Γιατί δεν υπάρχει ο αναλυτικός προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξηρομέρου στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»;


Έχει περάσει περίπου 1,5 μήνας από την 12η Φεβρουαρίου που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2013 (δείτε εδώ). Επίσης η Περιφέρεια ενέκρινε τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό (δείτε εδώ). Όλοι γνωρίζουμε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο λόγος που το αναφέρουμε αυτό είναι ότι ακόμα δεν έχει αναρτηθεί από το Δήμο ο αναλυτικός προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ως έχει υποχρέωση, και όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια όπως βλέπετε παρακάτω (δείτε εδώ για τον προϋπολογισμό και εδώ για το τεχνικό πρόγραμμα). Το μόνο που έχει αναρτηθεί είναι η συνοπτική παρουσίαση του προϋπολογισμού η οποία όμως δεν αρκεί για να μπορέσουν να δουν και να ενημερωθούν οι δημότες για την διαχείριση των χρημάτων του Δήμου. Για το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει αναρτηθεί τίποτα.
Το θέμα το βάζουμε, γιατί βλέπουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε από την πλευρά της δημοτικής αρχής ανάρτηση τους στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» πολύ αναλυτική και λεπτομερής.

10 σχόλια:

 1. Αγαπητέ μπλογκερ,
  Δεν νομίζουμε να έγινε κάτι εσκεμμένα για τον πολύ απλό λόγο οτι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ξηρομέρου δεν είναι και το ....άκρως απόρρητο μυστικό. Είχε δοθεί σε ολους τους του Δημοτικούς Συμβούλους( της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους). Μάλιστα η αντιπολίτευση έκανε και τα δυο αυτά έγγραφα φύλο και φτερό (και πολύ καλά έκανε). Υπάρχει επίσης στις υπηρεσίες του Δήμου, και στάλθηκε στην Περιφέρεια για έγκριση. Οπότε δεν είναι κάτι κρυφό, ούτε υπάρχει πρόθεση απο καννεναν να κρύψει κάτι(προσωπική μας άποψη). Νομίζουμε οτι θα μπορούσες πολύ εύκολα να βρεις τα δυο έγγραφα και να τα αναρτήσεις προς πληροφόρηση των πολυάριθμων επισκεπτών του MYTIKAΣ PRESS. Άλλωστε έχεις αποδείξει πολλές φορές οτι διαθέτεις "δημοσιογραφικό δαιμόνιο"....
  Πιστεύω όμως ότι αν πράγματι ο Δήμος εχει παραλείψει να κάνει την Ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έχει υποχρέωση απο τον νόμο, πρέπει να το κάνει αμέσως. Ας αφήσουμε λοιπόν την Συνομοσιολογία....

  Υ.Γ Αλήθεια αν κάνεις μια έρευνα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ μπορείς να μας πεις αν οι άλλοι Δήμοι τα έχουν αναρτήσει??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε αναγνώστη εμείς απλά ρωτήσαμε γιατί δεν μπήκε φέτος στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ενώ τα προηγούμενα χρόνια ανέβαινε. Βάλαμε και τα σχετικά link για του λόγου το αληθές. Αυτό μόνο ρωτήσαμε και τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Ούτε για εσκεμμένη ενέργεια μιλήσαμε, ούτε για πρόθεση, ούτε για απόρρητα μυστικά. Απλώς είπαμε ότι δεν υπάρχει φέτος στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όπως τα προηγούμενα χρόνια για να μπορούν να το έχουν όλοι οι δημότες, εκτός αν προτιμάτε να έρχονται οι δημότες στο Δήμο και να το αναζητούν. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι και ότι καλύτερο. Επίσης νομίζω ότι ο Δήμος θέλει, εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους, να μπορούν να έχουν και εύκολη πρόσβαση και οι δημότες του στα δύο σημαντικά αυτά έγγραφα. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα λέτε ΟΛΑ αγαπητό μπλόκ στις τελευταίες σας λέξεις "...εκτος απο τους δημοτικούς συμβούλους , να μπορούν να έχουν και εύκολη πρόσβαση και οι δημότες του στα δυο σημαντικα αυτα έγγραφα ".Και αυτό δεν το θέλουν όπως φαίνεται οι διοικούντες τον σημερινό Δήμο.Θυμάστε στις άλλες αναρτήσεις του προυπολογισμού τον είχαν μελετήσει εγγραφή προς εγγραφή και άτομα που δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι και είχαν αρθρογραφήσει ενυπόγραφα γιαυτόν στο δικό σας το μπλόκ και σε τοπικό τύπο νομίζω. Και αυτό φαίνεται τους ενοχλεί.Ο κ. 5.25μ.μ που απαντα στο ερώτημα σας ,αν δεν είναι το Γραφείο Τύπου του Δήμου τι μπορεί να είναι ; ο Κ.Μουτζούρης απ΄την Παπαδάτου; δεν εξηγείται διαφορετικά η τόσο γρήγορη και στοχευμένη απάντηση προς το μπλοκ σας. Βρε χάρη τους κάνετε που τους απαντάτε. Δεν παίζονται οι άνθρωποι με την "δημοκρατία" που αντιλαμβάνονται και θέλουν να την υιοθετήσουμε...Ο προυπολογισμός είναι υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ά απο τον νόμο να τον αναρτήσουν . Ηδη έχουν υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος : πρώτα ο υπάλληλος που δεν τον ανήρτησε ( παρεκτός και ειχε έγγραφο εντολή απο τον προϊστάμενό του)και ακολούθως ο Δήμαρχος . Υπάρχει όμως αντιπολίτευση , να στείλει το θέμα παραπάνω ;Επαναλαμβάνω η ανάρτηση του προυπολογισμού στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι υποχρεωτική απο τον νόμο. Ευχαριστώ για την καταχώρηση.

