Το Μεσολόγγι θυμάται και τιμά.


ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΘΥΜΑΤΑΙ & ΤΙΜΑ

Η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος με σεβασμό στην Ιστορία οργάνωσαν και φέτος τιμητικές εκδηλώσεις στο νησί Κάλαμος.

Έγινε πλέον θεσμός.
Χωρίς να σχετίζεται με οιασδήποτε μορφής τοπικούς ή πανελλήνιους εορτασμούς αλλά καθαρά από ενσυνείδητη διάθεση, η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου. φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, ευχαρίστησαν το μικρό νησί Κάλαμος με μια σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσαν και παρουσίασαν ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία που παρείχαν οι κάτοικοί του σε χιλιάδες Μεσολογγίτες,  κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών και στη συνέχεια μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1829.
Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Ιουλίου με την αρωγή των Δήμων Μεσολογγίου και Λευκάδος, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πάμπολλων φίλων της ιστορίας καθώς και πολλών πληρωμάτων σκαφών του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών που για άλλη μια χρονιά έδεσαν στο λιμάνι του Καλάμου για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων όπου οι συνδιοργανωτές πολιτιστικοί φορείς έχουν αναγείρει, δια χειρός του εικαστικού επιμελητή της «Διεξόδου» Βαγγέλη Ρόμπολα, περικαλλές μνημείο που συμβολίζει τον δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων.
Στη συνέχεια ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, με ολιγόλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσφοράς των κατοίκων του Καλάμου προς τους Μεσολογγίτες κατά την περίοδο των Πολιορκιών και της Εξόδου και ακολούθησε ο ένθερμος υποστηρικτής των εκδηλώσεων μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των συνδιοργανωτών ευχαριστώντας τους για την σκέψη να καθιερώσουν την ετήσια αυτή εκδήλωση προς τιμήν των συμπατριωτών του Καλαμισιάνων, αφού και ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα του νησιού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Λευκάδος Χαράλαμπος Καλός ο οποίος δια μακροσκελούς εύληπτου, εμπεριστατωμένου και κατανοητού λόγου αναφέρθηκε στην προσφορά του Καλάμου στον Απελευθερωτικό Αγώνα ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Δημήτρης Μπαλαμπάνης, ο βουλευτής Λευκάδος Θανάσης Καββαδάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ανδρέας Κτενάς.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους προαναφερθέντες, τον Αντιδήμαρχο του νησιού Παναγιώτη Γιανιώτη, την Πρόεδρο της Κοινότητας Καλάμου Παναγιώτα Γραψοπούλου, την Πρόεδρο της Νέας Χορωδίας Λευκάδος Βασιλική Πολίτη και τελευταίους, τιμητικά, τον Πρόεδρο του ΝΟΜ Μάκη Κοτσίρη και της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο μικρό γραφικό λιμάνι του Καλάμου ξεκινώντας με συναυλία της Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης» υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Τσιάντα, με εξαιρετικά ακούσματα από κινηματογραφικές ταινίες.
Ακολούθησε χορευτική ομάδα του «Πολιτιστικού Εργαστηρίου» Μεσολογγίου, υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του καθηγητή Σπύρου Παλιούρα, παρουσιάζοντας εντυπωσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με κανταδόρους της Νέας Χορωδίας Λευκάδος, οι οποίοι κατέπληξαν με τις υπέροχες φωνές τους που συνοδεύονταν από μαντολίνα, ακορντεόν και κιθάρες.
Η εορταστική βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Λευκάδος σε παραδοσιακή ταβέρνα του νησιού.
Τον συντονισμό των εκδηλώσεων είχε αναλάβει εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο Γενικός Γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου & Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου Νίκος Χαντζής,  ενώ την ηλεκτρονική κάλυψη και παρουσίαση έκαναν τα μέλη του Ν.Ο.Μ Παναγιώτης Ρουπάκης και Γεωργία Ιωαννίδη αντίστοιχα.

1 σχόλιο:

  1. Και δεν θα κουραστούμε να πούμε για ακόμα μια φορά ότι οι Καλαμισάνοι πρέπει και αυτοί να τιμούν την ιστορία τους λαμβάνοντας μέρος οργανωμένα κάθε χρόνο στις Γιορτές Εξόδου. Τόσοι εφοπλιστές μωρέ στο νησί. Ένας να πάρει την πρωτοβουλία να φτιάξει 50 στολές και ένα φλάμπουρο και να γεμίσει το Μεσολόγγι Καλαμισάνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.