Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για το αγροτικό των γιατρών. Τι προβλέπει.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Η υπηρεσία υπαίθρου δεν καταργείται, απλά οι καινούριοι γιατροί (με λήψη πτυχίου μετά τις 24.12.2014) που δεν είχαν επιλεγεί είτε δεν είχαν καταθέσει αίτηση για την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, κάνουν το αγροτικό τους υποχρεωτικά πριν την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας τους (γίνονται εξετάσεις για την λήψη του τίτλου).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το αγροτικό μπορεί να είναι πριν, μετά ή κατά την διάρκεια της ειδικότητας και δεν παίρνουν τίτλο ειδικότητας χωρίς αγροτικό. Μάλιστα στην συγκεκριμένη διάταξη υπάγονται και ειδικότητες που δεν υποχρεούνταν να κάνουν αγροτικό, ενώ τώρα υποχρεούνται.
Μέχρι τώρα το αγροτικό ήταν πριν την ειδικότητα (άρθρο 10 του ν. 4316/2014). Αυτή είναι η αλλαγή και όχι η κατάργηση της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικού).

Γράφει ο κ. Λαυρέντης Νεκτάριος. 

Μετά την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος που προβλέπει σειρά αλλαγών και για τους γιατρούς, νέα εγκύκλιος του υπουργείο υγείας δίνει διευκρινήσεις για το πότε πρέπει να γίνεται το αγροτικό.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με νέα του εγκύκλιο αποσαφηνίζει ότι οι νέοι γιατροί για να κάνουν ειδικότητα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Μάλιστα το αγροτικό θα πρέπει να γίνεται πριν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.

Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει:
«Οι ιατροί, Έλληνες και κοινοτικοί υπήκοοι, για να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα οφείλουν να εκπληρώσουν την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, πριν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
2. Από την παραπάνω διάταξη εξαιρούνται οι ιατροί που έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4208/2013 ( A΄ 252), δηλαδή πριν από τις 18-11-2013, οι οποίοι δεν είχαν την υποχρέωση εκπλήρωσης υπαίθρου για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
Επίσης, εξαιρούνται οι ιατροί που απαλλάσσονται νομίμως από την υποχρεωτική εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. β. του άρθρου 22 του ν. 4208/2013 ( A΄ 252), όπως η παρ. 1 του εν λόγω άρθρου αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 4368/2016 (Α΄21).
3. Με την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4368/2016 (Α΄21), το άρθρο 10 του ν. 4316/ 2014 (Α΄ 270), σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, οι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που λαμβάνουν το πτυχίο τους από τις 24-12-2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4316/2014) και εφεξής έχουν την υποχρέωση της εκπλήρωσης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου πριν την έναρξη της άσκησης για ειδίκευσης, καταργήθηκε. Η κατάργηση του εν λόγω άρθρου ισχύει από τις 21-02-2016, ημερομηνία δημοσίευσης (και ισχύος) του ν. 4368/2016 (Α΄21).
Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τα δεύτερο και τρίτο εδάφια της ίδιας παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4368/2016 (Α΄21):
α. Οι ιατροί, οι οποίοι μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4368/2016 (Α΄21) ενέπιπταν στις διατάξεις του -κατά τα άνω καταργηθέντος- άρθρου 10 του ν. 4316/2014 (δηλ. εκείνοι που απέκτησαν το πτυχίο τους από τις 24-12-2014 μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4368/2016 (Α΄21) και δεν είχαν νόμιμη απαλλαγή), και στις 21-2-2016 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4368/2016) είτε δεν είχαν επιλεγεί είτε δεν είχαν καταθέσει αίτηση για την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, οφείλουν, εφόσον δεν απαλλάσσονται νομίμως, να έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου πριν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας.

Και
β. Οι ιατροί, οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του ν. 4368/2016 (21-2-2016), εκπληρώνουν την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ή έχει εκδοθεί απόφαση τοποθέτησης τους για την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του -κατά τα άνω καταργηθέντος- άρθρου 10 του ν. 4316/2014, εξακολουθούν να έχουν την υποχρέωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου πριν την τοποθέτησή τους για έναρξη ειδίκευσης.
Στους ανωτέρω ιατρούς παρέχεται το δικαίωμα αφενός για χρονική παράταση της τοποθέτησής τους στην ειδικότητα μέσα στην προθεσμία, που ορίζεται στην απόφαση τοποθέτησής τους, μετά από σχετική αίτηση τους στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, και αφετέρου της καταχώρισης τους στον κατάλογο αναμονής για ειδίκευση, εκτός του προκαταρκτικού σταδίου και για το κύριο στάδιο της ειδίκευσης τους, επίσης μετά την υποβολή σχετικής αίτησης τους.

3 σχόλια:

  1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 44 του ν. 4368/2016, εκτός από το πρώτο εδάφιο που κατάργησε το άρθρο 10 του ν. 4316/2014, περιέχει παρακάτω άλλα δύο εδάφια.
    Κάποιοι διάβασαν μόνο το πρώτο εδάφιο και όχι τα άλλα δύο και έτσι ΄΄κατάργησαν΄΄ ως δια μαγείας τους αγροτικούς ιατρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν οντως ειναι ετσι
    ο νεος νομος ειναι πιο ευελικτος για τους νεους Γιατρους !
    Θα κανουν την θητειας τους οποτε επιθυμουν ! με τρεις δυνατοτητες :
    πριν την ειδικοτητα
    κατα την διαρκεια της ειδικοτητας
    μετα την ειδικοτητα
    Νεα δημοκρατικοτερη αντιληψη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικα ολα αλλαζουν για να μην αλλαξει τελικα τιποτα...ο ορισμος του νεοελληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.