Η μηχανή του χρόνου: Ο Μύτικας, οι άνθρωποι του και η θάλασσα.


Μπάνιο στον πάνω Μύτικα, κοντά στο Φάρο, όπου υπήρχε μία υπέροχη παραλία, με χοντρές άσπρες - κατάλευκες πέτρες (αγούλι) και όλο κατάλευκη άμμο στον βυθό, όπου το καλοκαίρι γέμιζε με λουόμενους.
Η φωτογραφία πρέπει να είναι δεκαετία του '70 και δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι εικονιζόμενοι που απολαμβάνουν μετά το μπάνιο τους τον ήλιο στην πανέμορφη παραλία.
Σήμερα δυστυχώς, εξαιτίας της μεγάλης διάβρωσης που έχει προέλθει κυρίως από την λάθος χωροθέτηση της κατασκευής του λιμανιού του Μύτικα και της παράνομης «μαρίνας» Γαλούνη, που διέκοψε το μηχανισμό που έφερνε την άμμο και το χαλίκι, η παραλία αυτή έχει σχεδόν εξαφανιστεί όπως και και η άμμος στο βυθό, με αποτέλεσμα τα σπίτια που βρίσκονται εκεί να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η αρχική χωροθέτηση του λιμανιού ήταν να γίνει στον Βούλκο λίγο έξω από το χωριό, όπου είναι φυσικό λιμάνι και δεν το πιάνουν οι καιροί, αλλά κατόπιν το σκεφτήκαμε λίγο «καλύτερα» και είπαμε να το κάνουμε στον κάτω Μύτικα, με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε την περιοχή και την παραλία, να σπαταλήσουμε πολλαπλάσια χρήματα για την κατασκευή του λιμανιού απ' ότι αν το φτιάχναμε στον Βούλκο, που η κατασκευή του ήταν πολύ απλή και οικονομική, με τελικό αποτέλεσμα να κάνουμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένο λιμάνι στον Μύτικα πάνω από 20 χρόνια, μέχρι να αποφασίσουμε προς τα που θα είναι η λιμενολεκάνη και προς τα που ο κυματοθραύστης, με την μπούκα του λιμανιού να είναι προς τα εκεί που συνήθως φυσάει (!!!) μπαίνοντας το κύμα μέσα και να έχουμε και την μόνιμη όχληση μέσα στο χωριό μας.
Κατόπιν, με περισσότερη εμπειρία από τις «πετυχημένες» επιλογές μας και χωροθετήσεις, πήγαμε και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε στο ίδιο σημείο παραδίπλα, παράνομο τουριστικό αγκυροβόλιο, δηλωμένο ως αλιευτικό καταφύγιο, δηλαδή απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αδειοδοτήσεις και με ψευδείς βεβαιώσεις και ήρθε το ΣτΕ και το έβγαλε φυσιολογικά παράνομο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκεί σήμερα ένα βουλιαγμένο λιμάνι αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο πάτο της θάλασσας, κανένας από τους υπεύθυνους να μην έχει τιμωρηθεί γι αυτό και να κομπάζουν και να κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω.
Λάθη, λάθη, λάθη.... δυστυχώς.... 
Ευχαριστούμε πολύ την κα Άντζυ Θεοφιλοπούλου για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας, αλλά και των άλλων που μας παραχώρησε, οι οποίες είναι πολύ σπάνιες και δεν κυκλοφορούν πουθενά. Θα σας τις παρουσιάσουμε σταδιακά.

9 σχόλια:

