Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week), που τρέχει για φέτος στις 24-30 Απριλίου 2022.

Πηγή: https://www.dimosxiromerou.gr
Ημερομηνία 30.4.2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για περισσότερα από 200 χρόνια τα εμβόλια έχουν αποτρέψει ασθένειες και έχουν σώσει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. Η ιστορία του εμβολιασμού, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες παρεμβάσεων δημόσιας υγείας, με μακροχρόνιο ιστορικό αποτελεσματικότητας.
Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε μια αυστηρή υπενθύμιση ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Όλες οι χώρες αποδείχθηκαν ευάλωτες ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο και την ισχύ των συστημάτων υγείας τους. Η ευρεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορωνοϊού συνέβαλε καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας και την αποκλιμάκωσή της. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 600 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και σύμφωνα με μελέτη από τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) 470.000 ζωές ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών σώθηκαν, κατά τους πρώτους 11 μήνες της εφαρμογής του εμβολιασμού σε 33 χώρες.
Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για την κάλυψη του παιδικού, εφηβικού και ενήλικου πληθυσμού και των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου 2022 Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO/Europe), και. Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα «Μακροζωία για όλους» (#Long life for all), με στόχο την ενίσχυση της σημασίας της ισότιμης και διευρυμένης πρόσβασης στα εμβόλια, που θα συμβάλει σε μια μακρά και υγιή ζωή για όλους.
Παράλληλα, η ορθή ενημέρωση των πολιτών και η διαμόρφωση σωστών αντιλήψεων σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.
O Δήμος Ξηρομέρου, αναγνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης δια μέσω της προαγωγής του εμβολιασμού στην κοινότητα, εφάρμοσε προγράμματα εμβολιαστικής κάλυψης στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να επεκταθούν και στις άλλες βαθμίδες.
Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, ο Δήμος μας πραγματοποίησε διαδικτυακές ενημερώσεις ευαισθητοποίησης, αλλά και ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού. Οι ενημερώσεις αυτές έγιναν σε συνεργασία με εξαίρετους επιστήμονες και επιστημονικές εταιρείες.
Ειδικότερα, ο Δήμος εστίασε στους εμβολιασμούς ενηλίκων για τον πνευμονιόκοκο, την γρίπη, αλλά και τον εμβολιασμό όλων των πληθυσμιακών ομάδων κατά της Covid-19. Επιπλέον, εξέδωσε, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου, ενημερωτικό φυλλάδιο για τον εμβολιασμό κατά της Covid -19.
Ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, συμμετείχε στην πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης των Δήμων για τα «Εμβόλια και τα Αντιβιοτικά» και στην συνέχεια, σε συνεργασία με τα 4 ΚΔΑΠ του Δήμου, υλοποιήθηκε πρόγραμμα αγωγής υγείας για την σημασία των εμβολίων στα παιδιά.
Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική δράση, τα παιδιά διδάχθηκαν την σημασία των εμβολιασμών, αλλά και δημιούργησαν το δικό τους εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους πολίτες.
Τα εμβόλια μας προστατεύουν ως άτομα και μας βοηθούν να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον στα πλαίσια της τοπικής, Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας κοινότητας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.