Παλιό κτήριο Κ.Υ. Μύτικα. Καιρός να κατεδαφιστεί....


Επανερχόμαστε σε ένα θέμα, στο οποίο είχαμε αναφερθεί και όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο Κ.Υ. Μύτικα. Το νέο Κ.Υ Μύτικα εγκαινιάστηκε το 2022 και άρχισε την λειτουργία του αντικαθιστώντας το παλιό Κ.Υ. Μύτικα, το οποίο είχαν ιδρύσει οι φίλοι μας οι Σουηδοί όταν είχαν γίνει σεισμοί στα Εφτάνησα το έτος 1953.
Σήμερα το παλιό λυόμενο στρατιωτικού τύπου κτήριο, χωρίς καμία αρχιτεκτονική ή άλλου είδους αξία, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι εξυπηρέτησε υγειονομικά την περιοχή περί τα 70 χρόνια (μέχρι και τοκετοί γίνονταν εκεί όπως αναφέρει ο σ. Συμβολαιογράφος Νίκος Θ. Νταής), έχει απομείνει ένα κουφάρι που σαπίζει πάνω στον αιγιαλό και έχει καταστεί επικίνδυνο. Ήδη αναφύονται θέματα υγιεινής και ασφάλειας για τον οικισμό.
Βούληση της δημοτικής αρχής είναι να το κατεδαφίσει και να παραδώσει στον οικισμό μία πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία (πρέπει να ενισχυθεί με ποταμίσιο αγούλι), σε σύνδεση με την υπάρχουσα παραλία του παλιού κοινοτικού καταστήματος, αλλά και με την νέα πλατεία Μύτικα. Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί μία μεγάλη πανέμορφη παραλία.
Καιρός είναι λοιπόν η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην έκδοση άδειας κατεδάφισης.
Νομίζουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι η εικόνα εκεί πρέπει να είναι άλλη και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτή η δημοτική αρχή, που έχει ανοίξει τα πολλά θέματα και προβλήματα του Μύτικα, που έχει επαφή και αφουγκράζεται τα θέλω της κοινωνίας, θα το κάνει και αυτό.














9 σχόλια:

