Εκείνοι που φεύγουν. Νικόλαος Λάμπρου Μουσελίμης. Ιατρός Παθολόγος - Καρδιολόγος.


Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο και από κοντά μας στις 24-10-2021, ο αγαπητός μου, από τα φοιτητικά χρόνια Θεσπρωτός φίλος μου, Νίκος Μουσελίμης, Ιατρός Παθολόγος - Καρδιολόγος, με καταγωγή από το χωριό Ραχούλι Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου.
Την θλιβερή είδηση του θανάτου του, με πληροφόρησε τηλεφωνικά, λυπημένη, η σύζυγός του κα Δέσποινα, προκαλώντας μου βαθιά συγκίνηση και θλίψη!
Στα φοιτητικά μας χρόνια είχαμε εκλεγεί και οι δύο στο ''ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ'' στην Αθήνα, ο Νίκος Πρόεδρος και εγώ Ταμίας και ο Σύλλογος μας είχε επιδείξει δραστηριότητα, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις και συναντήσεις.
Με την αποπεράτωση των σπουδών μας και ύστερα από περιπέτειες που υποστήκαμε από τις διώξεις της Χούντας, χωρίστηκαν οι δρόμοι μας.
Ο Νίκος σταδιοδρόμησε σαν γιατρός στη Γερμανία, όπως θα αναφερθώ παρακάτω και εγώ σαν Συμβολαιογράφος στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου ζω μέχρι σήμερα οικογενειακώς και είναι η δεύτερη πατρίδα μου.
Μοναδικά μου εφόδια τα δύο Πανεπιστημιακά Πτυχία Παντείου και Νομικής, τα οποία απόκτησα εργαζόμενος συγχρόνως.
Η έφεση και ο ζήλος μου για εργασία και πρόοδο, δεν σταμάτησε και στην ενάσκηση των υπευθύνων καθηκόντων μου σαν Συμβολαιογράφος, εκτελώντας και χρέη Υποθηκοφύλακα.
Στην Αθήνα ο Νίκος εργάστηκε σε ιδιωτικά νοσοκομεία και όταν διορίστηκε να κάνει την Αγροτική Ιατρική υποχρέωση στο χωριό Σταύρο Ιθάκης, ούτε μία μέρα δεν έφτασε ως εκεί, γιατί τον μετέθεσαν στο χωριό Δελινάτα Κεφαλλονίας και μετά από τρεις ημέρες, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου (είχαν αρχίσει οι διώξεις της Χούντας, επειδή ο Νίκος ήταν Αριστερών φρονημάτων).
Επέστρεψε στην Αθήνα και έκανε αίτηση για απόκτηση ειδικότητας Παθολογίας σε κρατικά νοσοκομεία των Αθηνών. Το Συμβούλιο Νομιμοφροσύνης του Υπουργείου, του απάντησε ότι δεν δύναται να του παράσχει έγκριση έναρξης της ειδικότητας του σε νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών, γιατί κρίθηκε «ως μη νομιμόφρων»!
Το 1969 αποφάσισε να φύγει για τη Γερμανία με το φοιτητικό του Διαβατήριο. Δεν γνώριζε όμως ότι του είχε απαγορευτεί η έξοδος του από τη χώρα και στην Ειδομένη, αφού τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης και από εκεί στην Αστυνομία Αθηνών στο υπόγειο της οδού Μπουμπουλίνας. Εκεί υπηρετούσε ένας αστυνομικός από την Παραμύθια.
Ύστερα από παρεμβάσεις Παραμυθιωτών, του επέτρεψαν να ταξιδέψει στη Γερμανία, με διαβατήριο ενός έτους.
Αυτά αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του από 561 σελίδες με τον τίτλο: «Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ''ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΟ ΦΩΣ'', ΕΝΑΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ», το οποίο βιβλίο με την ευγενική του αφιέρωση, μου είχε αποστείλει, όπως μου είχε αποστείλει και τα δικά του βιβλία, ο Αρχαιολόγος αείμνηστος Σπύρος Μουσελίμης, θείος του, αδελφός του πατέρα του.
Με δάκρυα στα μάτια αξέχαστε φίλε Νίκο γράφω τις γραμμές αυτές, γιατί τις ίδιες περιπέτειες αντιμετώπισα και εγώ σαν Παπανδρεϊκός στην ιδεολογία.
