Η μηχανή του χρόνου: Ο κάτω Μύτικας την δεκαετία του '70.


Ο κάτω Μύτικας την δεκαετία του '70 και συγκεκριμένα είναι μπροστά στο μουράγιο του Παντελή και Βασίλη Παβέλη το 1979. Μία φωτογραφία από έναν άλλο Μύτικα, πιο γραφικό και πιο όμορφο κατά την γνώμη μας. Απαθανατίζει την Άννα Παπαστάμου και την κόρη της Κάτια Παπαστάμου.
Σήμερα εκεί έχει κατασκευαστεί το λιμάνι του Μύτικα (αλιευτικό καταφύγιο) και η «επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου» που σταμάτησε από το ΣτΕ. Η μορφολογία της περιοχής σήμερα, σε τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η αρχική χωροθέτηση του λιμανιού ήταν να γίνει στον Βούλκο στη θέση ''Μαυρομπουλού'' λίγο έξω από το χωριό, όπου είναι φυσικό λιμάνι και δεν το πιάνουν οι καιροί, αλλά κατόπιν το σκεφτήκαμε λίγο «καλύτερα» και είπαμε να το κάνουμε στον κάτω Μύτικα, με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε την περιοχή και την παραλία, να σπαταλήσουμε πολλαπλάσια χρήματα για την κατασκευή του λιμανιού απ' ότι αν το φτιάχναμε στον Βούλκο, που η κατασκευή του ήταν πολύ απλή και οικονομική, με τελικό αποτέλεσμα να κάνουμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένο λιμάνι στον Μύτικα πάνω από 20 χρόνια, μέχρι να αποφασίσουμε προς τα που θα είναι η λιμενολεκάνη και προς τα που ο κυματοθραύστης, με την μπούκα του λιμανιού να είναι προς τα εκεί που συνήθως φυσάει (!!!) μπαίνοντας το κύμα μέσα και να έχουμε και την μόνιμη όχληση μέσα στο χωριό μας.
Την συγκεκριμένη παντελώς λαθεμένη χωροθέτηση του σημερινού αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, την επισήμανε αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία, ο ειδικός επιστήμονας που χτες Τρίτη 16 Νοεμβρίου βρέθηκε στο Μύτικα, για τις μελέτες τους Λιμενικού Ταμείου και ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή.
Κατόπιν, με περισσότερη εμπειρία από τις «πετυχημένες» επιλογές μας και χωροθετήσεις, πήγαμε και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε στο ίδιο σημείο παραδίπλα, παράνομο τουριστικό αγκυροβόλιο δηλωμένο ψευδώς ως «επέκταση αλιευτικού καταφυγίου», καταστρέφοντας και τις υπόλοιπες παραλίες, δηλαδή απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αδειοδοτήσεις και με ψευδείς βεβαιώσεις και ήρθε το ΣτΕ και το έβγαλε φυσιολογικά παράνομο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκεί σήμερα ένα βουλιαγμένο λιμάνι αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο πάτο της θάλασσας, κανένας από τους υπεύθυνους να μην έχει τιμωρηθεί γι αυτό και να κομπάζουν και να κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω.
Λάθη, λάθη, λάθη.... δυστυχώς....
Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο Πάνο Παπαστάμο, για την πολύ όμορφη φωτογραφία που μας έστειλε.

2 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο φωτο Πανο. Λειπεις απο τον Μυτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο την αρχαιοτητα τα λιμανια κατασκευαζονται εκει οπου εχει τα λιγοτερα Μποφόρ ανεμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.