Τα σοβαρά διακυβεύματα για την περίοδο 2024-2028 για τον Δήμο Ξηρομέρου. Στο προσκήνιο η πολιτική και όχι η παραπολιτική.


Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες του Δήμου Ξηρομέρου έδωσαν μία συντριπτική εντολή της τάξεως του 62,73% στον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη και στην ομάδα του, να συνεχίσει το θετικό του έργο για τον Δήμο Ξηρομέρου, με πολύ δουλειά, με λίγα λόγια, με πολλή πολιτική και καθόλου παραπολιτική.
Το μεγάλο αυτό ποσοστό γεννά πολύ μεγάλες ευθύνες και μεγάλο βάρος. Οι πολίτες αναμένουν να υπάρξει ανταπόκριση στην απλόχερη εμπιστοσύνη και σε καμία περίπτωση αλαζονεία. Αναμένουν χειροπιαστό έργο, λύση προβλημάτων, καλυτέρευση της ζωής και της καθημερινότητας τους. Εμπιστεύθηκαν και ψήφισαν συντριπτικά αναμένοντας όλη η ενέργεια να πάει σε απόδοση έργου και όχι σε παραπολιτική.
Το συντριπτικό ποσοστό των δημοτών, ψήφισαν με θετική διάθεση, επιβραβεύοντας το έργο και τα πεπραγμένα της δημαρχίας Τριανταφυλλάκη. Αξιολόγησαν θετικά ότι είδαν στον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη και την ομάδα του όραμα, σχέδιο, δουλειά, χρηστή διοίκηση, μετρήσιμο έργο, αποτέλεσμα, λίγα λόγια και πολλά έργα. Άκουσαν και διάβασαν συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, με συγκεκριμένο ρεαλιστικό σχέδιο, που εγγυάται την θετική πορεία της επόμενης 5ετίας.
Τα επόμενα χρόνια της δημοτικής περιόδου 2024-2028, πολλά μεγάλα και κρίσιμα θέματα για τον Δήμο Ξηρομέρου θα τρέξουν και θα οδηγηθούν προς τη λύση τους, με την δημοτική αρχή Τριανταφυλλάκη να κάνει την δημοτική περίοδο 2019-2023 την προεργασία που απαιτούταν και εκείνες τις ενέργειες, ώστε να δρομολογηθούν δομικές λύσεις και όχι αποσπασματικές, σε κάποια σοβαρά θέματα, τα οποία χρόνιζαν επί μακρόν.

Έτσι έχουμε τα εξής μεγάλα και κρίσιμα θέματα:
1) Λειτουργία βιολογικού Αστακού, μετά την εξασφάλιση μεγάλης χρηματοδότησης περί τις 800.000 € από την διοίκηση Τριανταφυλλάκη από την Περιφέρεια και άλλα 70.000 € αργότερα, για την διόρθωση των αστοχιών του έργου και την σύνταξη και ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να πάμε στη φάση της δοκιμαστικής και οριστικής λειτουργίας του βιολογικού του Αστακού.
2) Εκτέλεση του έργου του βιολογικού της Δ.Ε Αλυζίας. Μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης από τη διοίκηση Τριανταφυλλάκη, ήδη ξεκίνησε η φάση εκτέλεσης του έργου, το οποίο πρέπει να εκτελεστεί με βάση την μελέτη του και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και να παραδοθεί λειτουργικό προς χάρη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
3) Θα πρέπει να προχωρήσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), μετά την ένταξη τον Μάιο του 2022 που κατάφερε η διοίκηση Τριανταφυλλάκη, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 1.072.374,47 €. Να προχωρήσουν τα σχέδια πόλης Αστακού και Μύτικα. Να καθοριστούν χρήσεις γης για κάθε δραστηριότητα χωριστά, δίνοντας βάρος στην αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, καθορίζοντας ο Δήμος Ξηρομέρου την αναπτυξιακή κατεύθυνση στα όρια του. Παράδειγμα, το παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας είναι για τουριστική ανάπτυξη, όπως άλλωστε προέβλεπαν και ΟΛΕΣ οι παλαιότερες αποφάσεις και όχι για ιχθυοκαλλιέργειες. Το συγκεκριμένο έργο είναι σήμερα στη φάση του οριστικού αναδόχου με δημοπρασία από το Τ.Ε.Ε  και αναμένεται πολύ σύντομα η εκκίνηση του.
