Κραυγή... ιχθύος!


Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας.

Για τους λάτρεις της κριτικής σκέψης και λόγου, έχει λιγότερη σημασία ποιος λέει τι, αλλά τι λέει, και ποια είναι η αλήθεια των λόγων του. Με αφορμή ανώνυμο σχόλιο σε τοπικό μπλογκ που επιτίθεται στο πρόσωπο μου (ad hominen σφάλμα λογικής), θα ήθελα να πω ότι σημασία έχει μόνο η αλήθεια των επιχειρημάτων και φυσικά τα συμπεράσματα.
Αντί απάντησης στο επιχείρημα, ότι είμαι ένας απλός βολεμένος αστυνομικός που κατέχω θέσεις χωρίς προσόντα και δείχνω όψιμο ενδιαφέρον για τον τόπο μου κλπ., ας ξαναφέρουμε την κουβέντα στο ζητούμενο και τα συμπεράσματα αγαπητέ άγνωστε φίλε, που είναι τα εξής:
Υπάρχει ώσμωση σκανδάλου με αμφιλεγόμενες ενέργειες από την πλευρά επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Κινούμενοι εν κρυπτώ προσπαθούν να καταλάβουν το σύνολο σχεδόν των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των νήσων η νησίδων που βρίσκονται κοντά στις ακτές της, αποκλειστικά για τους δικούς τους σκοπούς. Πέραν του Δήμου Ξηρομέρου, αμφιλεγόμενες επεκτάσεις πάνε να γίνουν σε 24 ακόμα Δήμους στην Ελλάδα. Τεράστιο ζήτημα που περνάει στα ψιλά, τουλάχιστον για την ώρα.
Και ποιες είναι οι προκείμενες που στηρίζουν το συμπέρασμα; Υπάρχει μια σειρά γεγονότων που οδηγούν σε αυτό και ενδεικτικά αναφέρω μερικά:
Ο χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονήθηκε το 2011 έγινε από «επιστήμονες» που υπηρετούν τα συμφέροντα των εταιρειών ή εμπλέκονται και οι ίδιοι σε ιδιωτικές εταιρείες. Είχαν δηλαδή άμεσο, προσωπικό οικονομικό συμφέρον από το σχέδιο που κατατέθηκε στις κρατικές υπηρεσίες. Είναι επομένως άκυρος ο σχεδιασμός, καθώς υπήρξαν αντικρουόμενα συμφέροντα παραγόντων που κατείχαν παράλληλες θέσεις και θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των απόψεών τους.
Ουδέποτε ως σήμερα έγινε ουσιαστικός έλεγχός των εταιρειών και ίσως παρατύπως έχουν καταλάβει τις ακτές του Δήμου ή και επεκτάθηκαν πέραν των προβλεπομένων στην άδειά τους χώρο ή δεν μετακινήθηκαν ποτέ όπως προβλέπει η νομοθεσία. Έτσι εκτιμάται ότι η επιχειρούμενη ΠΟΑΥ είναι στην ουσία νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με σκοπό την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Παρότι ζητήθηκε από την επιτροπή και το Δήμο, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στο αίτημα για παροχή στοιχείων, σχετικά με την δειγματοληψία και τον έλεγχο περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που αναφέρεται στην εν λόγω στρατηγική μελέτη.
Πολλές φορές οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προέβησαν σε μικρο-δωρεές σε συλλόγους, φορείς και εκδηλώσεις, με κορυφαία ίσως τη γνωστή απόπειρα παροχής απορριμματοφόρου στο Δήμο (κατέληξε τελικά στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας) καίτοι έχει αναδειχθεί το γεγονός ως απόπειρα εκμαυλισμού της κοινωνίας, σε μια περίοδο που δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα.
Επίσης, παρότι τους ζητήθηκε - και με επιστολή τελευταία - οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν έρχονται σε ανοιχτό διάλογο με την επιτροπή του αγώνα προκειμένου να έχουμε μια δίκαιη διευθέτηση-τοποθέτηση της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), όπως επιθυμεί και προτείνει η Επιτροπή.