  1. Όλα κάνουν κάποια μέρα τον κύκλο χρησιμότητας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένας δεν κατάλαβε γιατί εξακολουθεί νά υπάρχει ακόμη. Μαζί με το κοινοτικό γραφείο, στερούν απ' το χωριό μια θαυμάσια παραλία, προσθέτωντας ακαταστασία σκουπίδια και εγκατάλειψη. Νίκο μου μακάρι να είχα την αισιοδοξία σου. Όταν δεν γίνεται καν λόγος σε ένα θέμα που συμφωνούν άπαντες, σκέψου σε θέματα πού υπάρχουν αντιρρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο την οικια Μπακογεωργου μεχρι τη σκαλωσια του Γαλατη , μετα την αυτονοητη κατεδαφιση του ΚΥ και του κοινοτικου γραφειου μαζι με τα παραπηγματα του ,μπορει να δημιουργηθει μια αστικη πλαζ μεσα στον οικισμο , ανοιγοντας παραλληλα το ασφυκτικο παραλιακο μετωπο του οικισμου για τις αναντη ιδιοκτησιες αλλα και διερχομενους πολιτες. Επειδη τα παραπανω κτισματα βρισκονται εντος του οριοθετημενου αιγιαλου εμπιπτουν στην αρμοδιοτητα της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και ειναι κατεδαφιστεα εκ του νομου .Κατα τη γνωμη μου δεν απαιτειται αδεια κατεδαφισης , η κτηματικη με ενα απλο πρωτοκολλο κατεδαφισης μπορει να δωσει την αμεση λυση .
    Εννοειται οτι πριν την κατεδαφιση πρεπει να υπαρξει μια στοιχειωδης μελετη για τη διαμορφωση του χωρου γιατι διαφορετικα θα γινει χωρος παρκινγκ η παραλια . Πρεπει η κατεδαφιση να γινει αφηνοντας το υπαρχον τοιχειο της περιφραξης του ΚΥ σε υψος 30-40 εκ , ωστε να μην ειναι δυνατη η προσβαση αυτοκινητων στην αμμωδη ακτη , οπως ακριβως εχει γινει απο τα Βασιλακεικα μεχρι το καμπινγκ μουχα.
    Τελος , θα μπορουσε να γινει εμπλουτισμος της αμμωδους ακτης με φερτη αμμο ,γιατι η αποθεση φερτων - αμμοχαλικου - ειναι ελαχιστη λογω της υπαρξης του λιμανιου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιδέα της παραλίας στο σημείο είναι ωραία. Θα πρέπει πριν όμως να ληθφεί μέρυμνα για τον αγωγό όμβριων (και όχι μόνο) υδάτων. Δεν θα είναι καθόλου κολακευτικό για το χωριό, αν όσο κάνουν το μπάνιο τους οι τουρίστες (για τους ντόπιους μάλλον δεν ενδιαφέρεται κανείς), αρχίσει να βρέχει και αδειάσουν τα ύδατα στη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κοινοτικό γραφείο είναι "μνημείο" γτ να κατεδαφιστει? Ας το σουλουπωσουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια "πλαζ" μέσα στο χωριό είναι πολύ καλή ιδέα γιατί οι λουόμενοι, μόνιμοι κάτοικοι ή παραθεριστές, θα μπορούν να πηγαίνουν με τα πόδια & δεν θα υποχρεώνονται να βγαίνουν από τον οικισμό. Κάτι αντίστοιχο με την άλλη μικρή παραλία στην "τράπεζα".
    Υποθέτω οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε ότι μέχρι να έρθουν οι τσιμεντόλιθοι για το λιμάνι, η "πλαζ" του χωριού ήταν εκεί που σήμερα είναι το Verso & ο βουλιαγμένος λιμενοβραχίωνας. Γιατί, λοιπόν, να μη δημιουργηθεί & πάλι τέτοιος χώρος μέσα στο χωριό, μάλιστα ενοποιημένος, κατά κάποιον τρόπο, με την πλατεία; & θα είναι ένα όμορφο άνοιγμα & τον κόσμο θα κρατήσει μέσα. Όσο για την οριοθέτηση, συμφωνώ με προηγούμενο σχολιαστή ότι πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη μετατραπεί ο χώρος σε πάρκινγκ. Το δε παλιό κοινοτικό γραφείο θα μπορούσε να μείνει & να λειτουργεί ως δημοτικό αναψυκτήριο, ίσως με πλειστηριασμό. Έτσι & η τοπική κοινότητα θα έχει κέρδος & ο πλειοδότης επιχειρηματίας θα έχει την ευθύνη της φροντίδας της παραλίας.
    Έχοντας περάσει σχεδόν όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου στη γειτονιά, αφού το σπίτι του παππού μου είναι ακριβώς εκεί, θα ήθελα πραγματικά να δω να γίνεται κάτι όμορφο. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία της γνώμης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κοινοτικό γραφείο συμφωνώ πως δεν πρέπει να κατεδαφιστεί. Μπορεί να έχει πολλές και διάφορες χρήσεις. Το παλιό νοσοκομείο δυστυχώς θα μας λείψει αλλα έκανε τον κύκλο του. Καλό ειναι να κατεδαφιστεί. Θα ανοίξει το παραλιακό μέτωπο. Και θα έβαζα στην συζήτηση και το κακάσχημο κτίριο της πλατείας . Να ανοίξει η πλατεία. Να φυτευτεί με δέντρα να αποκτήσει λίγο σκιά το χωριό και ο χώρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι γεγονός πως η ολοκλήρωση του νέου Κέντρου Υγείας έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ήταν το κτηριακό.
    Το νέο ΚΥ όμως εξακολουθεί να έχει προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της στελέχωσης. Οι Αγροτικοί γιατροί που έρχονται στον Μύτικα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση στέγης κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα σπίτια είναι δυσεύρετα και πανάκριβα. Υπήρχε αρχικά η πρόταση να μετατραπεί το παλιό ΚΥ σε ξενώνες για τους Αγροτικούς γιατρούς ώστε και να αξιοποιηθεί το κτίριο αλλά να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση γιατρών και όχι μόνο. Να σας ενημερώσω πως τα δύο τελευταία χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες το ΚΥ λειτουργεί με επιπλέον ιατρούς και νοσηλεύτριες μετακινούμενους από άλλες περιοχές όπως Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Κέρκυρα.
    Τώρα βλέπω πως ο σχεδιασμός αλλάζει και η τοπική κοινωνία επιθυμεί να κατεδαφιστεί το κτίριο και να γίνει παραλία. Πιθανώς να είναι και καλύτερο από το υπάρχον αφημένο στη διάλυση κτίριο.
    Θα πρέπει όμως η Δημοτική Αρχή και η τοπική κοινωνία να γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο νέο ΚΥ και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα θέματα αυτά όπως έχουν κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις σε δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές που είτε παρέχουν στέγη είτε την επιχορηγούν για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΚΥ.
    Ποσονίδης Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας μετατραπεί σε κατάλυμα τότε αυτό στη λίμνη (οι νεότεροι το ξέρετε πλατεία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.