Παράπλευροι δρόμοι εκατέρωθεν του οδοστρώματος της οδού Μύτικα - Αστακού: Γιατί δεν καθαρίζονται και να αποδοθούν στους πολίτες;


Γράφει ο Γιώργος Πουρνάρας.
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Το 1975 περίπου έγινε η απαλλοτρίωση για τη διάνοιξη και την κατασκευή της οδού Μύτικα - Αστακού. Η κατασκευή της οδού περιελάμβανε το κύριο οδόστρωμα της οδού (το ασφαλτοστρωμένο), το οποίο έχει πλάτος 10 μέτρα και είναι υπερυψωμένο σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, και επιπλέον σε χαμηλότερη στάθμη περιελάμβανε τη κατασκευή δύο παραπλεύρων τμημάτων της οδού, πλάτους 20 μέτρων (!) το καθένα.
Το συνολικό απαλλοτριωμένο πλάτος της οδού είναι δηλαδή 50 μέτρα συνολικά (20 + 10 + 20). Αναφέρομαι κυρίως στο τμήμα της οδού από Αγία Τριάδα μέχρι Παλιόβαρκα, όπου ισχύουν τα παραπάνω πλάτη, αν και παρόμοια αλλά μικρότερα πλάτη ισχύουν μέχρι μετά τον Αγριλιά.


Η οδός λοιπόν κατασκευάστηκε σταδιακά και δόθηκε στην κυκλοφορία αρχές της δεκαετίας του 1980. Δηλαδή, ασφαλτοστρώθηκε το υπερυψωμένο πλάτος της οδού των 10 μέτρων, ενώ οι οι δύο παράπλευροι οδοί που απαλλοτριώθηκαν εκατέρωθεν του κυρίου οδοστρώματος, πλάτους 20 μέτρων ο καθένας, αφέθηκαν ως είχαν πριν την απαλλοτρίωση, δηλαδή παρέμειναν χωράφια. Ευτυχώς, κατά μήκος του ορίου απαλλοτρίωσης κατασκευάστηκαν βαθιές αποστραγγιστικές τάφροι που οριοθέτησαν τα εκατέρωθεν όρια απαλλοτρίωσης, και προστατευσαν έτσι τον απαλλοτριωμένο χώρο από καταπατήσεις.
Δυστυχώς από το 1980 περίπου οι παράπλευροι αυτοί δρόμοι, πλάτους 20 μέτρων ο καθένας, αφέθηκαν στην τύχη τους. Φυσική συνέπεια αυτού ήταν να δασώσουν και να καταστούν απροσπέλαστοι. Μόνον μια φορά από ότι θυμάμαι, επί Νομαρχιακής θητείας Σώκου, καθαρίσθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα είναι μια ζούγκλα και μάλιστα αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα σημείο απόρριψης μπαζών και σκουπιδιών.
Δηλαδή, δυο απαλλοτριωμένα από το 1975 τμήματα παράπλευρου δρόμου, πλάτους 20 μέτρων το καθένα, αποτελούν απροσπέλαστα σημεία για τους πολίτες και σκουπιδότοπο, αντί να καθαρισθούν και να αποδοθούν σ’ αυτούς για παντός είδους χρήση.
Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας είναι ανυποψίαστοι για την ύπαρξη αυτών των τμημάτων της οδού και όλοι θα εκπλαγούν αν αποκαλυφθούν. Οι παράπλευροι αυτές οδοί, πλάτους 20 μέτρων επαναλαμβάνω εκατέρωθεν της ασφαλτοστρωμένης υπερυψωμένης οδού των 10 μέτρων, θα είναι προσβάσιμες από τα γεωργικά κ.λπ οχήματα, που θα κινούνται ασφαλώς εκτός της ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος, όπου τα οχήματα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες.
Επίσης οι πολίτες που κινούνται στο πλάι της ασφαλτοστρωμένης περπατώντας, κινδυνεύουν άμεσα από τα διερχόμενα με μεγάλες ταχύτητες οχήματα. Με τον καθαρισμό αυτό σε πρώτη φάση θα μπορούν οι πολίτες να πεζοπορούν με ασφάλεια εκατέρωθεν του δρόμου, και σε συνδυασμό με την υπό διάνοιξη παραλιακή οδό Μύτικας - Παλιόβαρκα, θα αποτελέσει μια κυκλική διαδρομή 10 χιλιομέτρων περίπου για την άθληση των πολιτών.
Στη συνέχεια φυσικά θα πρέπει οι καθαρισμένες και ελεύθερες παράπλευρες οδοί να μελετηθούν και να διαμορφωθούν με τον κατάλληλο τρόπο σαν πεζόδρομοι κατά ένα τμήμα, σαν ποδηλατοδρόμος ένα δεύτερο, και ένα τρίτο τμήμα μικρού πλάτους να διατεθεί για την κίνηση οχημάτων.
Η μελέτη αυτή πρέπει να συνδυαστεί με τη λειτουργία του υπό διάνοιξη παραλιακού δρόμου και να έχει τον ίδιο στόχο, δηλαδή ενοποίηση λειτουργίας παραλιακού πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου, με συνέχεια του στην παράπλευρη οδό του δρόμου Μύτικα – Αστακού.
Ο Δήμος έχει κάνει ενέργειες προς την έχουσα την αρμοδιότητα Περιφέρεια γι αυτό τον καθαρισμό. Μέχρι τώρα, παρά τις καλές προθέσεις, δεν έγινε κάτι. Πρέπει να ενταθούν αυτές οι προσπάθειες και να γίνει το συντομότερο αυτός ο καθαρισμός αρχικά, που είναι άμεσης προτεραιότητας.
Διαβάζω ότι πρόσφατα η Περιφέρεια ανέθεσε εργολαβία για βελτιώσεις των επαρχιακών δρόμων (δείτε εδώ), όπου μπορεί να ενταθεί και το παραπάνω έργο (ο καθαρισμός).
Αν γίνει, θα εκπλαγούν όλοι ευχάριστα και θα αποτελέσει την απαρχή για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, σε συνδυασμό με την υπό διάνοιξη παραλιακή οδό.

3 σχόλια:

  1. Απίστευτο! Άραγε το γνωρίζει ο Δήμος Ξηρομέρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δήμος έχει κάνει ενέργειες προς την έχουσα την αρμοδιότητα Περιφέρεια γι αυτό τον καθαρισμό.

    Το γνωρίζει και το αναφέρει στο άρθρο καθαρά. Υπάρχει επίσημο αίτημα του Δήμου γι αυτόν τον καθαρισμό στην Περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά το λέτε, όντως το αναφέρει ξεκάθαρα το παρόν άρθρο στο τέλος. Από την έκπληξη μου και από ταχύτητα το έγραψα. Μακάρι να υπάρξει κινητοποίηση από την Περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.