Παρεμπιπτόντως θα πρέπει να πούμε στους συμπολίτες μας ότι ο τίτλος της Επιτροπής είναι παραπλανητικός, γιατί παρότι είναι ενάντια στην εν λόγω ΠΟΑΥ, είναι υπέρ μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής ΠΟΑΥ, που θα εξυπηρετεί και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με εξαίρεση τον κ. Παπαναστάση, ουδέποτε πήραν δημόσια θέση. Εκτιμάται ότι φοβούνται τυχόν μη στήριξή τους στις προσεχείς εκλογές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού, που ενδεχομένως επηρεάζονται σε μεγάλο ποσοστό από τις εταιρείες. Είναι ευρέως γνωστό ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων μέσων ενημέρωσης, είναι ίδιο με αυτό των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, κάτι που συνιστά από μόνο του διαπλοκή.
Αποκορύφωμα της προσπάθειας φίμωσης, ήταν η σχεδόν παντελής απουσία δημοσιογράφων από την συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η επιτροπή στο Αγρίνιο στις αρχές Νοεμβρίου, με παρουσία ενός και μόνο δημοσιογράφου από το Νομό (την κα Δήμητρα Νταγιάντα) και ενός ακόμα δημοσιογράφου που αποχώρησε. Να ειπωθεί ότι παρευρέθηκε από τους United Reporters, ο κύριος Μαλιχούδης, που δείχνει ενδιαφέρον για τα όσα γίνονται στο ζήτημα των χωροθετήσεων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Το γεγονός της απουσίας, από μόνο του, συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και αναρωτιέται κανείς αν κυβερνητικά κλιμάκια ή και η αντιπολίτευση γνωρίζουν το γεγονός και τι λένε για αυτό; Επίσης πως το κρίνουν οι δημοσιογράφοι της χώρας και οι σύλλογοί τους;
Μήπως το ότι τα μέσα του νομού - σχεδόν το σύνολό τους - αποφεύγουν να δημοσιεύσουν ακόμα και τα δελτία τύπου της Επιτροπής, σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν λάβει έμμεση χρηματοδότηση μέσω διαφημίσεων;
Μια απλή περιήγηση στις ιστοσελίδες τους, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τις διαφημίσεις της ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας).
Ψάξαμε ένα μεγάλο αριθμό μέσων του νομού και βρήκαμε μόνο την ''Αιχμή'' να έχει και διαφήμιση και το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή μεταγενέστερα της συνέντευξης τύπου.
Κατά κύριο λόγο, όσα μέσα έχουν την διαφήμιση και δεν παρευρέθηκαν και δεν έχουν αναρτήσει δελτία τύπου και ειδήσεις που δημιούργησε η δραστηριότητα της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου ως σήμερα.
Έχει εξαιρετικό επικοινωνιακό ενδιαφέρον και γεννά ερωτήματα το γεγονός, ότι ένα εκ των δυο συνθημάτων που έχουν επιλεγεί στις διαφημίσεις αναφέρει: Τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, καθώς συνειρμικά οδηγεί στην παροιμία που λέει: όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.
Ποιος είναι άραγε ο αποδέκτης αυτού το μηνύματος και ποιος κατηγορεί τα ψάρια ότι κρύβουν κάτι; Ούτως ή άλλως εδώ πάει γάντι το γνωστό: στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν, αφού ως σήμερα εκτός από την γοργόνα, κανένα άλλο είδος δεν παρουσίασε τέτοια ικανότητα. Αντίθετα τείνουν να ενταχθούν στην κατηγορία μια μερίδα βουλευτών, τοπικών αρχόντων, πολιτών και πάει λέγοντας, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο τηρούν σιγή ιχθύος.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η αναζήτηση των όρων «ιχθυοκαλλιέργειες» και «ΠΟΑΥ Εχινάδων» στο Google επιστρέφει εκατοντάδες συνδέσμους, με ένα πολύ μεγάλο αριθμό αυτών να προέρχονται από την Επιτροπή, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι από τα μέσα ενημέρωσης του νομού. Ή δε αναζήτηση στο ανάλογο πεδίο πολλών ιστοσελίδων των ίδιων των μέσων, δίνει ελάχιστα αποτελέσματα που τα περισσότερα αφορούν την θετική προβολή του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.
Είναι τυχαίο ή υπάρχει ενορχηστρωμένη προσπάθεια φίμωσης του αγώνα που κάνει η Επιτροπή, ποιος επωφελείται από αυτό και ποιος πραγματικά φοβάται ότι τα ψάρια θα ανοίξουν το στόμα τους ή και ακόμα περισσότερο, τι φοβούνται ότι μπορεί να πουν;

