Το ΑΓΡΙΝΙΟ γίνεται ένα μικρό HOLLYWOOD;


Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαμψών.

Το γύρισμα κινηματογραφικών ταινιών στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και οι παραγωγές αυτές καλούνται να αναδείξουν εκτός των άλλων, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας στον υπόλοιπο κόσμο.
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε μερικές κινηματογραφικές παραγωγές που συμμετείχα με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες που θα πρέπει να αποτελέσουν το περιεχόμενο άρθρων στο άμεσο μέλλον.
Φυσικά θα πρέπει να μνημονεύσουμε και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αγρινίου που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και αποτελεί και αυτό ένα λιθαράκι στην κινηματογραφική πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας.

Ας ξεκινήσουμε με την αναφορά στις ταινίες:

ΒΡΕΣ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΣΟΥ (2020).
Η (μικρού μήκους) ταινία αυτή γυρίστηκε με συμμετέχοντες από το κινηματογραφικό εργαστήρι του Γιώργου Λουριδά στο Αγρίνιο. Οι σκηνές είναι γυρισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης. Κεντρικό θέμα είναι η ιστορία μιας μεσήλικης γυναίκας η οποία εργάζεται ως καθαρίστρια και όταν τα παιδιά της φεύγουν από το σπίτι, αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της.
  • Σενάριο: Κινηματογραφική Ομάδα Αγρινίου.
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Λουριδάς.
Η ταινία προβλήθηκε στον κιν/φο ΕΛΛΗΝΙΣ τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η δική μου συμμετοχή συνίσταται στην χρήση μουσικών συνθέσεων στην επένδυση της ταινίας καθώς και στην γενικότερη οργάνωση.

Μπορείτε να την δείτε ολόκληρη στο παρακάτω βίντεο:

Ο ΠΗΛΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΠΕΛΑ (2021).
Η (μικρού μήκους) ταινία αυτή γυρίστηκε στην περιοχή του Αγρινίου, Καινουρίου και λίμνης Τριχωνίδος, από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά και συμμετοχή ηθοποιών όπως του Σόλων Τσούνη, Φιόνας Κατοίκου και Χριστίνας Γαλανοπούλου από το Αγρίνιο και της Πέτρα Μαυρίδη από Αθήνα. Το θέμα αφορά την διαμορφωθείσα σχέση ενός ζευγαριού μετά τον χαμό της αγαπημένης τους κόρης.
  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Λουριδάς.
Η ταινία προβλήθηκε στον προαύλιο χώρο των Παπαστρατείων εκπαιδευτηρίων τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η δική μου συμμετοχή στην ταινία είναι η βοήθεια στην οργάνωση της παραγωγής και η εύρεση χώρων για τα γυρίσματα.
Η συγκεκριμένη ταινία έχει πάρει τρία βραβεία (Σκηνοθεσίας, Τραγουδιού, Τραγουδιστή) στο Cannes World Film Festival.

Μπορείτε να την δείτε ολόκληρη εδώ:

EVIL PRESENCE 2 (2022).
Η (μεγάλου μήκους) ταινία αυτή γυρίστηκε από τους Αγρινιώτες αδελφούς Γιώργο και Ανδρέα Μπαϊρακτάρη, σε διάφορες περιοχές του Αγρινίου και πρόκειται για ένα θρίλερ με θέμα την παρουσία του κακού στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατάγονται από το Αγρίνιο.
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπαϊρακτάρης.
  • Επεξεργασία Βίντεο-Μοντάζ: Αντρέας Μπαϊρακτάρης.
Η ταινία αυτή προβλήθηκε στον κιν/φο ΕΛΛΗΝΙΣ τον Σεπτέβριο του 2022 και στον κιν/φο ΑΝΕΣΙΣ τον Δεκέμβριο του 2022.
Η δική μου συμμετοχή στην ταινία αυτή είναι η παροχή βοήθειας στην προβολή της δουλειάς αυτής στα ΜΜΕ.

Μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας εδώ:

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ (2022).
Η (μικρού μήκους) ταινία αυτή γυρίστηκε στο πάρκο και σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης του Αγρινίου και αναφέρεται στην σχέση δύο νέων που γνωρίστηκαν τυχαία, κατέληξαν στο χωρισμό από μια παρεξήγηση, αλλά στο τέλος ξανάσμιξαν και πάλι. Ενας απο τους σκοπούς της ταινίας είναι και η προβολή τοποσήμων της πόλης με εξωστρεφείς σκοπούς. Οι συμμετέχοντες ηθοποιοί είναι απο το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία.
  • Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λάζαρος Τσόλκας.
Η ταινία προβλήθηκε στο 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου τον Ιούνιο του 2022.
Η δική μου συμμετοχή στην ταινία αφορά την μουσική επένδυση, το μοντάζ και την τελική επεξεργασία της.