   Διαγραφή
 3. Στον αριθμό 6 το σχετικό με το θέμα συζήτησης.

  NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3861
  Ενίσχυση της διαφάνειας µε την υποχρεωτική ανάρτηση νόµων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραµµα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις.
  ------------
  4. Στο διαδίκτυο αναρτώνται:

  1) νόµοι που εκδίδονται και δηµοσιεύονται κατά το Σύνταγµα,

  2) πράξεις νοµοθετικού περιεχοµένου του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγµατος,

  3) τα προεδρικά διατάγµατα κανονιστικού χαρακτήρα,

  4) λοιπές πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα µε εξαίρεση τις κανονιστικές πράξεις που αφορούν την οργάνωση, διάρθρωση, σύνθεση, διάταξη, εφοδιασµό και εξοπλισµό των Ενόπλων Δυνάµεων της Χώρας, καθώς και κάθε άλλη πράξη, η δηµοσιοποίηση της οποίας προκαλεί βλάβη στην εθνική άµυνα και ασφάλεια της χώρας,

  5) ερµηνευτικές εγκύκλιοι και εγκύκλιοι για την εφαρµογή της νοµοθεσίας,

  ******6) οι προϋπολογισµοί, απολογισµοί, ισολογισµοί και οι επί µέρους δαπάνες Υπουργείων, κεντρικών και περιφερειακών δηµόσιων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και φορέων των οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθµού,****************

  7) πράξεις διορισµού µονοµελών οργάνων και συγκρότησης συλλογικών οργάνων διοίκησης των φορέων του Δηµοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και των φορέων των οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθµού, καθώς και οι τροποποιήσεις αυτών,

  8) πράξεις διορισµού, αποδοχής παραίτησης, αντικατάστασης ή παύσης Γενικών Γραµµατέων Υπουργείων και Περιφερειών, Ειδικών Γραµµατέων Υπουργείων, µελών συλλογικών οργάνων διοίκησης φορέων του Δηµοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και φορέων των οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθµού,

  ακολουθούν ως το 22..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καλα τα λέτε εσείς κ.7.33μ.μ , ο 7.21μ.μ , το σοβαρό μπλοκ MYTIKASPRESS ,αλλα μια παροιμία λέει: " στου κουφού την πόρτα , όσο θέλεις βρώντα..." . Οφείλει τέλος πάντων η αντιπολίτευση να τον στείλει στα τοπικα ΜΜΕ και να λάβουν γνώση όσοι δημότες το επιθυμούν και ενδιαφέρονται.

   Διαγραφή
 4. Επειδή το θέμα το έψαξα λίγο. Ο νόμος λέει ότι με την ψήφιση και έγκριση του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια αυτός αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ως έχει και συνοπτική του κατάσταση σε μία (1) τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ή, εάν τέτοια δεν υπάρχει, σε εφημερίδα που εκδίδεται στα όρια του νομού που εδρεύει ο Δήμος ή η Κοινότητα.
  Εδώ ανέβασαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ συνοπτική κατάσταση ενώ ο νόμος, που αναφέρεται σωστά παραπάνω, μιλά για ανάρτηση του προυπολογισμού στο ΔΙΑΤΓΕΙΑ, δηλαδή ΟΛΌΚΛΗΡΟΥ του εντύπου που είχαν και επί τούτου ψήφισαν στο Δ.Σ. Τα έμπλεξαν λίγο ή μου φαίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι μία παράλειψη του Δήμου αλλά όχι εσκεμμένη. Και τα δύο έντυπα υπάρχουν και τα έχουν οι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια αργά αναρτήθηκαν από ότι βλέπουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φιλε 7:21,
  Αν διαβασεις προσεκτικα το σχολιο μου θα δεις οτι λεω "Πιστεύω όμως ότι αν πράγματι ο Δήμος εχει παραλείψει να κάνει την Ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έχει υποχρέωση απο τον νόμο, πρέπει να το κάνει αμέσως".Οπως και εσυ ο ιδιος αναφερεις ο νομος το λεει,και δεν εχω λογο να σε αμφισβητήσω. Αρα λοιπόν σ'αυτο το σημείο συμφωνούμε πλήρως. Προφανώς πρέπει να έχουν πρόσβαση και ολοι οι δημότες σ'αυτα τα έγγραφα. ΟΜΩΣ αλλο η παράλειψη και η καθυστέρηση εκ μερος του υπαλλήλου να κανει την ανάρτηση, και αλλο η ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ απόκρυψη που ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΣΤΕ αναφέροντας περι ενόχλησης και δημοκρατίας κλπ. Τι να κρύψει η δημοτική αρχή απο ενα έγγραφο το οποίο το έχουν ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι??? και το οποίο εχει πάει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι πασιφανές οτι δεν έχει γίνει κάτι ΕΣΚΕΜΜΕΝΟ. Ας το αναρτήσουν να κλείσει το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 26-3-2013.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΗΚΩΝ.ΑΣ ΤΟ ΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΨΗΝ ΜΑΣ,ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΕΦΑΙΡΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ. ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΙΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.