Σπύρος Ευαγγέλου Λυγκώνης: Η πνευματική δύναμη της Εκπαίδευσης και της Κανδήλας Ξηρομέρου Αιτ/νίας.

Το ζεύγος διδασκάλων Σπύρος Ευαγγέλου Λυγκώνης και Ελένη Κολοβού. Το 1918/19 ο Σπύρος Λυγκώνης, μετατέθηκε μαζί με τη γυναίκα του Ελένη Κολοβού, στο Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας όπου δίδαξε για λίγο χρονικό διάστημα τους 148 μαθητές (79 αγόρια και 69 κορίτσια!!). Όμως, η Μικρασιατική Εκστρατεία, γνωστή ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919-1922, τον οδήγησε στην πρώτη γραμμή του πολέμου και τους 148 μαθητές του σχολείου τους ανέλαβε η γυναίκα του Ελένη Κολοβού.
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας από το Αρχοντοχώρι, συνταξιούχο Δάσκαλο Σπύρο Μήτση, για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας του, ώστε να μάθουμε όλοι μας άγνωστα πράγματα της τοπικής εκπαιδευτικής μας ιστορίας, μια πραγματική και ανειδιοτελής συνεισφορά στη συλλογική μνήμη του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

------------------------------------

Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.

Ο δημοδιδάσκαλος Σπυρίδων Ευαγγέλου Λυγκώνης, (1898-1978), γεννήθηκε στην Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτ/νίας το 1898. Ήταν ο πρώτος στη σειρά από τα επτά παιδιά του παππά Βαγγέλη Λυγκώνη και της Μ. Κοψιδά (Σπύρος, Χρήστος, Πάνος, ΝίκοΓιάννης, Δήμητρα, Μαρία, Σοφία).
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας, με δάσκαλο τον Ξενοφών Κατωπόδη. Ως μαθητής ήταν παιδί εξαιρετικά ευφυές και πολύ ευαίσθητο.
Το σχολικό έτος 1911-1912 γράφτηκε στο Ελληνικό Σχολείο Κατούνης απ’ όπου και αποφοίτησε το 1914 (ΓΑΚ Μεσολογγίου, Ελληνικό Σχολείο Κατούνης).
Δείτε εδώ την εργασία.

4 σχόλια:

  1. Μπράβο Σπύρο......
    Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ερευνητική δουλειά. Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται, μέσα από τη σκόνη της λήθης, οι σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής μας, με σπουδαία πνευματικό έργο και προσφορά. Ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης. Σπύρο συνέχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο που έμαθα πιο πολλά πράγματα για τον αδερφό της γιαγιάς μου Σοφίας Σιδερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σας! εξαιρετική δουλειά με λεπτομέρειες οι οποίες μας ενημερώνουν για τις ρίζες μας και την οικογένεια μας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Σπύρο που χάρη σε αυτή την εργασία διαβάζουμε για τους προγόνους μας όπως και σας ευχαριστώ πολύ που μας αναφέρατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.