Μιλτιάδης Μπίρμπας: Τουριστική Ανάπτυξη στον Δήμο Ξηρόμερου Συνδυάζοντας τον Πρωτογενή Τομέα και τον Αθλητισμό.


Του Μιλτιάδη Μπίρμπα.
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου
με τον συνδυασμό του Γιάννη Τριανταφυλλάκη *

Δήμος Ξηρόμερου, ένας επίγειος παράδεισος με ανεξερεύνητα τοπία, πλούσια παράδοση και μια ποικιλία φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών. Με την πολυμορφία της φύσης του, από τους ορεινούς όγκους του, μέχρι τις ακτές του Ιονίου, ο Δήμος Ξηρόμερου προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των περιπατητικών διαδρομών, των αναρριχητικών πεδίων, του ιστιοπλοϊκού τουρισμού και του αθλητισμού γενικότερα αναδεικνύεται ως ένας από τους πυλώνες για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Περιπατητικές Διαδρομές.
Τα χωριά του Δήμου διαθέτουν ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που εκτείνονται από τα βουνά στις ακτές.
Αυτές οι διαδρομές προσφέρουν στους τουρίστες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την καταπληκτική φύση και τον πολιτισμό της περιοχής, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ανάδειξη του τοπίου και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Η δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος κατά μήκος των διαδρομών, όπως παραδοσιακά χωριά, πηγές και αρχαιολογικοί χώροι, μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό και να προσφέρει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μονοπάτι των παιδιών στο ρέμα της Δαφνούλας που εγκαινιάστηκε φέτος το καλοκαίρι και αγκαλιάστηκε από πλήθος μικρών και μεγάλων εξερευνητών.

Αναρριχητικά Πεδία.
Το Ξηρόμερο προσφέρει επίσης εξαιρετικές δυνατότητες για τον αναρριχητικό τουρισμό. Οι πέτρες και οι βράχοι της περιοχής αποτελούν ιδανικά μέρη για αναρριχητές όλων των επιπέδων. Η δημιουργία αναρριχητικών πεδίων με κατάλληλες δομές ασφαλείας μπορεί να προσελκύσει αθλητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η διοργάνωση αναρριχητικών διαγωνισμών και εκδηλώσεων μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ιστιοπλοϊκός Τουρισμός.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των πολλών παραλιών του, η περιοχή διαθέτει ιδανικές συνθήκες για τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό.
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά του Ιονίου Πελάγους και να ασχοληθούν με διάφορα ναυτικά σπορ, όπως ιστιοσανίδα, κανό, και ιστιοπλοΐα, σε ένα μοναδικού κάλους θαλάσσιο σύμπλεγμα που αποτελούν οι Εχινάδες νήσοι, ο Κάλαμος, ο Καστός και το Μεγανήσι σε συνδυασμό με τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν μαθήματα και ενοικίαση εξοπλισμού, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσελκύοντας τουρίστες που αναζητούν θαλάσσιες περιπέτειες.

Αθλητισμός και Εκδηλώσεις.
Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, όπως αγώνες δρόμου, ποδηλασίας, και τρίαθλου, μπορεί να προσελκύσει αθλητές και θεατές από διάφορες περιοχές.
Ο Δήμος μας μπορεί να γίνει ένας από τους προορισμούς της Ελλάδας για αθλητικά γεγονότα άλλωστε εκδηλώσεις όπως η διοργάνωση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ποδηλασίας στον Αστακό και τους γύρω οικισμούς, το Authentic Big Blue στον Μύτικα – πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης που προσέλκυσε πλήθος αθλητών και κόσμου, ο κολυμβητικός αγώνας σε συνεργασία με τον Κάλαμο Λευκάδας, «διάπλους Κάστρο - Φάρος Μύτικα» στέφθηκαν από πρωτόγνωρη επιτυχία.

Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα στον Δήμο μας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, προσφέροντας θέσεις εργασίας και αυξάνοντας το εισόδημα των κατοίκων. Παράλληλα, βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.
Το μέλλον του Δήμου Ξηρόμερου ως τουριστικού προορισμού φαίνεται λαμπρό, με ατελείωτες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
Με την κατάλληλη στρατηγική και συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό για την κατασκευή δομών (κλίνες) και υποδομών (βιολογικός καθαρισμός, συντήρηση οδικού δικτύου) , μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα για το πώς η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει την οικονομία και την ποιότητα ζωής σε μια περιοχή.
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι δύο κλάδοι που μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Αυτή η συνδυασμένη προσέγγιση δημιουργεί αμοιβαία οφέλη για τους δύο τομείς και την τοπική οικονομία.
Παρακάτω αναφέρονται τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός κατά την άποψη μου:
  • Τοπικά Προϊόντα και Γαστρονομία:
Ο πρωτογενής τομέας περιλαμβάνει τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που μπορούν να παράγουν τοπικά προϊόντα όπως τυροκομικά, τοπικά κρασιά, μέλι, και άλλα γεωργικά προϊόντα. Τα αυτά προϊόντα μπορούν να προωθηθούν στους τουρίστες ως μέρος της τοπικής γαστρονομίας, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.

  • Εκδηλώσεις και Γεωργικά Φεστιβάλ:
Οργανώσεις γεωργικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την τοπική γεωργία και να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα. Τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν επίσης ευκαιρίες για τους γεωργούς να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

  • Αγροτουρισμός:
Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού όπου οι επισκέπτες διαμένουν σε αγροτικές περιοχές και συμμετέχουν σε γεωργικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή στη συγκομιδή των καλλιεργειών, την παρασκευή τυριών, ή τη συλλογή φρούτων. Ο αγροτουρισμός παρέχει στους γεωργούς μια επιπλέον πηγή εσόδων.

  • Φυσικός Οικοτουρισμός:
Οι αγροτικές περιοχές συχνά προσφέρουν υπέροχα φυσικά τοπία, όπως βουνά, λίμνες και δάση. Ο φυσικός οικοτουρισμός είναι μια ευκαιρία για τους τουρίστες να απολαύσουν τη φύση, ενώ παράλληλα δημιουργεί εισόδημα για τους ντόπιους, προσφέροντας υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία, ξενώνες και εκδρομές στη φύση.

  • Παραδοσιακές Δραστηριότητες:
Οι τουρίστες μπορούν να συμμετέχουν σε παραδοσιακές δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, η συγκομιδή της ελιάς, η παρασκευή τυριών ή ακόμα και η παραγωγή τοπικών χειροτεχνιών. Αυτές οι εμπειρίες δίνουν στους τουρίστες μια αίσθηση της τοπικής κουλτούρας και της παράδοσης.

Συνολικά, ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μπορεί να ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς τους. Ταυτόχρονα, προσφέρει στους τουρίστες μια πλούσια και αυθεντική εμπειρία.
Δεν είναι τίποτα ακατόρθωτο γίνεται παντού και τα οφέλη είναι πολλά. Απλά χρειάζεται να σκεφτούμε «έξω από το κουτί» και να δούμε ότι ο τόπος μας αξίζει και ίσως έτσι λυθεί και το μεγάλο αγκάθι που δεν είναι άλλο από το δημογραφικό πρόβλημα, διότι χωρίς κίνητρα κανείς δεν γυρνάει πίσω..
Μόνο με όραμα και συντεταγμένες κινήσεις μπορεί εκκινηθεί μια ανάπτυξη με ωφελημένη όλη την κοινωνία του Δήμου Ξηρόμερου.

* Μιλτιάδης Γ. Μπίρμπας
Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός τε Ε/Υ
MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής ΕΑΠ
Ενεργειακός Επιθεωρητής κτιρίων ΥΠΕν, Ελεγκτής Δόμησης, Ελεγκτής Προσβασιμότητας ΥΠΕΚΑ
Τ 26460 81344 Κ 6933 226 314
www.birbas.gr
Μύτικας Δήμου Ξηρόμερου ΤΚ 30019

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.