Να υπαχθεί το Κέντρο Υγείας Μύτικα στο Νοσοκομείο Λευκάδας, ζητούν οι κάτοικοι.


Γράφει η Βάσω Βήττα.

Καθησυχαστικός, σχετικά με το Κ.Υ. Μύτικα και τη συνέχιση των εργασιών ανέγερσης του νέου κτιρίου, είναι ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου υπεύθυνος για την δημοτική ενότητα Αλυζίας Σπύρος Λύτρας.
Η διακοπή εργασιών, που έγινε περίπου στο τέλος του Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, οφείλεται στο γεγονός ότι η εργολάβος δεν πληρώθηκε για τις εργασίες που είχε εκτελέσει, παρόλο που είχε εκδώσει το σχετικό λογαριασμό. Να σημειωθεί εδώ ότι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υγείας.
Μέχρι να πληρωθεί ο λογαριασμός των 142.000 ευρώ, έγινε, όπως προβλέπεται, η διακοπή των εργασιών. Όμως στη συνέχεια συνέβησαν και άλλα περιστατικά που καθυστέρησαν την επανέναρξη, όπως ήταν η κατάθεση και δεύτερου λογαριασμού ύψους 45.000 ευρώ. Το πρώτο ποσό πληρώθηκε, όμως η εργολάβος αναμένει και το δεύτερο, ώστε να συνεχίσει τις εργασίες. Όμως στο μεταξύ ένα πρόβλημα υγείας της πήγε ακόμα πιο πίσω το έργο. Παράλληλα, μέχρι να πληρωθεί και ο δεύτερος λογαριασμός, μετέφερε και όλα τα μηχανήματα σε άλλο έργο, οπότε δημιουργήθηκαν υποψίες και σχόλια ότι το έργο σταματά.
Όπως λέει ο Αντιδήμαρχος δεν τίθεται τέτοιο θέμα, διότι ο ίδιος σε επικοινωνία που είχε με τις τεχνικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα με την επιβλέπουσα μηχανικό, πήρε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα προχωρήσει. Η ίδια διαβεβαίωση υπάρχει και από το νοσοκομείο Μεσολογγίου, το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα και μάλιστα η πληροφορία είναι ότι ήδη εγκρίθηκε και ο δεύτερος λογαριασμός.
Στο μεταξύ όμως έχει ανοίξει και μια συζήτηση περί κατάργησης του Κ.Υ. Μύτικα, η οποία, κατά τον κ. Λύτρα, είναι αβάσιμη. Πριν από 6 μήνες το νησί Κάλαμος, που υπάγεται διοικητικά στη Λευκάδα, αλλά εξυπηρετείται από το Μύτικα στο θέμα της υγείας, είχε ξεμείνει από αγροτικό γιατρό. Στο πλαίσιο της πίεσης για την επαναφορά ενός γιατρού στο νησί, οι κάτοικοι υπέβαλαν αίτημα ένταξης του περιφερειακού ιατρείου στο Κ.Υ. Βασιλικής Λευκάδας, αν και είναι αδύνατο να τους παρασχεθεί ιατρική κάλυψη από εκεί, δεδομένης της μεγάλης απόστασης.
Αυτό έγινε δεκτό και μάλιστα τον Μάρτιο δημοσιεύτηκε και σχετικό ΦΕΚ, όμως ο Αντιδήμαρχος και η δημοτική ενότητα Αλυζίας υπέβαλαν νέο αίτημα κατάργησης αυτού του ΦΕΚ και ταυτόχρονα ζητούν υπαγωγή του Κ.Υ. Μύτικα στο νοσοκομείο Λευκάδας. Ο βασικός λόγος αυτού του αιτήματος έχει να κάνει με την απόσταση που χωρίζει το Μύτικα από το Μεσολόγγι, που είναι η διπλάσια από ότι εκείνη που τον χωρίζει από τη Λευκάδα, ή ακόμα και την Πρέβεζα. Έτσι τώρα βρίσκονται εν αναμονή της νέας αυτής απόφασης, ώστε ακόμα και αν προκύψει θέμα κατάργησης του ενός από τα δυο Κέντρα Υγείας του Δήμου Ξηρομέρου, να μην κινδυνεύει αυτό του Μύτικα, το οποίο πλέον δεν θα υπάγεται στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή το νοσοκομείο Χατζηκώστα έχει στην ευθύνη του πέντε Κ.Υ., υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κλεισίματος κάποιων από αυτά, ενώ το νοσοκομείο Λευκάδας έχει μόνο ένα, εκείνο της Βασιλικής, οπότε ακόμα και αν υπαχθεί σε αυτό και το Κ.Υ. Μύτικα δεν θα προκύψει πρόβλημα κλεισίματος, κανενός από τα δυο.

