Τα διακυβεύματα για την επόμενη 5ετία 2023-2028 για τον Μύτικα.


Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μύτικας είναι το κλειδί της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Δ.Ε. Αλυζίας και κατ' επέκταση του Δήμου Ξηρομέρου. Τα επόμενα 5 χρόνια, πολλά κρίσιμα θέματα για τον Μύτικα θα οδηγηθούν προς τη λύση τους, με την δημοτική αρχή Τριανταφυλλάκη να κάνει την παρούσα δημοτική περίοδο 2019-2023 την προεργασία που απαιτούταν και εκείνες τις ενέργειες, ώστε να δρομολογηθούν δομικές λύσεις και όχι αποσπασματικές, σε κάποια σοβαρά θέματα, τα οποία χρονίζουν επί μακρόν.

Έτσι:
  • Βιολιογικός Αλυζίας: Τον Απρίλιο του 2023, με ενέργειες της δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη και παραδόξως με εμπόδια κάποιων δημοτικών συμβούλων, είχαμε ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του βιολογικού καθαρισμού της Δ.Ε. Αλυζίας 12.475.520 € (δείτε εδώ), ποσό ρεκόρ για έργο στον Δήμο Ξηρομέρου. Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, ένα έργο πνοής για την Δ.Ε Αλυζίας. Αυτό το έργο θα αρχίζει να εκτελείται μέσα στην 5ετία 2023-2028.
  • Τουριστικό αγκυροβόλιο Μύτικα: Με την δημοπράτηση των μελετών του Λιμενικού Ταμείου ύψους 418.850,17 € (δείτε εδώ), με εξασφάλιση της χρηματοδότησης επί δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη, όπου μία από τις μελέτες είναι η χωροθέτηση τουριστικού αγκυροβολίου, εκτιμούμε ότι εντός της 5ετίας 2023-2028 θα βρεθεί χρηματοδότηση και θα ξεκινήσουν και εργασίες κατασκευής του. Αν επιλεγεί ως θέση χωροθέτησης το σταματημένο από το ΣτΕ λιμάνι (το πιο πιθανό), αυτό θα ξεκινήσει ως καινούργιο έργο, με λίγο διαφορετική γεωμετρία, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις υπάρχουσες κατασκευές. Στο σημείο εκεί ένα τέτοιο έργο, εκτός από την προσφορά του σαν τουριστικό αγκυροβόλιο, θα λειτουργήσει και ως έργο προστασίας των σπιτιών, τα οποία σήμερα ήδη κινδυνεύουν και αυτός ο κίνδυνος όλο και θα μεγαλώνει. Αν επιλεγεί άλλη θέση, εκεί θα πρέπει απαραίτητα να προβλεφθούν έργα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση ο μελετητής θα κάνει τις προτάσεις του για την χωροθέτηση με βάση τα στοιχεία.
  • Λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις - νομιμοποιήσεις - αναπλάσεις παραλιακού μετώπου - ευταξία στο υπάρχον λιμάνι: Με την δημοπράτηση των μελετών του Λιμενικού Ταμείου ύψους 418.850,17 € (δείτε εδώ), με εξασφάλιση της χρηματοδότησης επί δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη, θα ανοίξει ο δρόμος για διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για πολλαπλές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και για παρεμβάσεις στο υπάρχον λιμάνι του Μύτικα, μέσω του καθορισμού της χερσαίας ζώνης (καθορισμός θέσεων και επιβολή λιμενικού τέλους).
  • Ύδρευση Αλυζίας: Τον Μάρτιο του 2022, με ενέργειες της δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη, είχαμε ένταξη στο Αντώνης Τρίτσης του έργου «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης στις Τ.Κ. Αστακού, Μύτικα, Κανδήλας του Δήμου Ξηρομέρου» με 6.050.000 € (δείτε εδώ). Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού αφορά έργα για Κανδήλα και Μύτικα, για οριστκή λύση με δομικό τρόπο, των προβλημάτων στην ύδρευση. Όλα αυτά θα εκτελεστούν την 5ετία 2023-2028.
  • Εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδίου πόλης του 1936 του Μύτικα και επέκταση αυτού: Με την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), με ενέργειες της δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.072.374,47 € (δείτε εδώ), θα εκπονηθούν μελέτες και θα δρομολογηθεί σειρά λύσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων στο Σχέδιο Πόλης Μύτικα και της επέκτασης του, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί το υπάρχον και να εγκριθεί η επέκταση του, ώστε να αναπτυχθεί ο Μύτικας από ένα μικρό χωριό με τους 2,5 δρόμους σε μία λειτουργική κωμόπολη.
  • Εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στον οικισμό του Μύτικα: Ο Μύτικας είναι ένας από τους τέσσερις οικισμούς για τον Δήμο Ξηρομέρου, με προτεινόμενες παρεμβάσεις από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που για πρώτη φορά αποκτά ο Δήμος Ξηρομέρου επί δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη (δείτε εδώ). Το Σ.Β.Α.Κ αφορά την κίνηση των πεζών και των οχημάτων, το παρκάρισμα, τις πεζοδρομήσεις, τις μονοδρομήσεις, την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, την δημιουργία κόμβων, την οδική ασφάλεια, τις κυκλοφοριακές μελέτες, την κάθετη και οριζόντια σήμανση και γενικά θέματα που μας απασχολούν συχνά στις συζητήσεις μας και άπτονται της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας.
  • Έργα αστικών αναπλάσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής: Το Φεβρουάριο του 2023, με ενέργειες της δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη, είχαμε ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου για πρώτη φορά στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ΟΧΕ-ΒΑΑ στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-2027 (δείτε εδώ) και έτσι «ξεκλειδώνει» ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο Ξηρομέρου. Μέσα από εκεί, πολλά έργα αστικών αναπλάσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής θα πραγματοποιηθούν στα όρια του Δήμου μας και φυσικά και στον Μύτικα.
  • Η ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης και ανάπλασης της παραλίας 3,5 χιλομέτρων Μύτικα - Αρχοντοχωρίου (Παλιόβαρκας). Στόχος η εύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου και η υλοποίηση:  Με ενέργειες της δημοτικής αρχής Γιάννη Τριανταφυλλάκη και παραδόξως με εμπόδια κάποιων δημοτικών συμβούλων, επιτέλους για πρώτη φορά προχωράνε μελέτες με στόχο την τουριστική αξιοποίηση, σε αυτή τη μαγική παραλία μήκους 3,5 χιλιομέτρων, για να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της υποβάθμισης και των τσαριντομαχαλάδων (δείτε εδώ). Εκτιμούμε ότι εντός της 5ετίας 2023-2028, θα βρεθεί χρηματοδότηση και θα ξεκινήσουν ολοκληρωμένες  εργασίες ανάπλασης και παρεμβάσεων με βάση μελέτες, στην εκπληκτική παραλία της Παλιόβαρκας, μία υπόθεση που αφορά την ανάπτυξη όλου του Δήμου.
Η επόμενη 5ετία λοιπόν είναι πολύ κρίσιμη για τον Μύτικα, με ένα καθαρό δρόμο να έχει ανοίξει και να είναι μπροστά, με τα διακυβεύματα πολλά και σημαντικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να λύσουμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μύτικας, ώστε να επιτελέσει το κομβικό ρόλο του κλειδιού και του μοχλού ανάπτυξης ολόκληρης της Δ.Ε. Αλυζίας και κατ' επέκταση του Δήμου Ξηρομέρου.
Όλα αυτά τα διακυβεύματα πρέπει να έχουν θετική εξέλιξη την 5ετία 2023-2028, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές και οι προϋποθέσεις, που θα δώσουν ώθηση και στις επενδύσεις των ιδιωτών, που είναι απαραίτητες και θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα.

2 σχόλια:

  1. Ο Μύτικας με το Γιάννη Τριανταφυλλάκη είναι σήμερα εκεί που ήταν η Πάλαιρος πριν 20 χρόνια. Είναι έτοιμος με αυτά που έχει δουλέψει και ετοιμάσει ο Τριανταφυλλάκης να αλλάξει ταχύτητα. Όλο αυτό θέλει την στήριξη όλων των Μυτικιωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατασκευή τεχνικών έργων υποδομής και αναβάθμισης στην περιοχή του δήμου μας
    προφανώς και θα πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο κάθε δημοτικής αρχής του δήμου μας,
    που δημιουργούν και τις προϋπόθεσεις για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο για τον τόπο μας.
    Το μεγάλο όμως διακύβευμα είναι και η συνεχή συλλογική και ατομική προσπάθεια,
    για την ανεξάρτητη λειτουργία του δημοκρατικού μας θεσμού της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας: 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.