-----------------------------

Το ψωμί μου (την κουραμάνα έλεγε ο πατέρας μου) τη βγάζω ως Αναλυτής Εγκληματολογικών Πληροφοριών στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος ή το έλεγχο συνόρων της ΕΕ. Τώρα ποιος είμαι και πως με λένε; Εγώ είμαι "Ου Νίκους". Όταν έφυγα που το χωριό για την Αθήνα αυτή ήταν η απάντηση μου στην ερώτηση της δασκάλας μου, που την έβλεπα να χαμογελά και μου πήρε κάμποσο καιρό να καταλάβω το γιατί. Για όσους δυσκολεύονται να το αντιληφθούν, στο Ξηρόμερο αλλά και σε αλλά μέρη της χώρας μας "Ο Νίκος" μπορεί και να είναι και ..."Ου Νίκους"! Αν μπορούσα να απαντήσω σε κείνη τη δασκάλα μου και στην ίδια ερώτηση "πώς σε λένε και ποιος είσαι;" Θα της έλεγα "Είμαι ο Νίκος, ένας ουτοπικός τοπικιστής" και για να χαμογελάσει όπως τότε θα το ξεκαθάριζα: "Ου Νίκους Ου..τοπι(κι)στής.

8 σχόλια:

  1. Αν οι ανθρωποι του τουρισμου και οι επαγγελματιες δεν κινηθουν αρχιζοντας να πιεζουν κομματα και βουλευτες , τους βλεπω σε λιγο να ζητανε τσιπουρες ιχθυοτροφειου για ελεημοσυνη , να μπορεσουν να ζησουν τις οικογενειες τους και να σπουδασουν τα παιδια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λάθος η αντίληψη να πιέζουμε καταστάσεις.
      Το σωστό είναι όσοι θέλουν στηρίζουν ελεύθερα.

      Διαγραφή
    2. Πολλά έχουν γραφτεί για το αν η απόφασή μας είναι ελεύθερη και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν. Τουλάχιστον εμείς πρέπει να συνεισφέρουμε στο διάλογο έτσι ωστε να είναι μια απόφαση που έγινε εν λογου γνώση και με όλα στο φως. Η μη ενημέρωση των πολιτών απο τα μέσα σημαίνει επίσης ανελεύθερη απόφαση

