Ισόβια για τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.


Πρόσφατη είναι η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2010 (δείτε εδώ), όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ανακήρυξε ως πρωταθλητές της διαφθοράς τους Ο.Τ.Α. Αλλά και στην κοινωνία, κυρίαρχη αίσθηση εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι στους Ο.Τ.Α. ευδοκιμεί πολύ το σπορ της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κακοδιαχείριση, σπατάλες αλλά και πολλές παρανομίες σε προμήθειες, έργα, υπηρεσίες κ.λ.π.
Η σημερινή εξέλιξη με την καταδίκη σε ισόβια του πρώην Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου έπεσε σαν κεραυνός και έδειξε πλέον, ότι οι δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε οδηγούν την Πολιτεία σε αυστηροποίηση και σε διάθεση αυτά τα φαινόμενα να παταχθούν και να καταπολεμηθούν. Αλλά και η ίδια η κοινωνία που πλέον υποφέρει, ζητά την κάθαρση παντού.

Το σκεπτικό της απόφασης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.
«Ο Δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία «πηγή» χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο Δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά" τόνισε ο Πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση».
«"Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. «Τα χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του Δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. «Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία» τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην Διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι «παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης».
Αναφορικά με τους Αντιδημάρχους Οικονομικών, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. «Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση» σημείωσε.

20 σχόλια:

  1. Όταν επι χρόνια η δικαιοσύνη κωφεύει σε τόσα και τόσα σκάνδαλα φτάνει η στιγμή που τα απόνερα γίνονται τσούναμι και σε πνίγουν. Διορθώνεις τα λάθη των περασμένων ετών με άλλα λάθη, όπως αυτή η υπερβολίκη και εξοντώντικη απόφαση. Τώρα πήγαμε στο άλλο άκρο, σε μια ιαβέρικη δικαιοσύνη. Μια σοβαρή, μετρημένη σε συνεχή επαγρύπνηση δικαστική εξουσία είναι αδύνατον να δούμε σε αυτή την χώρα τουλάχιστον στο άμεσο μελλον. Θα δούμε και αθώους στην φυλακή θυμηθείτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η δικαστικη απόφαση είναι ακόμα νωπή και βρίσκονται ( απ το Μύτικα;;; δεν το πιστεύω ,τιμητές και κριτές ; Ημαρτον !! υπάρχει και ο 2ος βαθμός που θα κριθεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ως τότε ειμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις αποφασεις του δικαστηρίου. Ουτε αδελφός μας να ήταν ... Φοβάστε κάτι κ.10.10μ.μ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να μας υποδειξεις σς ποια σοβαρη χωρα εχει καταδικαστει ισοβια καποιος για καταχρηση δημοσιου χρηματος;
      μια μονο. Η σοβαρη δικαιοσυνη δεν ειναι "παραδειγματικη" απλα ειναι δικαιη.

      Διαγραφή
    2. οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι απλα καταχρηση δημοσίου χρήματος , αλλα υποκεινται με τον νεο νόμο σε ξεπλημα βρωμικου χρήματος κ.λπ και ειναι ίσον σαν να εχεις κανει εγκλημα. Δεν ειναι απλη υπόθεση. εξάλλου οι δικαστες κατι καλυτερο ξερουν απο εμας και δικαζουν σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου. Ο δε νόμος αυτός για τετοιες υποθέσεις ψηφίστηκε πριν 3 ; χρόνια , επι υπουργου δικαιοσύνης Χάρη ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ. ειναι ο νόμος που προφυλακίστηκε ο Τζοχατζόπουλος ( ερχεται και αυτου η δίκη,οπως και των Μαντέλη , Τσουκάτου κ.λπ) . Δηλ. αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν δικάζονταν ισόβια ( μην ξεχναμε οτι υπάρχει και η Εφεση )και δικαζονταν π.χ 25 χρόνια ή 18 , τί θα άλλαζε ; Δεν βλέπετε οτι η κατάσταση με ο ρ ι σ μ έ ν α πολιτικά πρόσωπα οποιασδήποτε βαθμίδας ( ΟΤΑ,ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ κ.λπ) εχει πάρει διαστάσεις ανεξελεγκτες και χτεσινοί ψωμοζήτουλες σήμερα έχουν πλουτίσει αθέμιτα εις βάρος του λαού ;

      Διαγραφή
    3. ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΟΜΩΣ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΙΚΑΖΑΝ Ή ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ? (ΟΥΤΕ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ). ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΓΝΩΜΕΣ.

