Δελτίο τύπου από την Ένωση Αστακηνών Αθήνας.


ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
(ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 18/11/12) 

Στη κατάμεστη, από Αστακηνούς και φίλους, αίθουσα, του ξενοδοχείου ΑΜΑΛΙΑ (Πλατεία Συντάγματος) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18-11-2012, από την ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ εκδήλωση με θέμα:

ΕΧΙΝΑΔΕΣ «αιώνιοι φρουροί του Αστακηνού κόλπου». 

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ΕΝΩΣΗ με σκοπό να αναδείξει και να θυμίσει την ιστορία και το πολιτισμό του Αστακού και της περιοχής του, όπως επίσης να δώσει τη δυνατότητα της συνάντησης και της εκ νέου ανάπτυξης σχέσεων των απόδημων της πόλης του Αστακού που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από το μέλος της Δ.Ε. της ΕΝΩΣΗΣ Γρ. Νικήτα η υπό δημιουργία ιστοσελίδα της ΕΝΩΣΗΣ. Σε αυτή θα «αναρτηθούν» στοιχεία για την ιστορία του τόπου, τις εκδηλώσεις της Ένωσης, δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέροντα ντοκουμέντα, ανέκδοτα περιστατικά από τη ζωή της πόλης κ.λ.π. Επίσης θα υπάρχει ενότητα διαλόγου. Βασικός σκοπός είναι η ιστοσελίδα να αποτελέσει σημείο επικοινωνίας των αποδήμων και μη του Αστακού, κατοίκων Ελλάδας και εξωτερικού.


Την κύρια εκδήλωση κάλυψαν δύο ομιλητές. Η αρχή έγινε από τον ιατρό Χρήστο Γ. Κλαδευτήρα ο οποίος αναφέρθηκε στη ναυμαχία των ΕΧΙΝΑΔΩΝ - ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ η έκβαση της οποίας έμελλε να καθορίσει την ιστορία της Ευρώπης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη γεωπολιτική κατάσταση τον καιρό της ναυμαχίας σε Οθωμανική Αυτοκρατορία και λοιπή Ευρώπη, στους λόγους που οδήγησαν στη ναυμαχία, στις ενέργειες του Πάπα και των ηγετών των ευρωπαϊκών βασιλείων, στη προετοιμασία του στόλου των χριστιανικών δυνάμεων, στη διαδρομή του στόλου, στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δύο στόλων (πλοία, ναύτες, όπλα κ.λ.π.), στο ακριβές σημείο που έλαβε χώρα η ναυμαχία (πλησίον της νήσου Οξιάς των Εχινάδων προς τη πλευρά της Πάτρας), πραγματοποίησε εντυπωσιακά λεπτομερή περιγραφή των κινήσεων των αντιπάλων στόλων και έκλεισε με τα παρεπόμενα της ναυμαχίας. Η ομιλία συνοδεύτηκε με φωτογραφικό υλικό.
Στη συνέχεια ο Δικηγόρος Σταμούλης Α. Μακρής, Πρόεδρος της Δ.Ε της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ, αναφέρθηκε στη προέλευση του ονόματος, στους μύθους, στις ιστορικές αναφορές για τις νήσους (κάποιες σήμερα είναι μέρος της ξηράς), στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από παλιά έως σήμερα, στην ιδιαιτερότητα της κάθε νήσου (γεωγραφικά στοιχεία), στις χρήσεις γης (σχέδιο Natura, συνθήκη Ramsar). Η ομιλία συνοδεύτηκε με χάρτες από δορυφορικές λήψεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Β΄ Περιφέρειας Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου Χρήστος Ζορμπάς, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Νώντας Λαμπρακάκης, ο Δημήτρης Μπόνης Δικηγόρος τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αστακού, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής-Πολιτιστικής Εταιρείας Παναγιώτης Κοντός τ. Γ. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Κανδηλιώτης συντ/χος Φιλόλογος, ο Γιάννης Δημητρούκας Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Ιστορικός Βυζαντινολόγος, ο Δημήτρης Χασάπης Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος Μπαρμπαρούσης Συγγραφέας-Ιστορικός, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ - Εφέτης Αλέκος Σάββας, ο Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Δημήτρης Στεργίου, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Βασίλης Μπουρνάζος, ο Ταμίας της ΟΠΣΥΞ Παναγιώτης Στράτος, ο Μπάμπης Κουβέλης τ. Πρόεδρος ΟΠΣΥΞ-Συγγραφέας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου-Δημοσιογράφος Χρήστος Χούτας, ο Νίκος Μήτσης τέως Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ –τ. Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος - Συγγραφέας, ο τ. Πρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Στάθης Μπέτσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Γιώργος Μπόνης, η Αντιπρόεδρος Ουρανία Νικολάου, τα μέλη Ρούλα Βραχά, Λεωνίδας Παπαρίζος και Παναγιώτης Αναστασίου, ο Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗΣ” κ. Χρ. Πατούλας, ο Γιώργος Τσούκας τέως Γεν. Διευθ. του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κατά γενική ομολογία η εκδήλωση από οργανωτικής πλευράς ήταν άψογη, αφού άπαντες έμειναν κατενθουσιασμένοι δίνοντας από κοινού ραντεβού -με συνδετήριο κρίκο τους την ΕΝΩΣΗ- για την επόμενη εκδήλωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.