Μπορείτε να την δείτε ολόκληρη εδώ:

ΕΛΕΥΘΕΡΗ (2023).
Μία ακόμη (μεσαίου μήκους) ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά, γυρίστηκε στο Αγρίνιο και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας με τον τίτλο "Ελεύθερη". Είναι κοινωνικού περιεχομένου και αφορά την σχέση ενός ζευγαριού όταν η γυναίκα-σύζυγος κάνει την επανάστασή της και ξεκινά να ασχολείται με την υποκριτική.
  • Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Λουριδάς.
Η δική μου συμμετοχή συνίσταται τόσο στην ηχοληψία αλλά και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Μπορείτε να δείτε ένα teaser της ταινίας εδώ:

ΕΚΔΟΧΕΣ (2023).
Η (μεγάλου μήκους) ταινία αυτή γυρίζεται τώρα στην περιοχή από τον σκηνοθέτη Zephy Ross, με συμμετέχοντες ηθοποιούς και λοιπούς συνεργάτες από το Αγρίνιο. Είναι κοινωνικού περιεχομένου και αφορά την απόφαση μιας τραγουδίστριας να παρατήσει στην μέση μια συναυλία, προκειμένου να επισκεφθεί την γιαγιά της που μαθαίνει ότι πεθαίνει.
  • Σενάριο-Σκηνοθεσία: Zephy Ross.
Η δική μου συμμετοχή στην ταινία αυτή αφορά την ηχοληψία. Ισως και κάποιο μικρό ρόλο.

Μπορείτε να δείτε ένα teaser της ταινίας εδώ:

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ.
Σε μια περίοδο που το Αγρίνιο αρχίζει να αποκτά κινηματογραφική ταυτότητα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την προβαλλομένη σειρά του Alpha TV,  "Αυτή η νύκτα μένει", που διαδραματίζεται στο Αγρίνιο του 1985. Σίγουρα αποτελεί προστιθέμενη αξία στην κινηματογραφική ανάδειξη της πόλης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ.
Τώρα ας δούμε και μερικά πράγματα που εκτιμώ ότι πρέπει να προγραμματιστούν.
Κατ’ αρχήν ενημερώνω το αναγνωστικό κοινό ότι έχω επικοινωνήσει εδώ και μερικά χρόνια με διάφορους παράγοντες της πόλης, μια ιδέα για την δημιουργία κινηματογραφικής ταινίας που να αναφέρεται στην διάσωση του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη το 1941 στο Αγρίνιο.
Το γεγονός και μόνο ότι αφορά ένα πρόσωπο τόσο μεγάλης εμβέλειας, καθιστά την παραγωγή επιβεβλημένη για το Αγρίνιο.
Πρόσωπα του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της πόλης, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα και εργάζονται για την υλοποίησή της. Βέβαια είμαστε ακόμα στην αρχή και απαιτείται η συμβολή της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής για την χρηματοδότηση.
Συνεχίζοντας την αναφορά στην εξωστρέφεια, αξίζει να σημειώσουμε και τον τίτλο που δόθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου και είναι «Οι μονόλογοι της Λήδας».
Η Λήδα είναι ένα μυθολογικό πρόσωπο, Αιτωλή πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Θέστιου και μητέρα της Ωραίας Ελένης. Ως μυθολογικό πρόσωπο είναι πασίγνωστη ανά τον κόσμο και πολλοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ασχολήθηκαν μαζί της.
Στο φεστιβάλ του 2022, φιλοξενήθηκε στο Αγρίνιο και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σάμιουελ Τρέσλερ, ο οποίος έχει γυρίσει την ταινία “LEDA” εμπνευσμένη από τον μύθο της Λήδας με τον Κύκνο.
Ο ίδιος αναφέρει σε βίντεο που γύρισε στον Βλοχό (χώρος που βρισκόταν το παλάτι του Θέστιου).
Ολοκληρώνοντας, εύχομαι και περιμένω να πραγματοποιηθούν περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές στο μέλλον, καθότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Επίσης θα ήθελα από όσους έχουν κάνει κάποια ταινία μικρού η μεγάλου μήκους στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και δεν αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο, να μου στείλουν το σχετικό υλικό (στο e-mail: info@kSamson.gr) ώστε να γίνει αναφορά σε επόμενο άρθρο.

Κωνσταντίνος Σαμψών

Μουσικοσυνθέτης-Παραγωγός
Διαχειριστής Ιστοσελίδων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.