Νίκου Θεοδ. Μήτση: Ο Καραϊσκάκης στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου το 1825.

Ο Προφήτης Ηλίας στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου, στον οποίο το 1825, έστησε το στρατόπεδό του ο Γεώργιος Καραϊσκάκης {Φωτογραφία Μουσείο Εμμαν. Μπενάκη, 1979}.
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Δημοσιεύουμε ακόμη μία εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά, από τις πολλές που μας έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, μέσα από πηγές και ντοκουμέντα, ο συντοπίτης μας από το Αρχοντοχώρι Νίκος Θεοδ. Μήτσης, για τον ερχομό του Καραϊσκάκη στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου στα 1825.
----------------------------------

Του Νίκου Θεοδ. Μήτση.

Το καλοκαίρι του 1825 που η Δυτική Ελλάδα φλέγονταν και επικρατούσε ολοσχερής έρεβος στις περιοχές της και, το Μεσολόγγι πολιορκούνταν από τον Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη, ο Καρπενησιώτης οπλαρχηγός Γιαννάκης Γιολδάσης*, έγραφε προς τον Καραϊσκάκη αλλεπάλληλες γραφές περί τα τέλη του Ιουνίου του 1825, για τον γρήγορο και αναγκαίο ερχομό του στη Δυτική Ελλάδα.
« ...Η γενναιότης σου, αδελφέ μη λείψης εις τούτην την ώραν να μας προφθάσης όσον το συντομότερον. Ότι τούτη είναι η περίστασις να δείξεις την προς ημάς αδελφικήν φιλίαν και την προς την πατρίδα βοήθειάν σου.
Δείτε εδώ όλη την ιστορική αναφορά του συμπατριώτη μας Νίκου Μήτση.

1 σχόλιο:

  1. 'Εχω την εντύπωση, ότι επιτέλους το ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του δήμου πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτούς τους συμπολίτες -λόγιους όπως είναι ο Νίκος Μήτσης, που αφιερώνουν πολύ χρόνο από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και χρήμα 'ώστε να μας "σερβίρουν στο πιάτο" την πλούσια ιστορία του τόπου μας. Μια ιστορία που αν μελετήσουμε από τα γραφόμενά τους θα καταλάβουμε γιατί οι κοντινοί μας πρόγονοι αψήφησαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Από τα συγγράμματά τους θα καταλάβουμε ότι στη "μικρή μας ζωή" υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες αξίες που πρέπει όχι μόνο πρέπει να διαφυλάξουμε αλλά και να μεταδώσουμε στους νέους μας, γιατί έτσι ο τόπος μας θα πάει μπροστά. Επίσης υποχρέωση σ΄ αυτό έχουν και ότι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που αντί να διοργανώνουν σκακιστικούς και αγώνες δρόμου, με ανιστόρητους και επιδειξίες χορηγούς, καλό θα ήταν να αναδείξουν ακόμα παραπέρα το έργο αυτών των ανθρώπων. Μπράβο λοιπόν Νίκο Μήτση, Αρη Μπιτσιώρη, Λαμπρο Πιτσούλια, Αλέκο Σάββα και όσων άλλων, που επιμένετε σε πράγματα δύσκολά. Μπράβο όμως και σε ένα σύλλογο που ακούει στο όνομα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ, πού χρόνια τώρα σιωπηλά και ακούραστα επιμένει σε πράγματα σωστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.