Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στην Αγιά-Τριάδα του Μύτικα Αιτ/νίας.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

“Βασιλεύ Ουράνιε, παράκλητε το Πνεύμα το Άγιον, ελθέ μεθ΄ημών....”
Μαγεία και ομορφιά απλωνόταν στον ναΐσκο της Αγίας Τριάδας στον μυχό του Βούλκου. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σ΄ έναν άλλο κόσμο, κάτι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Η ομορφιά δε λέει να χάσει τη χάρη της, ειδικά σήμερα του Αγίου Πνεύματος! Η θάλασσα ελαφρώς μειδιούσα, κρατεί στην αγκαλιά της το εκκλησάκι, όπως η μάνα το παιδί. Το χρώμα της μια έντονη πινελιά σ΄ αυτό το τοπίο. Τρελαίνεσαι να την κοιτάς και να μυρίζεις την ανάσα της! Ο ουρανός, ελαφρώς συννεφιασμένος σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει τη θαυμάσια αυτή ομορφιά του τοπίου. Ψυχική ευφορία και αγαλλίαση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Το μικρό εκκλησάκι έμοιαζε με ζωγραφιά!
Ο παπα-Γιώργης και οι μελιστάλαχτοι ιεροψάλτες Νίκος Μπάκας, Αλέκος της Πέτρινας και Γιώργος ο Δικηγόρος δοξολογούν τον Θεό και οι πιστοί παρακολουθούν τα λόγια τους.
“Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς”.
Ο Τρισάγιος Ύμνος είναι εμπνευσμένος από τον αγγελικό ύμνο που άκουσε ο προφήτης Ησαΐας σε όραμα και περιέχεται στην προφητεία του (Ησ.6,3). Αναφέρεται ο ύμνος στην αγιότητα που έχουν τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Σκοπός του ύμνου είναι να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια ότι ο μόνος άγιος είναι ο Θεός, ο απόλυτος άγιος, που γι΄ αυτό είναι και “κάτι άλλο” από τον κόσμο, είναι το τέλος κάθε επιθυμίας μας και κάθε προσπάθειάς μας να γίνουμε κι εμείς άγιοι κατά χάρη σύμφωνα με την παραγγελία του.
Είναι γεγονός ότι σήμερα οι πιστοί αγνοούν το Πνεύμα το Άγιον. Όχι σαν ορολογία, αλλά σαν Ζωή και Φως και Δύναμη. Σαν το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή μας περισσότερο ακόμη και από την αναπνοή μας. Αν είμαστε χριστιανοί το οφείλουμε στο Άγιον Πνεύμα. Καθορίζει τον εσωτερικό μας κόσμο, μας οδηγεί στη μετάνοια, αναρριπίζει μέσα μας την αγάπη προς τον Θεό και την αρετή, αναδεικνύει τον κάθε άνθρωπο ναό του Θεού, τον θεοποιεί, τον οδηγεί στην τελείωση και στην εκπλήρωση του προορισμού του...
“Αγίω Πνεύματι, βυθός Χαρισμάτων, πλούτος δόξης,κριμάτων βάθος μέγα ...”
Μετά τη λιτανεία της ιεράς εικόνας και την αρτοκλασία αναχωρήσαμε από το εκκλησάκι μας έμπλεοι αγαλλίασης και ψυχικής ανάτασης...
Και του χρόνου!

Υ.Γ.: Τονίζω, με το συμπάθιο κιόλας, την απουσία Μυτικιωτών και αντιθέτως την πολυπληθή παρουσία κυρίως Αγρινιωτών κατά τη σημερινή γιορτή.


























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.