Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς.


Τιμώντας το ΧΘΕΣ…
          Χτίζουμε το ΑΥΡΙΟ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς στις 18 Απριλίου, σήμερα στην εποχή μας, εποχή της παγκοσμιοποίησης, κάθε λαός έχει ευθύνη περισσότερο από ποτέ να διαφυλάξει την πολιτιστική του κληρονομιά, να την προστατέψει, να την αναδείξει και να την κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Πόσο μάλλον, εμείς οι Έλληνες που έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα, που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρά ιστορία, που η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας, ο πλούτος μας και η συμβολή μας στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η προστασία της ιστορίας μας και η αποκατάσταση των μνημείων μας δεν αφορά μόνο την υλική τους μορφή, αλλά πρωτίστως τις αξίες και τους συμβολισμούς που εξακολουθούν να εμπνέουν. Διαχρονικές, αναλλοίωτες αξίες σε μια εποχή ηθικής κρίσης, κληρονομιά σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αισιόδοξα το μέλλον. 
Ο Nομός μας, ο Nομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της κληρονομιάς με πλούσια ιστορία, παράδοση και φυσική ομορφιά. Είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κάθε εποχής, αρχαίες πόλεις, οχυρά, ενετικά κάστρα, ιερά, μοναστικά κέντρα, βυζαντινές εκκλησίες, 7 αρχαία θέατρα (Οινιάδων, Στράτου, Πλευρώνας, Μακύνειας, Καλυδώνας, Αμφιλοχικού Άργους, Θυρρείου), που κανένας άλλος ελληνικός Nομός δεν διαθέτει. Μνημεία που θα έπρεπε, έστω κάποια από αυτά, να βρίσκονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κάτι που αξίζει να προωθήσουμε και να διεκδικήσουμε. Έτσι, εκτός από υπερηφάνεια για τον τόπο μας, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι ο μοχλός για να κινηθεί ο τουρισμός μας, να τη μετατρέψουμε στο πιο γερό χαρτί ανάπτυξης, στη βαριά βιομηχανία μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης. 
Με το να τιμάμε τον πολιτισμό μας, να τον προάγουμε και να σεβόμαστε όλα όσα μας κληροδοτήθηκαν διασφαλίζεται η συνέχεια και η τόνωση της εθνικής μας συνείδησης, ενώ η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα αποτελούν εθνικά οχυρά. «Για αυτά πολεμήσαμε…» έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, δίνοντας πρώτος αυτός το σύνθημα για την ανάγκη προστασίας των ερειπωμένων και λεηλατούμενων αρχαίων, και αποκαλύπτοντας έτσι και την πολιτισμική διάσταση του ξεσηκωμού και της επανάστασης του ‘21. Αν μέσα σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές του ελληνικού κράτους υπήρξαν τέτοιες φωνές, είναι χρέος μας σήμερα στην αυγή του 21ου αιώνα - σε επίσης δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας - να μην επιτρέψουμε την απαξίωση και την αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Γιατί ποιος θα είναι ο αυριανός κόσμος όταν ο σημερινός ήδη κινδυνεύει; Σε ποιες αξίες θα στηριχθούν οι κοινωνίες του μέλλοντος; Και το χθες, που κρύβει μέσα του όλες τις διαχρονικές αξίες και τον αιώνιο πολιτισμό, πώς θα μπορέσει να διασωθεί και να επιζήσει στο αύριο; 

ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ – ΚΟΤΡΟΛΟΥ 
Πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας

1 σχόλιο:

  1. Συγχαίρουμε την Έλενα Μαντζιου- Κοτρολου για την ευαισθησία της ,και όσα μας γράφει στο μήνυμα της για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς .Διάβασα στο αγαπητό Μυτικα-press τις προηγούμενες μέρες για την παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Μόσχου αρχαιολόγου και Αναστασίου Πορτελάνου , αρχιτέκτονα και τοπογράφου-μηχανικου ,το οποίο αναφέρεται στην αρχαία Αλυζια από την προϊστορία ως το τέλος των αρχαίων χρονων,τα τεχνικά και οχυρωματικά έργα. Που θα παρουσιαστεί την τετάρτη 27 Απριλίου 2011 και ώρα 19.30μμ ,στην αίθουσα του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανιας,Παπαστράτου 53 & Σμύρνης στο Αγρίνιο. Αυτό δεν είναι πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας??? Δεν θα πρέπει να παρακολουθήσουν την παρουσίαση όσο πιο πολλοί συνδημότες μπορούμε?? Ο κύριος Αντιδήμαρχος , ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβούλιου ,και υπεύθυνος εκδόσεων της Αλυζίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων , δεν θα έπρεπε να βάλουν ένα η και δυο πούλμαν αν απαιτηθεί για να παρακολουθήσουν οι συνδημότες την παρουσίαση του βιβλίου στο μεγαλύτερο πνευματικό και αστικό κέντρο του νομού το Αγρίνιο?? Δεν είναι τιμή για όλους μας ??? η θα κλαίμε για το πόσο κοντές κόψαν τις πικροδάφνες?? γιατί όπως λέει και ο λαός «είμαστε φθηνοί στο αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα», γιατί όπως λέει και η άλλη παροιμία «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Φίλοι και φιλές του Μυτικα –press σας υποβάλω θερμή παράκληση αν είναι δυνατόν μέχρι την παρουσίαση του βιβλίου, την πρόσκληση, να την έχετε αν είναι δυνατόν , και δεν λειτούργει σε βάρος του blog σε καθημερινή ανάρτηση ,μήπως και ξυπνήσουν κάποιες κοιμώμενες συνειδήσεις. Σας συγχαίρω και πάλι για την προσφορά σας και το έργο που επιτελείτε μέσου του Μυτικα-press.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.