Πρόβλημα με τα Blogs λόγω εργασιών συντήρησης της Google.


Αναστάτωση σε εκατομμύρια μπλόγκερ από όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει ένα τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες στην πλατφόρμα Blogger της Google, το οποίο οδήγησε στη μερική διακοπή λειτουργίας απροσδιόριστου αριθμού ιστολογίων.
Οι διαχειριστές των blogs με την κατάληξη «blogspot.com» δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναρτήσεις, ενώ παράλληλα οι αναγνώστες τους δεν μπορούν να δημοσιεύσουν σχόλια.
Τα ιστολόγια είναι διαθέσιμα μόνο για ανάγνωση. Το πρόβλημα έχει επηρεάσει και τα ιστολόγια του Blogger στην Ελλάδα, με δεκάδες χρήστες να διαμαρτύρονται σε αναρτήσεις που κάνουν στο Twitter και στο Facebook.

Το πρόβλημα.
Από χθες δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των διαχειριστών στους λογαριασμούς τους. Όσοι το επιχειρούν έρχονται αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Το Blogger δεν είναι διαθέσιμο προς το παρόν. Λυπούμαστε για τη διακοπή της υπηρεσίας».
Παράλληλα, ορισμένοι χρήστες του Blogger που κατάφεραν χθες να κάνουν αναρτήσεις, δεν τις είδαν ποτέ να δημοσιεύονται.
Σε ανάρτηση που έκαναν τεχνικοί του Blogger στο φόρουμ τεχνικής υποστήριξης της υπηρεσίας, υποστήριξαν ότι η μερική διακοπή λειτουργίας των ιστολογίων οφείλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση. Πρόσθεσαν δε ότι «οι μηχανικοί (της υπηρεσίας) εργάζονται σκληρά για να επαναφέρουν το Blogger σε κανονική λειτουργία και να αποκαταστήσουν τις αναρτήσεις και τα σχόλια».
Ωστόσο, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ιστολόγιο της υπηρεσίας (http://status.blogger.com), αναφέρεται ότι «το Blogger θα τεθεί σε λειτουργία ‘’μόνο για ανάγνωση’’ (‘’read-only’’) την Τετάρτη (11/05) στις 10:00 μ.μ. PST (σ.σ. Πέμπτη 8:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για περίπου μία ώρα για λόγους συντήρησης».
Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν τηρήθηκε. Αντιθέτως, από χθες το πρωί μέχρι σήμερα η υπηρεσία υπολειτουργεί και δεν επιτρέπει σε εκατομμύρια χρήστες και αναγνώστες ιστολογίων την πρόσβαση στις αναρτήσεις και τα σχόλια.
Η Google δεν έχει ακόμη εξηγήσει σε τι οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση λειτουργίας της υπηρεσίας. Επιπλέον, δεν έχει παράσχει πληροφορίες για το πόσο ευρύ είναι το πρόβλημα, αν δηλαδή επηρεάστηκε το σύνολο των blogs ή απλώς ένα μέρος τους.
Πάντως, διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι τα μηνύματα που έχουν αναρτήσει, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, δεν έχουν χαθεί και θα επανέλθουν σύντομα.
«Προκειμένου να επανέλθει το Blogger σε κανονική λειτουργία, όλα τα μηνύματα (που αναρτήθηκαν) από τις 7:37 π.μ. PT (σ.σ. 5:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 11/5 έχουν αφαιρεθεί προσωρινά. Αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση σύντομα», έγραψε τοBlogger στο λογαριασμό του στο Twitter σήμερα λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας.
Σε νεότερη ανάρτηση στο Twitter, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), το Blogger ανακοίνωσε το εξής: «Έχουμε ξεκινήσει να επαναφέρουμε τις αναρτήσεις που είχαν αφαιρεθεί προσωρινά και αναμένουμε ότι το Blogger σύντομα θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία».

Μηνύματα διαμαρτυρίας.
Ο επίσημος λογαριασμός του Blogger στο Twitter (@ blogger) έχει κατακλυστεί από μηνύματα δυσαρέσκειας χρηστών της υπηρεσίας που δεν έχουν πρόσβαση στα blogs τους.
Η εταιρεία απαντά στον καθένα ξεχωριστά, ζητώντας συγγνώμη για τη διακοπή λειτουργίας και υπόσχεται γρήγορη λύση στο πρόβλημα. «Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την υπηρεσία και την πίστη σας (σε αυτή)», έγραψε επανειλημμένα το Blogger στο Twitter, απαντώντας στους χρήστες που διαμαρτυρήθηκαν.
Τον περασμένο μήνα το Blogger ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ριζικό επανασχεδιασμό της υπηρεσίας. Ωστόσο σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter υποστήριξε ότι η τρέχουσα μερική διακοπή λειτουργίας δεν συνδέεται με την έναρξη των εργασιών επανασχεδιασμού.
Η πλατφόρμα Blogger της Google είναι η δημοφιλέστερη υπηρεσία δημιουργίας και φιλοξενίας ιστολογίων στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1999 από την εταιρεία Pyra Labs, η οποία εξαγοράστηκε από την Google το 2003.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Searchenginejournal.com το Blogger αριθμεί σήμερα περισσότερους από 10 εκατ. χρήστες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πόσοι εξ αυτών είναι ενεργοί.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.