Στην Αγία - Τριάδα του Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015. Ώρα 08:20. Είχε προχωρήσει για τα καλά η ελαφρώς συννεφιασμένη ημέρα. Ακούγεται από το υποτυπώδες, μα συνάμα ταπεινό, καμπαναριό της Αγίας - Τριάδας, η τρίτη καμπάνα που προειδοποιεί πως σε λίγο θ’ αρχίσει η Θεία Λειτουργία.
«Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…..». Οι πιστοί ένας ένας καταφθάνουν στο ναΐδριο και καταλαμβάνουν τα ελάχιστα καθίσματα. Μυτικιώτες, Κανδηλιώτες, Αγρινιώτες.
Έξω στον περίβολο όλα ευωδιάζουν αρχή καλοκαιριού και απλότητα και χαρά. Τα αρυτίδωτα νερά της θάλασσας έχουν ένα χρώμα αχνογάλαζο προς λευκόγκριζο. Πεντέξι γλαρόνια σπάθιζαν από πάνω της τον αέρα και φτάνοντας χαμηλά, ως την επιφάνειά της, έψαχναν τη λεία τους. Από την παρακείμενη αγριοσυκιά ακούσθησαν μινυρισμοί δυο μικρών στρουθίων, εκ των οποίων το ένα ίστατο προσκολλημένο με τα λεπτά πόδια του επί κλαδίου, ενώ το άλλο πετούσε ολόγυρα του. Καβουράκια σουλάτσερναν στον αμμώδη πυθμένα της θάλασσας και λίγα κεφαλόπουλα συμμετείχαν με το δικό τους τρόπο στο Μέγα Μυστήριον της Θείας λειτουργίας.
Είναι γεγονός ότι σήμερα οι πιστοί αγνοούν το Άγιο Πνεύμα. Όχι σαν ορολογία, αλλά σαν Ζωή και Φως και Δύναμη. Σαν το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή μας. Αν είμαστε χριστιανοί το οφείλουμε στο Άγιο Πνεύμα. Γιατί αυτό τελεί το μυστήριο του βαπτίσματος. Αν αξιούμεθα να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, στο Πνεύμα το Άγιο το οφείλουμε, όχι μόνο γιατί καθαγιάζει τα Τίμια Δώρα ,αλλά και γιατί καθαρίζει τον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτό μας οδηγεί στη μετάνοια, αυτό αναρριπίζει μέσα μας την αγάπη προς τον Θεό και την αρετή. Αυτό αναδεικνύει τον κάθε άνθρωπο ναό του Θεού, τον θεοποιεί, τον οδηγεί στην τελείωση και στην εκπλήρωση του προορισμού του.
Αυτές τις μεγάλες δωρεές του Αγίου Πνεύματος η εκκλησία τις προβάλλει και τις υμνεί, όχι μόνον την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, αλλά και κάθε Κυριακή στους Αναβαθμούς του Όρθρου.
«Αγίω Πνεύματι, προσπηγάζει πάσα σοφία ένθεν χάρις Αποστόλοις και τοις άθλοις καταστέφονται μάρτυρες και προφήται ορώσι».
«Αγίω Πνεύματι, Θεογνωσίας πλούτος θεωρίας και σοφίας».
«Αγίω Πνεύματι, πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει υψούται λαμπρύνεται τη Τριαδική Μονάδι ιεροκρυφίως».
«Αγίω Πνεύματι, βυθός χαρισμάτων, πλούτος δόξης, κριμάτων βάθος μέγα……»
Ωραίο και πολύ ζωντανό ήταν το θέαμα και κατανυκτική η ατμόσφαιρα κατά τη λιτάνευση της Θείας Εικόνας. Η Αγία Εικόνα στίλβουσα υποβασταζόμενη από τους Πασχάλη και Μήτσο (η απόλυτος αντίθεση: ο μεν υψηλόσωμος, ο δε βραχύσωμος), οι μουσόληπτοι ιεροψάλτες αναμέλποντες τα σχετικά τροπάρια, ο παπα - Γιώργης ιστάμενος με το Ευαγγέλιο επί του στέρνου και το χριστεπώνυμο πλήρωμα που ακολουθούσε σαν μελίσσι.
«Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών….» Ο παπα - Γιώργης έμπροσθεν του βημόθυρου με το βλέμμα προσηλωμένο στο δάπεδο, στα τρία μέτρα, κάνει την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.
Εξερχόμεθα του ναΐσκου λαμβάνοντας κεράσματα από τις Μυτικιώτισσες που με περισσή φροντίδα είχαν ετοιμάσει.
«Δόξα σοι ο Θεός…..», προφέρει το στόμα μας και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής …

Υ.Γ. 1: Συγχαρητήρια στον Μήτσο Γιαμά που για ακόμη μια φορά φρόντισε για τον εξωραϊσμό του χώρου. Μόνο που «ένας Μήτσος δε φτάνει …!». Του χρόνου θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε πολλοί …
Υ.Γ. 2: Αλγεινή εντύπωση και αρνητικά σχόλια προκάλεσαν τα αποπατήματα των ζώων. Θα πρέπει οι βοϊδολάτες και οι ποιμένες προβάτων να προσέχουν τα κοπάδια τους.
















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.