Πηγή: Σελίδα Facebook
''Φίλοι Μνημείων Αλυζίας''.
Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.
Επί του επικλινούς εδάφους, ανάμεσα από το ύψωμα «Αμπελάκι» και το τοπωνύμιο «κόκκινο στεφάνι», υπάρχουν δύο μεγάλα λαξευμένα πλατώματα, 200 τ. μ. το καθ’ ένα. Πέριξ αυτών και επί του επικλινούς εδάφους υπάρχουν λαξευμένοι βράχοι που δίνουν την εικόνα Κυκλώπειων Τειχών. Οι χώροι αυτοί επικοινωνούν με την Πυλίδα-βόρεια πύλη του αμυντηρίου Καστρί με μονοπάτι, ίχνη του οποίου είναι ευδιάκριτο. Επίσης, έχουν σύνδεση, μέσω του ίδιου μονοπατιού, με το Καστέλι στον παλιαϊθανάση-«Σελώματα», τον γνωστό μας Πύργο Αλυζίας (βόρεια), καθώς και με τα πυργιά και το ναό της Άρτεμης (νότια).
Ανάμεσα από τα επίπεδα πλατώματα ή στις μεγάλες ασβεστολιθικές σχισμές υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα κεραμικά - λείψανα κεραμικής- τα οποία δείχνουν πως, πιθανόν οι χώροι αυτοί να ήταν μονώροφα ή και διώροφα δωμάτια-διοικητικά κτίρια και τα οποία να χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση τροφίμων, υλικών, ή να ήταν κτίρια αρχόντων ή στρατιωτών.
Τα δωμάτια, όπως φαίνονται και σήμερα, ήταν στρωμένα με επίπεδες λαξευμένες ασβεστολιθικές πλάκες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων γύρω από τα πλατώματα ανακαλύφθηκαν μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία και μικρά ειδώλια, τα οποία και αγοράστηκαν από αγνώστους εμπόρους- αρχαιοκάπηλους έναντι κάποιων κλινοσκεπασμάτων!
Επίσης, ο τυχαίος εντοπισμός ενός μικρού λίθινου αγάλματος με γένια, κόκκινου χρώματος και με γραμμωμένο σώμα (Ηρακλή;), που αποκαλύφθηκε μετά από εκσκαφή μπουλντόζας τη δεκαετία του 1980, στην περιοχή «Αλαμάνα», προκάλεσε την έρευνα «ειδικών» στην ευρύτερη περιοχή.
Από την έρευνα που διεξήχθη ανακαλύφθηκε ένα κιβωτιόσχημο ταφικό μνημείο μέσα στο οποίο βρέθηκε σκελετός άνδρα –πιθανόν κάποιου στρατιωτικού διοικητή- και γύρω από το σκελετό διεσπαρμένα μελανόμορφα πήλινα, διακοσμημένα με διάφορες παραστάσεις από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Επιπροσθέτως ανακαλύφθηκε και μία «λεπίδα», μικρό μαχαίρι.
Η εύρεση και αυτού του ιστορικού συνόλου έπεσε πολύ εύκολα στα χέρια εκ Μεσολογγίου αρχαιοκαπήλων έναντι μικρής αμοιβής (μία κουβέρτα και δύο μικρές φωτ. κορνίζες). Η τύχη τους σήμερα είναι άγνωστη. Ευχή μας είναι να βρίσκονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου!
Η χρήση των χώρων αυτών κατά την αρχαιότητα επιβεβαιώνεται - μέχρι πιστοποίησης από τους ειδικούς ερευνητές και αρχαιολόγους- από τα πολλά και διάσπαρτα κεραμικά του τύπου και της περιόδου 400 -300 π. Χ., τα οποία είναι χαρακτηριστικά της κλασικής αγγειοπλαστικής.
Εν κατακλείδι, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται, ότι το Καστρί, το αμυντήριο-ακρόπολη των αρχόντων της Αλυζίας, είχε έναν πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό χαρακτήρα σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, είχε ακτινοβολία μέγιστη στην Ακαρνανία και τις πόλεις του Ιονίου Πελάγους!
Γι αυτό η περιοχή του Μέγα Όρους, του όρους των θεών και των ηρώων, χρειάζεται την προσοχή, την έρευνα και τη φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν αναφέραμε την ιδιαίτερη συμβολή, που είχε στην έρευνα του τοπίου ο αξιότιμος φίλος Χ. Θ. Π.
Ευχαριστώ θερμά Χρήστο!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.