Πηγή: Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ

9 σχόλια:

  1. Οι κατοικοι δε ρωτηθηκαν ουτε κατ ιδιαν στα καφενεια ουτε σε μαζωξι.
    Φοβαμαι οτι ειναι καποια ιδεα , σαν το λιμανι που κανουν πραγματα και μετα τα αλλαζουν.
    Εαν θελουν να μας πανε στο υποβαθμισμενο και τριτοκοσμικο νοσοκομειο Λευκαδας να λειπει.
    Εγω προτεινω να κολησουμε στο λαμπρο νεο νοσοκομειο Αγρινιου οπου θα παει και το του Μεσολογγιου απ οτι λενε.
    Οσο για την αποστασι αν κανω και 1-15 λεπτα περισοτερο για τη ποιοτητα ειναι αποδεκτο.
    Ελεος πια με τις παλαβες ιδεες καποιων σωτηρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε μου Φιλε [4.02] αν μεινουμε στο Νοσοκομειο Μεσολογγειου και κλεισει ενα απο τα δυο Κεντρα Υγειας του Δημου Ξηρομερου αυτο θα ειναι του Μυτικα, το προσωπικο θα φυγει, και θα ειναι ενα περιφερειακο ιατρειο.ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα 601. θα παω στο συγχρονο -παλατακι νεο νοσοκομειο Αγρινιου, και οχι στο τριτοκοσμικο απο αποψι στελεχωσις και υλικοτεχνικων μεσων της Λευκαδας , το οποιο οπως λενε με τη μεταρυθμηση Λοβερδου θα κλεισει και θα ενσωματωθει με της Πρεβεζας. Και τοτε θα παμε στη πρεβεζα?
    Ας μη κοπιαρουμε τις σπαστικες κινησεις του Καλαμου, γιατι και μας μπορει να μας στειλουν στη Βασιλικη.
    Εκτος και καποιοι ξερουν οτι του Μυτικα παει για κλεισιμο και δε το λενε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η γνωστη ελληνικη κουτοπονηρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ? Ο ΚΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΕΔΟΘΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? 2 ΕΞΑΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ!! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΚΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ.ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ.ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΛΑΤΑΚΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ...ΑΧΟΥΡΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας καλουμε να ερθητε και εσεις στα παλατακια.
    Οπως τα λες ομως Γιωργο και ετσι και αλιως χαμενοι ειστε.
    Με τη καινουργια κατανομη σιγα μη ρωτησουν τους κατοικους η το προεδρο-δημαρχο τι θελουν.
    Εκτος και αν ειστε οπαδοι του μονοι μας και ωραιοι και ειμαστε διαφορετικοι απο τους αλλους.
    Ετσι ομως χανονται τα παλατακια και καταληγουμε στα αχουρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να συμπληρώσω 10:21 ότι χάνονται και ζωές για ψύλλου πήδημα (εννοώ ότι υπάρχουν και περιστατικά τα οποία μπορούμε να τα προλάβουμε και δεν τα προλαβαίνουμε λόγω τέτοιου είδους δυσκαμψιών του συστήματος).

    Η αλήθεια είναι ότι ασχέτως του που θα πάμε το κλειδί για να παραμείνει το νοσοκομείο στο Μύτικα είναι ο Καστός και ο Κάλαμος. Έτσι πιστεύω. Όσο για το γεγονός που αναφέρει ο κύριος Βαβάτης της μη ύπαρξης γιατρού για 2 εξάμηνα, είναι σοβαρό σοβαρότατο και κακώς που δεν διαμαρτυρηθήκαμε κι εμείς οι Μυτικιώτες. Ελλάς το μεγαλείο σου θα μου πείς (ως προς τον προγραμματισμό των νοσοκομείων για τους αγροτικούς και την έγκαιρη τοποθέτησή τους), αλλά καλό είναι να βάλουμε κι εμείς χέρι σε κάποιους γιατί η κατάσταση δεν παλεύεται. Δεν μπορεί να παίζει ο κάθε "μάνατζερ - διοικητής" με την υγεία κατοίκων - ακριτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτα γινονται γαιατι οι δημαρχοι ειναι φερεφωνα των εκαστοτε νομαρχων,Περιφεριαρχων, κοματικων στελεχων και ποτε δεν τολμουν να τους πανε κοντρα.
    Ο τορινος περιφεριαρχης τι κανει? Οτι και ο προηγουμενος.
    Οι Καλαμησανοι θα πρεπει να σταθουν στο μωλο και να διωξουν τους βουλευτες και λοιπους που θα πανε στο νησι για ψηφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως να πάτε λίγο στο παρελθόν το 2003-2004 και 2005-2006 είχατε και καλούς ιατρούς και προσωπικό αλλά κάποιοι από εσάς δεν εκτιμούσατε τίποτα.Εσείς οι κάτοικοι του Μύτικα πρέπει να διώξετε κάποια ''παράσητα'' που υπάρχουν εκέι στο χώριο σας και νομιζούν οτι τους ανήκουν τα πάντα την δέδομενη στίγμη ενα περιφεριακό ιατρείο σας αξίζει και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.