4) Τον Φεβρουάριο του 2023 με ενέργειες της διοίκησης Τριανταφυλλάκη είχαμε ένταξη για πρώτη φορά στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ & ΟΧΕ - ΒΑΑ), κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Θα πρέπει λοιπόν μέσω των ΟΧΕ να διεκδικηθούν και να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για υποδομές που λείπουν από τον τόπο. Είναι ένα εργαλείο που με πολύ δουλειά μπορεί να φέρει αρκετά χρήματα για δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών στον Δήμο, όπως και η διεκδίκηση για πρώτη φορά Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπου ο Δήμος είναι αποφασισμένος να ανοίξει και να διαβεί και αυτή την πόρτα.
5) Θα διεκδικηθούν για να προχωρήσουν οι οδικές συνδέσεις: Αστακού - Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό, η οδική σύνδεση Δ.Ε. Αλυζίας με την Ιόνια Οδό (κόμβος Κουβαρά), η βελτίωση της οδικής σύνδεσης Μύτικα – Παλαίρου – αεροδρόμιο Ακτίου.
6) Κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού του Δήμου, με δήλωση όλης της περιουσίας του στο Κτηματολόγιο, όπου ξεκινώντας από το μηδέν η διοίκηση Τριανταφυλλάκη το 2019, όπου δεν βρήκε να έχει γίνει τίποτα με το Κτηματολόγιο, να συνεχίσει να προχωρά αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση. Σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 4 του νόμου ΔΝΖ/1912, "για τη σύσταση Δήμων και Κοινοτήτων", είναι ιδιοκτήτης σχεδόν όλων των εκτάσεων της παράκτιας διαδρομής Αστακός - Μύτικας και όλων των εκτάσεων που δεν είναι ιδιωτικά. Ο Δήμος λοιπόν δεν διεκδικεί δημοτικές εκτάσεις, τις έχει με νόμο και με δικαστικές τελεσίδικες αποφάσεις. Αυτό το δεδομένο θα θέσει και το πλαίσιο σε κάποιες παράνομες ενέργειες ιδιωτών επενδυτών, που έρχονται για επενδύσεις και αγνοούν τον ιδιοκτήτη, που είναι ο Δήμος Ξηρομέρου.
7) Εκπόνηση 18 μελετών, μετά την μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 418.850,17 € που εξασφαλίστηκε από το Λιμενικό ταμείο τον Οκτώβριο του 2020. Υπάρχει οριστικός ανάδοχος και η εκπόνηση των μελετών ήδη τρέχει. Αφορούν τα παραλιακά μέτωπα Αστακού και Μύτικα, των οποίων η ανάπτυξη θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός για όλο τον Δήμο Ξηρομέρου. Μέσα στις 18 μελέτες, είναι το νέο τουριστικό αγκυροβόλιο Μύτικα και η εξέλιξη του λιμένα Αστακού ουσιαστικά σε μία μαρίνα τουριστικών σκαφών. Μετά τις ώριμες σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης μελέτες που είναι το ζητούμενο, θα πρέπει να βρεθούν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις.
8) Ενίσχυση της τουριστικής προοπτικής στο παραλιακό μέτωπο, με αξιοποίηση της παραλίας 3,5 χιλιομέτρων της Παλιόβαρκας. Η μελέτη κτηματογράφησης έγινε και πρέπει να εφαρμοστεί καταρχήν η πρόχειρη διάνοιξη του δρόμου, με τοποθέτηση των ορίων του στα σωστά σημεία. Ακολουθεί η μελέτη ανάπλασης και η εύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου. Επίσης η αξιοποίηση του Μαραθιά πρέπει σε αυτή την 5ετία να λάβει σάρκα και οστά. Ο Δήμος να καθορίσει τη θέλει να κάνει στο σημείο και να απευθύνει πρόσκληση για ιδιώτες επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τον μοναδικό αυτό χώρο, αποδίδοντας και σταθερό έσοδο στον Δήμο. Το ίδιο και με τις παραλίες. Να βγουν από την Κτηματική Υπηρεσία με μέριμνα από τον Δήμο, σε δημοπρασία παραχώρησης χώρου σε παραλίες εκτός οικισμού όπως του Αη Γιώργη στον Αστακό, στο Ασπρογιάλι Καραϊσκάκη, στη Βελά Βασιλόπουλο, στα Λιμανάκια Αρχοντοχώρι κ.λπ. 