15 φορές με κάλεσαν για ανακρίσεις στην οδό Μπουμπουλίνας.
Ο αστυνομικός Παραμυθιώτης που αναφέρεις, χωρίς να τον κατονομάσεις, ήταν ο Καλύβας. Ζήτησα τη βοήθειά του, αλλά διατάζοντας να ερευνήσουν τους φακέλους, ανακάλυψαν ότι ήμουν αναμεμειγμένος στα φοιτητικά κινήματα και οι Αστυνομικές Αρχές της Ηγουμενίτσας και Καστρίου, πληροφορούσαν και είχαν κατηγορίες εις βάρος μου, ότι όταν πηγαίνω στην πατρίδα, κάνω κηρύγματα υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η πρώτη απάντηση του Καλύβα ήταν: «Πήγαινε και θα σε ειδοποιήσουμε».
15 φορές με κάλεσαν για ανακρίσεις και τελικά με παρέπεμψαν να μου δώσουν το «Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων» στην Γ.Δ.Ε.Α (Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας) στην οδό Αμερικής, ενώπιον 3μελούς Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματικών. Εκεί με κάλεσαν για ανάκριση τρεις φορές και με απειλούσαν ότι δεν μου δίνουν το πιστοποιητικό και ότι θα με καταστρέψουν, χτυπώντας με μίσος δυνατά τη γροθιά του στο τραπέζι ένας Αξιωματικόε με το όνομα Καρτάλος. Ανάθεμα τον...
Κατά καλή μου τύχη εκεί υπηρετούσε σαν Χωροφύλακας, ο συγχωριανός μου από τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας Φώτιος Παπαγκίκας, ο οποίος με βοήθησε και μου χορήγησαν το επάρατο Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων.
Στη Γερμανία ο Νίκος στο «Γκαίτε» Ινστιτούτο, έκανε εντατική εκμάθηση της Γερμανικής Γλώσσας. Πήρε την ειδικότητα της Παθολογίας και στη συνέχεια την ειδικότητα της Κλασσικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας. Διορίστηκε σε καρδιολογικό κέντρο των 400 κλινών (Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης), αρχικά σαν Επιμελητής και στη συνέχεια αντικαταστάτης Διευθυντής.
Το 1982 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στη Μόσχα, παρουσίασε πρωτότυπη καρδιολογική Εργασία, σε περίπου 5.000 Καρδιολόγους από όλο τον κόσμο.
Ο Νίκος διαπρέποντας στην ειδικότητά του, υπηρέτησε στα καλύτερα Γερμανικά Νοσοκομεία, όπως της Φρανκφούρτης, του Ανόβερου, του Αμβούργου, όπου σήμερα υπηρετεί η θυγατέρα του Κωνσταντίνα, σαν Παθολόγος - Καρδιολόγος, με το Γερμανό σύζυγό της ιατρό Γαστρεντερολόγο, Επιμελητή.
Ο Νίκος, όπως όλοι μας οι Ηπειρώτες, ήταν πατριδολάτρης, κηδεύτηκε και ενταφιάστηκε στη γη των πατέρων του, στο χωριό Ραχούλι Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου.
Χρέος μου να χαράξω τις λίγες αυτές γραμμές, για να αποχαιρετήσω τον αγαπητό μου φίλο Νίκο Μουσελίμη!
Αναπαύσου αγαπητέ και αξέχαστε φίλε Νίκο στα πατρικά χώματα του ιστορικού Δήμου Σουλίου, στην αγκαλιά των γονιών σου, που δεν σε χόρτασαν στη ζωή, αφού έτσι μας επεφύλαξε η μοίρα της ξενιτιάς σε μας τους Ηπειρώτες, να ζούμε χωριστά από τα δικά μας προσφιλή πρόσωπα στη ζωή και να ανταμώνουμε στο θάνατο!
Στην οικογένειά σου και σε όλους τους δικούς σου ανθρώπους, απευθύνουμε τα οικογενειακά μας συλλυπητήρια.
Αιώνια και αξέχαστη η μνήμη σου φίλε Νίκο.

Μύτικας 8 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.