Δημοτικό σχολείο Μύτικα, εκδρομή στα Ιωάννινα 1969-1970. Ποιός αναγνωρίζει τον εαυτό του;


Το Δημοτικό Σχολείο Μύτικα εκδρομή στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Σπήλαιο στο Πέραμα. Σχολικό έτος 1969-1970. Αναγνωρίζει άραγε κανείς τον εαυτό του; Την φωτογραφία μας την έστειλε η Αγγελική Λύτρα.

12 σχόλια:

  1. Αλέξης Παπαναστάσης,μαθητής ΣΤ' τάξης σχολικού έτους 1969-1970.24 Μαρτίου 2013 στις 9:25 μ.μ.

    Μου ξανάρχονται ένα-ένα χρόνια .....Αλλοτινές μου εποχές, αλλοτινοί μου χρόνοι...Ήμουν νιος και γέρασα....Με τη λήξη του σχολικού έτους 1969-1970 το 3/θ Δημοτικό Σχολείο πηγαίνει εκδρομή στα Γιάννενα!Ίσως για 1η φορά στην ιστορία του!Εξάλλου τότε άνοιξε ο δρόμος για Βόνιτσα.Στο Βούλκο πήραμε με το λεωφορείο λίγους μαθητές από το σχολείο της Επισκοπής(είχαν έρθει με βάρκες).Η 1η στάση έγινε σις Πηγές του Λούρου, μια πανέμορφη τοποθεσία!Πολλές φορές πηγαίνοντας προς Γιάννενα σταματώ εκεί,αναπολώντας...Επισκεφτήκαμε εκεί τον ιχθυογεννητικό σταθμό πέστροφας, εντυπωσιασμένοι από τις διαφορετικού μεγέθους πέστροφες, που εκτρέφονταν στις δεξαμενές. Αυτός ο κρατικός σταθμός δε λειτουργεί,εδώ και πολλά χρόνια.Επόμενη στάση στο Πολεμικό Μουσείο Εμίν-Αγά,όπου ο αρμόδιος στρατιωτικός μας περιέγραψε στον πελώριο χάρτη "πώς πήραμε τα Γιάννενα".Επίσκεψη κατόπιν στο Σπήλαιο του Περάματος,όπου και η φωτογραφία.Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω πολλούς!Ούτε τον εαυτό μου!!!Μάλλον φαίνεται λίγο το κεφάλι μου στην τελευταία σειρά προς τα δεξιά ("είχα πέσει σε λούμπα").Διακρίνονται αριστερά πίσω από τον ξεναγό (με το καπέλο)ο Τάκης Χαγιάννης (αγρονόμος στο Μύτικα, από το Λιδωρίκι),έχοντας μπροστά του την κόρη του Μαίρη (με τα γυαλιά),μαθήτρια Δ'τάξης.Η κυρία μπροστά είναι η σύζυγος του Χαγιάννη.Δεξιά της το κορίτσι με τα μαύρα μαλλιά ως τους ώμους είναι η έτερη κόρη των Χαγιάννη, Αγγελική (συμμαθήτρια μας ΣΤ'τάξης).Στο κέντρο της φωτογραφίας δεσποζει ο δάσκαλός μας Στέφανος Κυριάκης (με τη γραβάτα).Πίσω από την Αγγελική Λύτρα (μεγαλόσωμη από τότε)διακρίνεται η δασκάλα Μαρία Λιβιτσάνη, από το χωριό μας.Η κυρία δεξιά όρθια στην πρώτη σειρά είναι η δασκάλα Γεωργία από την Καλαμάτα (δε θυμάμαι το επίθετό της).Από τους μαθητές ξεχωρίζω το Νίκο Καστανό (καθιστός μπροστά με τη γραβάτα).Δίπλα του δεξιά,με επιφύλαξη,Θύμιος Σκαρογιάννης.Τέρμα δεξιά καθιστός ο Νίκος Παπανικόλας (Μπουκορίκος).Στην τελευταία σειρά όρθιος ο Παρασκευάς Μαρούλης (Κουγκούς).Δίπλα του αριστερά,με επιφύλαξη, ο Νίκος Στεφανής(Μανής).Θυμάμαι τη συγκεκριμένη φωτογράφηση,δυστυχώς δε την έχω και θα παρακαλέσω την Αγγελική να δούμε την πρωτότυπη φωτογραφία,για να αναγνωρίσουμε όλους τους συμμετέχοντες! Επίσκεψη στο τζαμί του Αλή Πασά, εντυπωσιασμένοι από το μιναρέ (λειτουργεί σήμερα ως μουσείο)και βέβαια στο νησάκι.Αυτά πριν 43 χρόνια(πότε πέρασαν)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνω αριστερά κάτω απο τον σταλακτίτη, ναί ειναι ο Νίκος ο Στεφανής (Μανής)και στην πρώτη σειρα με ασπρο πουκάμισο και γραβάτα ο Θύμιος ο Σκαρογιάννης. Τους υπόλοιπους δεν τους γνωρίζω διοτι δεν ειμαι απο τον Μύτικα. Με τους προαναφερθέντας όμως είμαστε σειρά και συναντηθήκαμε στα "πέτρινα χρόνια" στο Γυμνάσιο -Λύκειο του Μύτικα.

