Εξόρμηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας. Ανάλυση Ιστορικών Κτισμάτων.


Πηγή: Σελίδα Facebook
''Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου''.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αφορμή το ειδικό μάθημα οικοδομικής 8ου εξαμήνου (Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίρια), μετέβη στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας στις 12 Απρίλιου, μετά από την πρόσκληση του Δημάρχου του Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τη συμβολή του Προέδρου του χωριού Λευτέρη Πιτσινέλη και του φοιτητή της αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Απόστολου Καρκάση, ώστε να κάνουν έρευνα πεδίου.
Στην εξόρμηση συμμετείχαν 8 διδάσκοντες και 45 φοιτητές (4ου έτους), ώστε να αναλύσουν, τόσο τον ιστορικό οικισμό του χωριού, όσο και τα ιστορικά κτίριά του (τα παλαιά αρχοντικά).
Το μάθημα περιλαμβάνει την αναγνώριση και αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης των παραδοσιακών οικοδομικών συστημάτων και διατύπωση προτάσεων αποκατάστασης και συντήρησης αντίστοιχων κτιριακών κατασκευών. Στόχος του είναι η κατανόηση της κατασκευαστικής δομής της χρήσης των υλικών και των παραδοσιακών πρακτικών που θα οδηγήσει στην εύστοχη αντιμετώπιση ζητημάτων επισκευής, τήρηση και αποκατάστασης ενός παραδοσιακού κτίσματος.
Με αυτή την αφορμή, επιλέχθηκαν από τρεις ομάδες των 15 φοιτητών 3 κτίσματα, η οικία Σκαρογιάννη, η οικία Χεινώπορου και η οικία Παπαναστάση, τα οποία καλύπτουν βασικές τυπολογίες κτιρίων του παλαιού οικισμού και διαθέτουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι διδάσκοντες του μαθήματος, πρόκειται για κάποια από τα πιο ιδιαίτερα κτίσματα που έχουν συναντήσει και σίγουρα διαθέτουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Θα ακολουθήσουν σταδιακά περισσότερες πληροφορίες για τις μελέτες και τα αποτελέσματα της ερευνάς του ΕΜΠ μέσα στους επομένους μήνες, καθώς επίσης θα ακολουθήσει και μια συνολική παρουσίαση της δουλειάς τους με την ολοκλήρωση του μαθήματος.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου, με επιπλέον επισκέψεις και τεχνικές συναντήσεις στα χωριά.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.