      Διαγραφή
    4. ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ κ.7.54μ.μ να ειστε σιγουρος οτι δεν συμφωνω μονον εγω μαζί σας αλλα θαρρω και η συντρηπτικη πλειοψηφία του λαού μας. Πιστεύω , τώρα , οτι θα βρεθούν κι άλλοι δικαστές , οταν έρθει στο ακροατήριο υπόθεση Πολιτικών ( π.χ Τζοχατζόπουλος , Μαντέλης , Τσουκατος κ.λπ . Ηδη σήμερα ο Οικονομικός εισαγγελέας καλει τους Ταμίες των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ ) ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΝ όπως προβλέπεται απ τον νόμο και να δικάσουν ανάλογα. Οχι ομως να λυπούμαστε και τον κ. Παπαγεωργόπουλο ή τον αυριανό κ.....που τυχόν θα δικαστεί , όταν το πιο μορφωμένο κομάτι του λαού μας ( 24-30 ετων ) με πτυχία , ξενες γλωσσες , μεταπτυχιακά κ.λπ είναι ανεργοι και αν δουλευουν δουλεύουν για 3 και 60 ; Οταν σήμερα στους 4 σε μια οικογενεια πιθανόν οι 2 ή και οι 3 ενίοτε και οι 4 να είναι άνεργοι ; Ο λαός αυτη τη στιγμη είναι στα κάγκελα και θέλει απόδοση δικαιοσύνης . Και αυτο έπραξε - κατα την γνωμη μου η ΤΥΦΛΗ ( και αλλήθορη τις περισσότερες φορες ) δικαιοσύνη. Ο λαός ακουει Πολιτικό και λέει , άει σικτήρ.....Φυσικα σε καμια περίπτωση δεν έχω κάτι με σας και σεβομαι τις όποιες απόψεις.

      Διαγραφή
  3. υπάρχει και η άλλη άποψη . οι πάντες κρίνονται και οι πάντες ελέγχονται. ιστορική απόφαση προς αποφυγή μελλοντικών περιπτώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ελεγχονται αλλοι 37 δημαρχοι! για να δουμε που θα πεσει η αλλη κανονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aντιγράφω απο το ΑΝΤΙΝΕWS
    "Είμαι βέβαιος πως μετά από αυτή την απόφαση, χιλιάδες Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εντεταλμένοι δημοτικοί υπάλληλοι, έχουν αρχίσει να στριφογυρνούν στον ύπνο τους και να αισθάνονται την ανάσα της νέμεσης πίσω τους. Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό που εκκρεμούν στα δικαστήρια και ακόμη περισσότερες που σέρνονται επί χρόνια σε συρτάρια και γραφεία. Είναι καιρός όλες αυτές οι υποθέσεις να προχωρήσουν τάχιστα και οι ένοχοι να αρχίσουν επιτέλους να πληρώνουν. Μονάχα έτσι θα γίνει αντιληπτό πως οι εποχές που ένα «δωράκι» 500 εκατομμυρίων θεωρούνταν μεν υπερβολικό αλλά όχι και τιμωρητέο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί."
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ κ.8.30π.μ . ΑΝΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΙΣΕΙΣ ΤΟΝ κ.10.10 27 φεβρ. 2013 ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΠ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟΤΑΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !

      Διαγραφή
    2. εδωσε προχτες η δικαιοσύνη και κάποιοι όπως βλεπετε , δυσφορούν ; Οσοι ειναι ένοχοι, τι απλό ; να πληρώσουν ο,τι τους "κοστολογιθεί" .αυτο δεν λέμε χρόνια τωρα ; ε, εστω κι αργα , ήρθε απ΄οτι φαινεται η ωρα.

      Διαγραφή
  7. Ελεος με τα'πωθημενα σου, να σεβομασε τις αποφασεις ναι αλλα να μην τις κρινουμε?τι ειναι? θεσφατα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οχι μονο απ τους δημους/κοινοτητες πλουτισαν αλλα και απο αλλες θεσεις του δημοσιου πλουτησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΠΟΥ ΔΙΨΑΜΕ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΙΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά όταν βρούμε χρόνο να ανοίξουμε και τους φακέλους των ελαιοπαραγωγών που σε συννενόηση με τα λιοτρίβια δήλωναν μεγαλύτερη παραγωγή λαδιού, για τους κτηνοτρόφους που στα χαρτιά ήταν μεγαλοτσιφλικάδες, για τους ψαράδες που δήλωναν γίδια, και τόσες άλλες δραστηριότητες του φτωχού και αγνού ελληνικού λαού που κάτι εξωγήινοι πολιτικοί διέφθηραν. Όταν βρούμε χρόνο όμως, μετά τον ψεκασμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ φιλε μου απολύτως, μετά τους αγρότες να πιάσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που επαιρναν καμιά μίζα, τους στρατιωτικούς που επαιρναν καμιά προμήθεια κλπ..μετα τον αερο ψεκασμο βεβαίως της αερο σποράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "...Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ την ποινή υπερβολική. Πρώτον, γιατί αν και δεν έχω ιδέα περί τα νομικά, ξέρω ότι καταδικάστηκε βάσει ενός νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που είχε ψηφισθεί όταν ίσχυε ακόμη η θανατική ποινή. Με σημερινούς όρους καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών. Δεύτερον, γιατί οφείλω να επισημάνω έναν κίνδυνο. Οι βαριές ποινές που πέφτουν σε βαριά ονόματα μπορεί να ικανοποιούν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όμως δεν αποκαθιστούν τις κοινωνικές ισορροπίες. Ο παραδειγματισμός είναι απαραίτητος, όμως ο παραδειγματισμός, αν είναι αυτοσκοπός, αποπροσανατολίζει την πορεία της αυτοσυνειδησίας. Και η αυτοσυνειδησία του πολίτη που είχε ως πρότυπο τον Παπαγεωργόπουλο είναι εξίσου απαραίτητη με την ποινή του δικαστηρίου"

    Τακης Θεοδωροπουλος Καθημερινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.