      Διαγραφή
  2. Διακρίνεται στο τέλος του δεξιού χεριού του δασκάλου (όπως είναι στην φωτογραφία) το κεφάλι του Σπύρου Μπαλμπά. Πάνω δεξιά του, με την ζακέτα και το άσπρο πουκάμισο και φόντο το σπήλαιο είναι ο Μιλτιάδης Καραβίας. Αριστερά στον Καστανό καθιστός μάλλον είναι ο Κώστας Γεωργαλής, αδελφός της Ευγενίας. Μήπως δίπλα από τον Μποκορίκο είναι ο μακαρίτης ο Μάκης ο Κτενάς; Αν πετύχει η μεγέθυνση θα έχουμε και περισσότερα! Βοηθάτε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξης Παπαναστάσης25 Μαρτίου 2013 στις 4:01 μ.μ.

      Συνέχεια αναγνωρίσεων:Καταλήγουμε, αριστερά του Νίκου Καστανού είναι ο Κώστας Γεωργαλής και δίπλα στον Μποκορίκο είναι ο Μάκης Κτενάς (Ξυλάς).Σαφέστατα στα δεξιά από τον δάσκαλο είναι ο Μίλτος Καραβίας.Όσο για τον Σπύρο Παλμπά κρατώ επιφυλάξεις!Με την βοήθεια του φίλου μου Νίκου Πολίτη (Λυκειάρχης) αναγνωρίζουμε στα αριστερά της κυρίας Άννας Χαγιάννη, την ξαδέρφη μου Αγαθή Παπαναστάση.Δεξιά της κυρίας Άννας και πάνω είναι η Άννα Βουλιέρη (του Βελή,σύζηγος Τσεκούρα). Ανάμεσα Άννας Βουλιέρη και του δασκάλου μας είναι, χωρίς πάσα αμφιβολία, η Ουρανία Πουρνάρα (μαζί και στις 6 τάξεις του Γυμνασίου)!
      Θυμάμαι ότι στο νησάκι πήγαμε από την Ντραμπάτοβα και όχι από το μώλο στα Γιάννενα, όπως γίνεται σήμερα.Μεσημεριανό πήραμε,αμυδρά το θυμάμαι, στα πλατάνια στην Ντραμπάτοβα!!!
      Άμα δούμε την πρωτότυπη φωτογραφία θα αναγνωρισθούν όλοι!!!
      43 ΧΡΌΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ!!!ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ!!!

      Υ.Γ. Θα επανέλθουμε σύντομα...

      Διαγραφή
  3. Την μεγένθυνα όσο καλύτερα μπορούσα, όπως ακριβώς τα λέτε είναι και για να βοηθήσω αν δε με απατά η μνήμη μου δίπλα στον Κώστα το Γεωργαλή είναι ο Γιάννης ο Γεροντής στην άκρη αριστερά καθιστός ο Πάνος ο Παπαδόπουλος δεξιά όρθια που έχει αγκαλιά η δασκάλα είναι η Φωτεινη η Παλμπά πίσω από τον Κώστα το Γεωργαλή καθιστή η Γεωργία Λιβιτσάνη; αριστερά της καθιστή Χάνδρα (το μικρό το ξέχασα) πίσω και αριστερά από την εξαίρετη Κυρία Γιάννα Χαγιάννη η εξαδέλφη μου Αννούλα Καραπάνου αριστερά της η Μαρία Λεκατσά και πίσω απο αυτή η Ουρανία Πουρνάρα πίσω και αριστερά από τον Σπύρο Παλμπά η Φροσούλα Ζαμπέλη πίσω και δεξιά από μένα η Ευγενία Γεωργαλή ακριβώς πίσω από την Κυρία Γιάννα η Γιάννα η Μπουλιέρη ακριβώς πίσω της η Γιαννούλα Κίκου και δεξιά της η Βάσω Κολοτσίτση μπροστά και δεξιά της η Τασία Παπαδοπούλου ενώ πίσω και δεξιά της η Ευτυχούλα δεξιά αυτής η Ευσταθία Πιτσινέλη. Προσπαθώ να θυμηθώ κι άλλους αλλά λίγο δύσκολο. Πάντως ο Αλέξης με εξέπληξε με τη μνήμη του πως περάσαμε εκείνη την ημέρα.Να είμαστε όλοι καλά και υγιείς και άσε Αλέξη το ΉΜΟΥΝ ΝΙΟΣ ΚΑΙ ΓΈΡΑΣΑ Η ΚΑΡΔΙΆ ΔΕΝ ΓΕΡΆΖΕΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλέξη για το Σπύρο Παλμπά καμία αμφιβολία αυτός είναι και μια παρατήρηση για το Θύμιο Σκαρογιάννη που είναι δίπλα στο Νικο Καστανό είναι χαρακτηριστικότατο το βλέμμα του και ο Μίλτος σιγουρότατος και αυτός, αλήθεια θυμάσαι που ο δάσκαλοσ του έλεγε Βίας Βιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλτιάδης Καραβίας26 Μαρτίου 2013 στις 9:55 μ.μ.

