Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Οι καλές πράξεις ωφελούν σώμα και μυαλό - Διαβάστε πως.


Της Μαρίας Γκουρτσιλίδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement).
Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης είναι μία σημαντική υπενθύμιση σε όλους μας να είμαστε ευγενικοί, να κάνουμε καλές πράξεις και να προσφέρουμε ανιδιοτελώς. Η ανταμοιβή για την προσφορά μας θα έρθει μέσα από τη βελτίωση δεικτών σε σώμα και εγκέφαλο που επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα την υγεία μας.

Τα οφέλη για το σώμα.
Η καλοσύνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα του στρες.
Οι άνθρωποι που «προσφέρουν» τον εαυτό τους με ισορροπημένο τρόπο, τείνουν επίσης να είναι πιο υγιείς και να ζουν περισσότερο.
Η καλοσύνη μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της συνδεσιμότητας με τους άλλους, να μειώσει τη μοναξιά, να καταπολεμήσει την κακή διάθεση και να βελτιώσει τις σχέσεις. Μπορεί επίσης να είναι... μεταδοτική, ενθαρρύνοντας και άλλους να συμμετάσχουν με τις δικές τους γενναιόδωρες πράξεις.
Η αναζήτηση τρόπων για να δείξετε καλοσύνη, μπορεί να σας δώσει ένα κίνητρο για να εστιάσετε εκεί, ειδικά εάν είστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις.

Τα οφέλη για το μυαλό.
Φυσιολογικά, η ευγένεια και η καλοσύνη μπορούν να αλλάξουν θετικά τον εγκέφαλο ενισχύοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές παράγουν συναισθήματα ικανοποίησης και ευεξίας και προκαλούν τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο να λειτουργούν επαρκώς. Οι ενδορφίνες, το φυσικό παυσίπονο του σώματος, μπορούν επίσης να απελευθερωθούν όταν κάποιος δείχνει καλοσύνη.

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με έρευνες η καλοσύνη και η φιλανθρωπία συμβάλλουν σε:
  • Αύξηση του μέσου όρου ζωής.
  • Προσφέρουν ικανοποίηση και χαρά.
  • Απομακρύνουν το στρες περιορίζοντάς το σημαντικά.
  • Χαρίζουν ευημερία.
  • Περιορίζουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιοαγγειακές παθήσεις.
  • Μειώνουν την κοινωνική απομόνωση, ειδικά σε περιόδους «εγκλεισμού» όπως αυτή που ζήσαμε εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Μήπως λοιπόν, είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήστε τη μέρα σας με την ερώτηση; «Πώς θα δείξω την καλοσύνη μου σήμερα;».

2 σχόλια:

  1. άν δέν θέλουμε να κάνουμε καλό
    τουλάχιστον, να μήν κάνουμε κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλιό''

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.