Λίνος Μπλέτσας: Νομικές κινήσεις για την Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας προανήγγειλε στο «Δυτικά FM» (ηχητικό). Αρνητικός ο αντιπεριφερειάρχης στο ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε λίμνες.



Ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στο «Δυτικά FM 92,8» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μείζον ζήτημα της Ενεργειακής Κοινότητας προαναγγέλλοντας εξελίξεις.
Όπως περιέγραψε στη Δήμητρα Λαόποδη ο αντιπεριφερειάρχης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης διέβλεψε εγκαίρως την ανάγκη δημιουργίας της Κοινότητας με τη συμμετοχή φορέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κόστος της ενέργειας.
Με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας προχώρησε και μάλιστα βραβεύτηκε ως καινοτόμα και πρωτοποριακή πρακτική από τον ΟΗΕ και έφθασε στο σημείο να πάρει την πληρότητα φακέλου, ανέφερε.
Εν τέλει, τον Οκτώβριο του 2023 με το φάκελο έτοιμο, παρότι πρωτοπόρησε ως η μοναδική Περιφέρεια σε όλη χώρα, όπως και κάποιοι Δήμου μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αγρινίου Αγρινίου που έχουν κάνει αντίστοιχες Ενεργειακές Κοινότητες, οι όροι σύνδεσης δεν δόθηκαν ποτέ.
Αντ΄ αυτού το Υπουργείο Ενέργειας, για λόγους που αυτό γνωρίζει, προχώρησε στη νομοθέτηση ενός καινούργιου συστήματος, του περιβόητου προγράμματος «Απόλλων», που δεν προωθεί την ενεργειακή δημοκρατία, όπως διαπίστωσε.
«Υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να διατίθεται αυτός ο ηλεκτρικός χώρος σε ιδιώτες και το πρόγραμμα «Απόλλων» λέει κάντε μια Ενεργειακή Κοινότητα καταναλωτών και μια απ' ευθείας σύνδεση με έναν ιδιώτη να σας πουλάει το ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή», είπε ο κ. Μπλέτσας περιγράφοντας τη νέα πραγματικότητα.
Ο αντιπεριφερειάρχης προανήγγειλε νομικές ενέργειες χωρίς να δώσει περσσότερες διευκρινίσεις περί προσφυγών ενώ όπως υπογράμμισε συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Απολύτως αρνητικός εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειράρχης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις λίμνες όχι μόνο για την απώλεια του φυσικού κάλλους που θα επιφέρει αλλά την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. «Από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα σύγχρονο Χωροταξικό για της ΑΠΕ δεν είναι δυνατόν να γεμίζουμε κάμπους, βουνά, ποτάμια με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπλέτσας, μίλησε ακόμα για νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την επιχειρούμενη εκτροπή του Αχελώου που συζητείται επί δεκαετίες αντί να γίνονται συγκριμένα έργα στη Θεσσαλία και για την άρδευση και για την αντιπλημμυρική προστασία.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Λίνου Μπλέτσα στο «Δυτικά FM 92,8»:


3 σχόλια:

  1. Κατά τ, αλλά τεράστιες καλιεργησιμες εκτάσεις για τις οποίες μάλιστα κατασκευαστηκε και φράγμα για την άρδευση τους έχουν καταστραφεί με το να γίνουν φωτοβολταϊκά, τι έκανε γι, αυτό η περιφέρεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΛΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτης Ηλ. Χολής11 Σεπτεμβρίου 2024 στις 5:34 μ.μ.

    Με όλο τον σεβασμό στον Αντιπεριφερειάρχη και στις ευαισθησίες του, να του υπενθυμίσω ότι:
    1.Φωτοβολταικο 1.164 στρεμμάτων, σε Δάσος - Δασική – Αναδασωτέα - Δημοτική έκταση του Δήμου Ξηρομέρου στη θέση Νεραντζούλα Βασιλοπούλου ,που χρησιμοποιείτε για την κτηνοτροφική δραστηριότητα των κατοίκων, πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη και η Περιφέρεια δεν έκανε Προσφυγή προς τον Υπουργό.
    2. Φωτοβολταικό στη θέση Σπαρτοράχη – Μπαρέτα , σε Δασική – Δημοτική έκταση του Δήμου Ξηρομέρου Δ.Ε Αστακού , δόθηκε αρχικά θετική γνωμοδότηση από την περιφέρεια σας και κατόπιν έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη. Και εδώ η Περιφέρεια δεν έκανε Προσφυγή προς τον Υπουργό.
    Συμφωνώ με την αγωνία του που δεν προχωρά η κυβέρνηση την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας και φυσικά για τις ενέργειές του, όπως και για την εκτροπή του Αχελώου .
    Για τις λίμνες δεν είναι φήμες αλλά μια πραγματικότητα που η περιφέρεια, απ’ όσο γνωρίζω δεν το έχει και ως προτεραιότητα .
    Τέλος με αυτό που λέει : …«Από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα σύγχρονο Χωροταξικό για της ΑΠΕ δεν είναι δυνατόν να γεμίζουμε κάμπους, βουνά, ποτάμια με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες», συμφωνώ και συνυπογράφω, αλλά, τότε, γιατί δίνει η Περιφέρεια και ο ίδιος ως αρμόδιος ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ θετικές γνωμοδοτήσεις για άδειες Α.Π.Ε και ειδικά για Φωτοβολταικά σε δασικά οικοσυστήματα και σε δημοτικές εκτάσεις;;
    Δεν είναι λίγο οξύμωρο;
    Καλοπροαίρετες οι απορίες μου , αλλά είναι μια πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.