9) Συνέχιση της προσπάθειας βελτίωσης των οικονομικών του Δήμου, με ακόμη περισσότερη διαφάνεια, με συνέχιση του δεδομένου οι δημοπρασίες να είναι σαφώς περισσότερες από τις απ' ευθείας αναθέσεις και αυτή η διαφορά να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με περισσότερες ακόμα δημοπρασίες και λιγότερες απ' ευθείας αναθέσεις. Υγιή οικονομικά, σημαίνει ότι ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνει όλα όσα απαιτούνται για να βελτιώνει συνεχώς την καθημερινότητα των δημοτών του, το οποίο είναι και το τελικό ζητούμενο, για να μην ξαναφτάσει ποτέ ξανά ο Δήμος Ξηρομέρου να παραδοθεί χρεοκοπημένος, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2019.
10) Επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης σε Κοινότητες του Δήμου Ξηρομέρου. Μετά την ένταξη στο Αντώνης Τρίτσης για έργα ύδρευσης που εξασφάλισε η διοίκηση Τριανταφυλλάκη, με ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξης των 6.085.000 €, που αφορά την ολοκλήρωση έργου αντικατάστασης εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου Αστακού - ολοκλήρωση έργου ελέγχου διαρροών – τηλεμετρίας, αλλά και της Κανδήλας και του Μύτικα. Το έργο ήδη εκκίνησε και ζητούμενο είναι να εκτελεστεί απρόσκοπτα και σωστά.
Η μελέτη του αγωγού του Συνδέσμου Ύδρευσης Κοινοτήτων Ξηρομέρου (ΣΥΚΞ) έχει γίνει και θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου, που θα δώσει ποιοτικό νερό σε 8 Κοινότητες της ενδοχώρας του Δήμου μας.
Θα πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για αντικατάσταση του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Αρχοντοχωρίου, για την αξιοποίηση των πηγών του Βάρνακα, για την νομιμοποίηση πηγών Άνω Κανδήλας και την υδροδότηση Κοινότητας Χρυσοβίτσας, του οικισμού Τεργοβίτσας και της Κοινότητας Καραϊσκάκη.
11) Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε για αλλαγή του φωτισμού των οικισμών σε led με ιδία χρηματοδότηση, αλλά και με αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου. Θα πρέπει να επανέλθει πιθανόν στη συζήτηση, η πιθανότητα λήψης επενδυτικού δανείου, που θα αποπληρώνεται από την οικονομία στην κατανάλωση που θα προκύψει, που το 2020 καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση με μία κοντόφθαλμη και μικροπαραταξιακή λογική.
12) Μετά την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, την ενεργοποίηση του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Αστακού και την ενίσχυση της υπηρεσίας, θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανακύκλωση με τον μπλε και καφέ κάδο. Στο καφέ κάδο ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 307.526,20 € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησεις στο Αντώνης Τρίτσης για πράσινα σημεία και γωνιές. Θα πρέπει να τρέξει η δημιουργία του ΣΜΑ Αλυζίας, η περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και να βελτιωθεί η διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων και των αδρανών υλικών και υλικών κατεδαφίσεων.
13) Θα πρέπει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να λειτουργήσουν τα ΤΟΕΒ Φυτειών, Χρυσοβίτσας και Παλαιομάνινας. Ήδη για το ΤΟΕΒ Φυτειών υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επίσης να προχωρήσει η ενεργειακή αυτονόμηση του Δήμου, μέσω της εξασφαλισμένης συμμετοχής του στο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι, που έγινε επί της διοίκησης Τριανταφυλλάκη.
14) Θα πρέπει να ακυρωθεί το Π.Δ που θεσμοθέτησε την Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, διεκδικώντας ένα άλλο σχεδιασμό, που δεν θα περιλαμβάνει την παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, με ζητούμενο την παραμονή και την ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, σε ένα δικό του ενιαίο χώρο (ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο), μακριά από τις ακτές, με κατοχύρωση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και αύξηση τους, και με τήρηση των νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι εφικτό και ρεαλιστικό και θα γίνει είτε μέσω του ΣτΕ που έχει προσφύγει ο Δήμος και η δίκη έχει οριστεί για την 9η Οκτωβρίου 2024, με πρώτο υπογράφοντα τον Δήμο Ξηρομέρου, φορείς και πάνω από 240 πολίτες, είτε μέσω του ιδιοκτησιακού, μιας και ο Δήμος Ξηρομέρου είναι ιδιοκτήτης σχεδόν όλης της χερσαίας έκτασης του παράκτιου μετώπου Αστακός - Μύτικας και δίχως τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, δεν πρόκειται καμία ΠΟΑΥ να προχωρήσει στο χερσαίο χώρο και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά ΟΛΟΙ.