    Αγγελική πρέπει να έχεις ακόμη το περισσότερο μυαλό απ' όλους μας! Δεν φαίνεται να έχει χάσει καθόλου από την αίγλη του σαν τα δικά μας. Έκανα κι άλλες προσπάθειες, δεν με βοηθάει η τεχνολογία και η μνήμη! Ο Αλέξης αμύνεται! Στην δεύτερη φωτογραφία σου Αγγελική θυμήθηκα προ διετίας την συνάντηση με την Κατερίνα του Ναπολέοντα του χωροφύλακα, στην Καλλιθέα, με ανεγνώρισε πρώτη, περιττεύει να περιγράψω την συγκίνηση. Μιλούσαμε ώρες. Είμαι της απόψεως ότι πρέπει να αναγνωρισθούν όλα τα πρόσωπα και να συναντηθούμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν Αλέξη και Μίλτο νομίζω ότι αναγνωρίζω και άλλους, όπως βλέπουμε τη φωτο αριστερά από μένα πρέπει να είναι η Χρυσούλα Τρυφιάτη ανάμεσα απο τις δασκάλες ο Μάκης ο Κανδηλιώτης, πίσω από το Μίλτο με τη σκούρα μπλούζα ο Παρασκευάς Βουλιέρης αδελφός της Γιάννας, μπροστά από τον Παρασκευά κουγκού η Βαγγελιώ Κανδηλιώτη αδελφή του Μάκη, πίσω από τον Σπύρο Παλμπά και αριστερά (όπως βλέπουμε τη φωτο)η Φρόσω η γυναίκα του Πελοπίδα (δεν ήταν μαθήτρια απλά είχε έρθει μαζί μας) συμφωνείτε; κάτι μου λέει το κοριτσάκι που είναι τέρμα αριστερά πίσω απο τον κύριο Παναγιώτη Χαγιάννη αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ αφού όπως λέει και ο Αλέξης 43 χρόνια είναι αυτά!!!α Α! μήπως μπροστά και δεξιά από τον Σπύρο Παλμπά είναι ο Νίκος του Φίλια που έφυγε πρόσφατα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλέξης Παπαναστάσης28 Μαρτίου 2013 στις 8:46 μ.μ.

    Το παζλ της αναγνώρισης σιγά-σιγά συμπληρώνεται...Αγγελική συμφωνώ με τις κατοπινές αναγνωρίσεις!!!Επιφυλάσσομαι για τη Φρόσω του Πελοπίδα!Μάλλον είναι ο Φίλιας, ο έμπροσθεν και δεξιώς του Σπύρου Λαβράνου!Για το κοριτσάκι,τέρμα αριστερά, καταλήξαμε ότι είναι η Ζηνοβία του Μασούτα (;;;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πισω απο τον δασκαλο ειναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aλέξης Παπαναστάσης1 Απριλίου 2013 στις 10:26 μ.μ.

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ:Η 1η στάση της προαναφερόμενης εκδρομής ήταν ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λούρου, όπου μας εντυπωσίασαν οι τεράστιοι στρόβιλοι που κινούνταν από το νερό (αυτά μου ήρθαν στο μυαλό,flash back, όταν προχθές εκινούμην επί Πρέβεζας-Ιωαννίνων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριάκης Στέφανος2 Νοεμβρίου 2016 στις 10:22 μ.μ.

    Σήμερα είδα την φωτογραφία και τα σχόλιά σας από την εκδρομή μας στα Γιάννενα, συγκινήθηκα πάρα πολύ. Η χρονιά αυτή ήταν μια από τις καλύτερες της υπηρεσίας μου ως δάσκαλος. Εύχομαι να είστε όλοι καλά κι ευτυχισμένοι στη ζωή σας. Ο δάσκαλός σας, Κυριάκης Στέφανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.