Πληροφορηθήκαμε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού έργου πνοής, του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα.


Του Βασίλη Σούλα.

Μας πληροφόρησαν συμπατριώτες μας ότι ξεκίνησαν οι εργασίες του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα, ενός έργου άκρως απαραίτητου για την τουριστική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία της Δ.Ε. Αλυζίας, ενός έργου που θα έπρεπε να το είχαμε χθες και όλοι οι Αλύζιοι γνωρίζουν γιατί μιλάμε.
Οι πρώτες εργασίες εκκίνησαν στο αγροτεμάχιο στη θέση ''ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ'', το οποίο αγοράστηκε με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί η εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων, όπως προβλέπεται από τις μελέτες, αλλά τις πρώτες εργασίες έχουμε και στο σημείο πίσω από το γήπεδο Μύτικα, όπου θα κατασκευαστεί σύμφωνα με την υπόδειξη των μελετών το κεντρικό αντλιοστάσιο του αποχετευτικού δικτύου του Μύτικα, που θα ανεβάζει τα προς επεξεργασία λύματα στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας στο ''ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ''.
Είναι αυτονόητο ότι για όλα τα μεγάλα έργα, απαιτείται ένα χώρος ως προσωρινό εργοτάξιο, αλλιώς το έργο δεν γίνεται να εκτελεστεί, με τον ανάδοχο να επιλέγει ως τον καταλληλότερο χώρο, αυτόν των 6,4 στρεμμάτων περίπου πίσω από το γήπεδο Μύτικα, όπου εκεί, σε ένα σημείο προς τα μέσα, σε ένα μικρό χώρο (εκεί που έχει σήμερα καλαμιές) θα εκτελεστούν και οι εργασίες του κεντρικού αντλιοστασίου του Μύτικα που σας προαναφέραμε.
Σε αυτό το χώρο, ο οποίος είναι δημοτικός, που θα καθαριστεί και θα στρωθεί ακόμα καλύτερα που θα περιφραχθεί, θα εγκατασταθούν 2 κοντένεϊρ εργοταξιακών γραφείων προς το μέρος του δρόμου και δύο λυόμενες αποθήκες για τους πλαστικούς σωλήνες και τα φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης στο βάθος του οικοπέδου. Ένας δεύτερος εργοταξιακός χώρος θα είναι αυτός στο αγροτεμάχιο ''ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ'', όπου εκεί θα σταθμεύουν τα οχήματα έργου και όχι στο εργοτάξιο εντός του Μύτικα. Και ένας τρίτος εργοταξιακός χώρος ενοικιασμένος από τον ανάδοχο, αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων πλησίον στη θέση ''ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ'', για τοποθέτηση αδρανών και οικοδομικών υλικών.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο χώρος των 6,4 στρεμμάτων πίσω από το γήπεδο του Μύτικα, παραλήφθηκε από την διοίκηση Τριανταφυλλάκη ως μία τεράστια χωματερή, η οποία δημιουργήθηκε επί διοίκησης Γαλούνη, όπου όποιος έχτιζε ή ανακαίνιζε σπίτι στην Δ.Ε Αλυζίας, εκεί γινόταν η ανεξέλεγκτη απόθεση στα μπάζα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τεράστια βουνά από μπάζα, από οικοδομικά υλικά, από είδη υγιεινής και κάθε λογής σκουπιδαριό είχαν πνίξει τον Μύτικα επί πάρα πολλά χρόνια και κάποιοι που είχαν τις ευθύνες διοίκησης έκαναν πως δεν τα έβλεπαν.
Το πρόβλημα έληξε επί διοίκησης Τριανταφυλλάκη το 2022, με δραστική παρέμβαση, με τον χώρο να αστράφτει (δείτε εδώ).
Πλέον τώρα που θα χρησιμοποιηθεί ως εργοταξιακός χώρος, θα στρωθεί ακόμα περισσότερο και θα περιφραχθεί και έτσι όταν με το καλό θα λήξει το έργο θα είναι έτοιμο και σε πολύ καλή μορφή, προστατευμένο από την απόθεση σκουπιδιών, για να πάρει την χρήση η οποία προβλέπεται από το σχέδιο πόλης Μύτικα, που είναι αθλητικός πολυχώρος με ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το σημαντικό έργο, στη φάση υλοποίησης του θα προκαλέσει αρκετή αναστάτωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν θα αρχίσουν να κατασκευάζονται τα αποχετευτικά δίκτυα των οικισμών.
Όμως πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο, ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Δ.Ε. Αλυζίας και όλου του Δήμου Ξηρομέρου. Κατά νου πρέπει να έχουμε, ότι η ταλαιπωρία από την κατασκευή του έργου θα φύγει, ενώ το έργο που έπρεπε να το είχαμε ήδη από χθες, θα μείνει.
Με το καλό το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό έργο στην Δ.Ε Αλυζίας, ο βιολογικός Βάρνακα, Κανδήλα και Μύτικα να ολοκληρωθεί εντός των συμβατικών του προθεσμιών, με τήρηση της μελέτης του και με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και να παραδοθεί προς χρήση σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Δ.Ε Αλυζίας, προς βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και του περιβάλλοντος.

3 σχόλια:

 1. Η κατασκευή ενός τέτοιου τεχνικού έργου, αναμφίβολα συμβάλλει περαιτέρω στην αναβάθμιση περιβαλλοντικά της περιοχής μας και αναβαθμίζεται και τμήμα της παραλιακής τουριστικής περιοχής του δήμου μας.
  Και αν συνδυαστεί το εν λογω τεχνικό έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης-και με καλύτερη και επιμελέστερη χωροθέτηση της προτεινομενης ΠΟΑΥ για την παραλιακή μας περιοχή,
  μπορεί να αναπτύσσονται ισόρροπα και παράλληλα όλοι ανεξαιρέτως οι τομείς της τοπικής μας οικονομίας :
  -Υδατοκαλλιέργειες
  -Παράκτια αλιεία
  -Οικιστική ανάπτυξη μόνιμης ή και παραθεριστικής κατοικίας αφού στην περιοχή μας υπαρχει υπεραρκετος χώρος στην κατανομή του, για την σωστή ανάπτυξη όλων των δραστηριοτητων της οικονομιας μας.
  Καλόπιστος κοινωνικός διάλογος είναι η πρώτη προϋπόθεση για την πρόοδο στον τόπο μας και δευτερεύον είναι θεωρώ , τυχόν διαφωνίες μεταξύ των φορέων της περιοχής μας.
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΜΗ ΚΟΙΤΑΤΕ
  ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΜΒΡΙΑ, ΜΕ ΛΥΜΑΤΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΤΑΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αντλιοστάσιο προώθησης λυμάτων οικισμού
  https://www.mileikanea.gr/dimos-milou-2/oloklirothike-to-neo-antliostasio-lymatwn-sthn-tryphth

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.