Μη λειτουργούσα η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου. Επιβάλλεται ΑΜΕΣΑ η απομάκρυνση όλων των υλικών, ο καθαρισμός του χώρου και η ελευθέρωση του, να πάρουν μετά από πολλά χρόνια ζωή οι δύο παραδεισένιες κοντινές παραλίες.


Με δύο σχετικά μας δημοσιεύματα τον Μάϊο και τον Δεκέμβριο του 2023 σας ενημερώσαμε ότι η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου κλείνει και μεταφέρεται, σε μία πολύ σωστή κίνηση από την Avramar για μία μονάδα χωροθετημένη άναρχα στο πουθενά εδώ και πάρα πολλά χρόνια (δείτε εδώ και εδώ).
Νωρίτερα βέβαια είχαμε το εξής τραγελαφικό. Τον Ιανουάριο του 2023, ιδρύθηκε η ζώνη Π9 της ΠΟΑΥ στο Κάλαμο με Προεδρικό Διάταγμα και η ιχθυοκαλλιέργεια για την οποία ιδρύθηκε η συγκεκριμένη ζώνη, μετά από ελάχιστους μήνες φεύγει!!!
Αθάνατο Ελληνικό Κράτος με τους υπέροχους και μακρόπνοους σχεδιασμούς σου!!!

Ζώνη Καλάμου, ''Βαθυλιμιόνι'' Π9:
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, η παραγωγική ζώνη Π.Ο.Α.Υ. Π9, είναι έκτασης 542,77 στρεμμάτων και δεν προβλέπεται καμία ζώνη υδρανάπαυσης στο σημείο.
Η υπάρχουσα μονάδα που είναι σήμερα μη λειτουργούσα, θα επεκτεινόταν από τα 20 στρέμματα που είναι σήμερα, στα 40, με μέγιστη δυναμικότητα 1.170 τόνων κατ’ έτος.

Η ζώνη Π9 της ΠΟΑΥ στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου.
Σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, με φωτογραφική και βιντεοσκοπημένη τεκμηρίωση, με επί τόπου επίσκεψη στο χώρο περί της 10:00 π.μ., σας δείχνουμε ποια είναι η επικρατούσα κατάσταση.
Η μονάδα έχει μόνο 8 κλουβιά (τα υπόλοιπα τα έχει απομακρύνει η εταιρεία), μία αγκυροβολημένη Μπάριζα και δεν έχει καμία παραγωγή (τα κλουβιά είναι άδεια).
Η εγκατάλειψη είναι εμφανής και είναι αρκετό καιρό έτσι, με την επιβάρυνση της περιοχής από την ρύπανση των διάφορων υλικών στις παρακείμενες παραλίες, στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας να είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού σε όποιον επισκεφθεί το σημείο και μόνο τις απογευματινές ώρες προσεγγίζουν φύλακες, οι οποίοι μάλλον μένουν το βράδυ εκεί.
Μόνο οι σημαντήρες από τα αγκυροβόλια θυμίζουν τα πολλά κλουβιά που υπήρχαν στην συγκεκριμένη μονάδα, τα οποία επαναλαμβάνουμε ότι έχουν απομακρυνθεί και δεν υπάρχει καμία παραγωγή ψαριών. Τα σκάφη της ιχθυοκαλλιέργειας εξακολουθούν να είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Μύτικα, παρά το ότι η μονάδα δεν είναι παραγωγική.
Όπως μας εξήγησαν άνθρωποι με γνώση του ιχθυοκαλλιεργητικού τομέα, η νομοθεσία σε αυτή την περίπτωση είναι σαφής με βάση την αδειοδότηση και τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας κάθε μονάδας. Σε μη λειτουργούσα μονάδα, γίνεται ανάκληση της άδειας και έχουν νομική υποχρέωση οι ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν ΑΜΕΣΑ τον χώρο από όλη την επιβάρυνση και να απομακρυνθούν όλα τα υλικά.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης (ως αδειοδοτούσα αρχή), ο Δήμος Λευκάδας μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς θα πρέπει να συντονιστούν και να παρέμβουν να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να απαλλάξουν οριστικά και αμετάκλητα τον Κάλαμο από την ζώνη Π9 της Π.Ο.Α.Υ και από κάθε πιθανότητα ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στο μέλλον στο νησί.
Δεν γνωρίζουμε για πιο λόγο υπάρχει ακόμα παρουσία και φύλαξη στην μονάδα. Μπορεί η απομάκρυνση να εξελίσσεται σταδιακά και να θέλει κάποιο εύλογο χρόνο ή πιθανόν να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια μεταβίβασης της άδειας, με δέλεαρ ότι εκεί έχει ιδρυθεί η ζώνη Π9 της Π.Ο.Α.Υ, κάτι που συνηθίζεται στο συγκεκριμένο κλάδο, όπου οι μονάδες αλλάζουν συνεχώς ιδιοκτήτες και το μόνο που μένει σταθερό είναι οι γενναίες Κοινοτικές και Εθνικές επιδοτήσεις και η επιβάρυνση κάθε περιοχής που φιλοξενεί ιχθυοκαλλιέργεια που εφάπτεται των ακτών, με την οπτική και τη γενικότερη ρύπανση που προκαλείται.
Το μέλλον του πανέμορφου Καλάμου Ιονίου Πελάγους είναι στον θαλάσσιο τουρισμό, με σεβασμό στο μοναδικό θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον που διαθέτει. Μιλάμε για ένα νησί πραγματικό επίγειο Παράδεισο.
Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για το παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας. Να εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό της ΠΟΑΥ, με απαλοιφή των παραγωγικών ζωνών Π10 (76,22 στρεμ.), Π7 (1065,64 στρεμ.), Π6 (2068,70 στρεμ.), Π5 (213,15 στρεμ.) και των υδραναπαύσεων Υ6 (1079,36 στρεμ.) και Υ7 (940,17 στρεμ.).
Σύνολο δεσμευμένων στρεμμάτων στο παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικα και στη νήσο Κάλαμο: 5.986,01 στρέμματα, τα οποία ζητείται να κοπούν.
Σύνολο δεσμευμένων στρεμμάτων ολόκληρης της ΠΟΑΥ: 22.765,36 στρέμματα.
Δηλαδή η λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι μία μικρή μείωση στη Π.Ο.Α.Υ, της τάξεως του 26,29%.

Δείτε video και φωτογραφίες, όπως αποτυπώθηκαν σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου 2024:























Χάρτης θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ.: Τα σημεία χωροθέτησης των παραγωγικών ζωνών της θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Απουσιάζει η συγκεντρωτική λογική και η οικονομία του θαλάσσιου χώρου και οι προτεινόμενες παραγωγικές ζώνες, συμπίπτουν επακριβώς με τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος. Χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τον Δήμο Ξηρομέρου εκτός διαβούλευσης, η Π.Ο.Α.Υ. συμπεριλαμβάνει το παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου, που στο χωροταξικό του 2011 δεν περιλαμβανόταν για την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ.

1 σχόλιο:

  1. ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΑΥ. ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΙΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.