      Διαγραφή
    3. Έξυπνο , να μην πιέζουμε καταστάσεις. Να αφήσουμε λοιπόν τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα να ζώσουν την περιοχή μας με υδατοκαλλιέργειες. Να τους ψηφίσουμε για επιβράβευση. Τελικά ο Παπαναστάσης είναι μόνος του. Έμεινε με την εντιμότητά του.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε των 3:47μ .μ.
    Έχεις απόλυτο δίκιο, η επιτροπή αγώνα όντως πιέζει καταστάσεις, όχι όμως προς την κατεύθυνση των πολιτών, αλλά προς την κατεύθυνση των θεσμικών παραγόντων της Χώρας. Η επιτροπή αγώνα δεν πιέζει συνειδήσεις, απλά, ακούραστα και δημοκρατικά ενημερώνει χρόνια τώρα τους πολίτες για το τι πρόκειται να συμβεί αν θεσμοθετηθεί στην περιοχή μας η θαλάσσια αυτή βιομηχανική ζώνη. Άλλοι πιέζουν συνειδήσεις εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και την ανέχεια και αυτοί είναι οι "επενδυτές" . Αυτοί οι "σωτήρες" που με την βοήθεια βεβαίως κάποιων τοπικών παραγόντων του παρελθόντος και οι οποίοι ποτέ δεν λογοδότησαν γι΄ αυτό "αρπαξαν" τα φιλέτα της περιοχής μας. Η επιτροπή αγώνα έχει παραθέσει ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Π.Ο.Α.Υ που προτείνουν οι επενδυτές και την οποία στηρίζει δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, αποτελεί ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Πριν τριάντα χρόνια ο Μαραθιάς, το Ασπρογιάλι, η Καμπλάφκα, η Βελά, ο Κέφαλος έσφυζαν τα καλοκαίρια από τις φωνές των εκατοντάδων παιδιών και γενικά παραθεριστών. Παραθεριστών που μπορεί να μην είχαν παράδες, άφηναν όμως και την πελευταία τους δραχμή στα μαγαζία του Αστακού και του Μύτικα. Ο Μαθαθιάς, το Ασπρογιάλι και η Βελά το καλοκαίρι γινόντουσαν ολάκερα χωρια αφού εκεί κάθε χρόνο έδιναν ραντεβού για ξεκαλοκαιριό, όχι μόνο οι ντόποι, αλλά πολλοί Αιτωλοακαρνάνες, Αθηναίοι και όχι μόνο. Ποιός περαστικός ταξιδιώτης δεν ενέδωσε από την ομορφιά αυτής της παραλίας και δεν σταμάτησε το αυτοκινητό του να δροσιστεί στα ήσυχα και αστραφτερά νερά της.
    Μετά από τριάντα χρόνια κοίτα την αισθητική και μόνο πλευρά της περιοχής. Κοίτα το Μαραθιά με θέα τα κλουβιά, κοίτα το Ασπρογιάλι την καλύτερη παραλία μας πως την κατάντησαν οι διαβόητοι επενδυτές, κοίτα την Βελά και την Αγριλιά!!!! Γιατί αυτός ο κόσμος δεν έρχεται πια για διακοπές, γιατί απέκτησε χρήμα και κάνει διακοπές στην Μύκονο¨? Τι άλλο πιά χρειάζεται να γίνει ώστε να καταλάβουμε ότι με Π.Ο.Α.Υ στο παραλιακό μέτωπο τελειώνουν όλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ενημέρωση θα πρέπει νσ συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση του αιτήματόςμας.
      Και.όσοι πραγματικά συμφωνούν, υππστηρίζουν ελεύθερα τα αιτήματά μας.

      Διαγραφή
    2. Η ενημέρωση θα πρέπει νσ συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση του αιτήματός μας.
      Και.όσοι πραγματικά συμφωνούν, υποστηρίζουν ελεύθερα τα αιτήματά μας.

      Διαγραφή
  3. Να επαναλάβω κι εγώ κάτι επειδή κι εσείς επαναλαμβανεστε και άκρη δεν βγαίνει. Πάμε να παίξουμε ξύλο? Αλλιώς δεν γίνεται. Πάμε να πέσουν σφαλιάρες? Κι όσες φάμε κι όσες ρίξουμε. Αλλιώς δεν θα εκδηλωθεί η τοπική αντίδραση. Τώρα, τις ανοησίες περί του τι προωθεί η επιτροπή αγώνα ας μην τις σχολιάσω. Έχω βαρεθεί να διαβάζω, αντε μην το πω γιατί ΠΑΛΙ θα το κόψει το ΜΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.