15) Να προχωρήσει περαιτέρω η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με εκτέλεση όλων των ενταγμένων σε χρηματοδοτικά εργαλεία έργων και με εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτήσεων για αγροτικές οδοποιίες, σε ένα Δήμο με σημαντικό αγροκτηνοτροφικό τομέα.
16) Να ξεμπλοκάρουν και να λειτουργήσουν τα σφαγεία του Αστακού, με εξέταση της δυνατότητας εύρεσης ιδιώτη που θα επενδύσει το μεγάλο ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους, που θα αναλάβει την λειτουργία τους, αποδίδοντας και στο Δήμο ένα σημαντικό ετήσιο ποσό.
17) Θα πρέπει ο Δήμος να συνεχίσει την μεγάλη προσπάθεια να στήσει σοβαρές και αξιόπιστες υπηρεσίες, με μόνιμες και εποχιακές προσλήψεις προσωπικού υψηλών προσόντων αλλά και απλών εργαζομένων στην ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα και με προμήθειες εξοπλισμού. Στις θέσεις ειδικών συνεργατών, να συνεχιστεί η πετυχημένη επιλογή τοποθέτησης ανθρώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και υψηλών προσόντων, με στόχευση την διευκόλυνση υλοποίησης τεχνικών έργων. Δήμος δίχως υπηρεσίες σημαίνει Δήμος ανάπηρος, Δήμος που αδικεί του δημότες.
18) Η αξιοποίηση του ιδιωτικού λιμανιού στο Πλατυγιάλι είναι μεγάλο ζητούμενο και για τον Δήμο Ξηρομέρου. Ο Δήμος Ξηρομέρου θα πρέπει να έχει και άποψη και λόγο στην κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης του λιμανιού, που πολλά ακούγονται εδώ και πολύ καιρό, αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν έχουμε δει ακόμη. Ο Δήμος  θα πρέπει να φροντίζει να είναι γνώστης  και να συμμετέχει στις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις, και να επιδιώκει την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού με όρους βιωσιμότητας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτά είναι τα πιο σοβαρά θέματα του Δήμου Ξηρομέρου, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα που αφορούν αστικές αναπλάσεις που πρέπει να τρέξουν, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τα αρχαιολογικά μνημεία, την Παιδεία, τη διαχείριση των αδέσποτων, τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, τα νεκροταφεία, την πολιτική προστασία, την προστασία του Βελανιδοδάσους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αστική οδοποιία όπου είναι δύσκολες οι χρηματοδοτήσεις, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων κ.λπ.
Αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες και αυτά είναι τα σημαντικά και η ουσία της πολιτικής. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο τα ευφάνταστα σενάρια, οι φήμες και τα fake news, η παραπολιτική, τα πολιτικά κουτσομπολιά και διάφορα άλλα που κυκλοφορούν προς άγρα εντυπώσεων, αυταρέσκειας, αυτοπροβολής και λίγων κλικ παραπάνω.

6 σχόλια:

  1. Το κυριότερο διακύβευμα στον δήμο μας είναι ,
    Να λειτουργεί πάντα σωστά η τοπική μας δημοκρατία
    και η οποία σωστή λειτουργικά δημοκρατία συντελεί σε πιό φιλική τοπική μας κοινωνία.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχο σχόλιο....
      Λίγοι θα το καταλάβουν.

      Διαγραφή
    2. Δέν εχει σημασία τόσο,
      εάν τα πολιτικά μας σχόλια χαρακτηρίζονται
      αλλά σημασία έχει νομίζω, να λειτουργεί παντα και σωστά
      η δημοκρατία στον δημο μας και ότι αυτό μπορει να σημαίνει και για την κοινωνια του δημου μας, η δημοκρατία.
      Καλησπέρα Φίλε μου !

      Διαγραφή
  2. ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρ Καννελο,με την καθημερινοτητα των ραγιαδων τι γινεται?..Εεε δεν σε ακουσα καλα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5: 36.και τα ολοκληρωτικά καθεστώτ έργα κάνουν.
    δημοκρατία όμως έχουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.