Ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας στις αραβικές επενδύσεις.


Εφημερίδα ''Συνείδηση''.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ καλές, αν όχι στο καλύτερο ιστορικό τους επίπεδο. Έχουμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη «μικρή Σπάρτη του Κόλπου», τα Εμιράτα, ενώ στη Σαουδική Αραβία έχουμε δανείσει μια συστοιχία πυραύλων Patriot. Και φυσικά προσδοκούμε, ως Ελλάδα, σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, περιμένοντας επενδύσεις στη χώρα μας από τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.
Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως οι Άραβες να θέλουν περισσότερο και από εμάς τους ίδιους την οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα. Όμως στην παρούσα φάση έχει ανακύψει ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας και αυτός είναι οι σχέσεις του Αραβικού κόσμου με τις ΗΠΑ.
Το πρόσφατο πάγωμα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου, εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, έκανε έξαλλη την Ουάσιγκτον και ο Μπάιντεν μίλησε ακόμη και για… αιτία πολέμου.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναδεικνύεται ως χώρα μετώπου για το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα, αλλά και ως πολύ στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, πράγμα που ενδεχομένως βάζει και τους Άραβες σε δεύτερες σκέψεις, αλλά και εμάς σε ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις για επενδύσεις με κομβικό χαρακτήρα.
Για παράδειγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε αραβικό ενδιαφέρον ακόμη και απόκτηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικές Σταθερότητας, σε δύο από τις τέσσερες συστημικές τράπεζες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ίσως πρέπει να δούμε και άλλες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων, όπως αυτή για τα mega – yachts στο Πλατυγιάλι του Αστακού, που όλο ακούμε για το deal που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.