  1. Η φωτογραφια πρεπει να ειναι της δεκαετιας του '60 . Η Βουλα και η Αθηνα Γριβα εχουν κανει το μπανιο τους μπροστα στο σπιτι τους με την μικρη Αγγελω αναμεσα τους . Πανεμορφη παραλια , μοναδικα αγουλια γλυκες θυμησες και μια θαλασσα με μια μοναδικη ιδιοτητα που ομοια της δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο. Ειναι η θαλασσα που σε χα'ι'δευει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η κατασκευη του λιμανιου στο Βούλκο εχει καποια πλεονεκτηματα,
    αλλα ειναι εξω απο το χωριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η απατημένη Ευρωπα'ι'κή Ενωση έκανε προσφυγή στο ΣτΕ ???...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι. Κάτοικοι της περιοχής με προτροπή και εις γνώση του Δημάρχου, ο οποίος διαλαλούσε ότι θα τους πάρει αμπάριζα στα δικαστήρια με τον συγγενή του Δικηγόρο και όλα αυτά εις γνώση του ότι παρανομούσε.
    Το αποτέλεσμα της αλαζονίας και του θράσους του γνωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή τούς κατοίκους εκείνους που κάνανε την προσφυγή , τους ενοχλούσε η παραβατηκότητα της χρήσης του έργου?? Το αν λεγόταν Αλιευτικο Καταφύγιο ή Μαρίνα??Γιατί απ την ανάγνωση του Αρθρου διαπιστώνω ότι η ουσία της αντιρρησης ήτανε -οπως το άρθρο ονομάζει, ο όχληση των κατοίκων πέριξ της Μαρίνας....Επι της ουσίας για τον Βούλκο, κρίθηκε πολλάκις ακαταλληλο λόγω της ύπαρξης της ξέρας...και κοινοτηκής δικαιοδοσίας της περιοχής( Ακόμα τότε στη πρώ'ι'μη σκέψη ήτανε Κοινότητες.Αλήθεια πώς επειρρεάζει την αλλοίωση της παραλίας που δείχνει η φωτο , το υποτιθέμενο λιμάνι που βρίσκετε απ την αλλη μεριά του χωριού,,,Αυτή η παραλία είναι πίσω απ το σπίτι τα Λεκατσαί'ι'κα περίπου...Αδιαφορώ πλήρως για τίς όποιες γνώσεις η μή του Δημάρχου, δεν εχει πολιτική χροιά το σχόλιο μου....παρά μόνο αγανάκτηση για τίς εν βρασμώ και εν σκοπίμω αποφάσεις μερικών, που βάζουν το Εγώ τους πάνω απ το ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΤΌΠΟΣ ΜΑΣ

      Διαγραφή
  5. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω σε όλα, από την γνώση του θέματος που εγώ έχω, εκφράζοντας μόνο τον εαυτό μου και κανέναν άλλον.
    Οι κάτοικοι προσέφυγαν διότι είχαν τα σπίτια τους εκεί και ανησυχούσαν γι αυτό που επρόκειτο να κατασκευαστεί. Για τις προθέσεις τους είχαν προειδοποιήσει πολύ νωρίς τον Δήμαρχο και αυτός τους είπε ότι το έργο είναι νομιμότατο και να πάνε δικαστήρια αν θέλουν.
    Για τον Βούλκο δεν κρίθηκε ακατάλληλο από πουθενά. Ήταν απόφαση Κοινοτική του Μύτικα, για μένα μέγα λάθος.
    Για την παραλία που λες και πως επηρεάζεται σου απαντώ ότι κατ' αρχήν η παραλία είναι κοντά στο Φάρο και συγκεκριμένα όπως κοιτάς από τη θάλασσα δεξιά από του Θωμά Τρυφιάτη. Το πως είναι εκεί σήμερα πήγαινε να δεις (έχει φύγει όλη). Επίσης ρώτα τους κατοίκους εκεί τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα σπίτια. Κάποιοι έχουν ενοχλήσει και τον Δήμο για το θέμα. Το πρόβλημα εμφανίστηκε πρώτη φορά με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου (και κατόπιν της ''μαρίνας''), όπου διακόπηκε ο μηχανισμός που έφερνε και έδιωχνε το χαλίκι εκεί. Βέβαια αριστερά του αλιευτικού καταφυγίου δημιουργήθηκε μία νέα παραλία από το χαλίκι που δεν μπορούσε να περάσει. Η σημερινή μεγάλη παραλία του λιμανιού.
    Και απαντώ και στο σημαντικότερο. Πως επιλέχτηκε και με ποια κριτήρια αυτή η θέση της ''μαρίνας''; Από ποιον το γνωρίζω, όπως και εσύ. Άμα μου απαντήσεις σε αυτό θα έχεις βρει και την αρχική αιτία όλων των προβλημάτων και αυτό σου το υπογραμμίζω. Όλα τα άλλα ακολούθησαν. Υπήρξαν σχετικές μελέτες; Αποφάσισαν κάποιοι ειδικοί και σχετικοί με το αντικείμενο ή κάποιοι τελείως άσχετοι με δικά τους ιδιοτελή κριτήρια; Και επιτέλους γιατί δεν επιλέχτηκε να γίνει ΝΟΜΙΜΑ ένα τουριστικό αγκυροβόλιο όπως κατασκευάστηκαν σε πολλά άλλα μέρη εκείνη την εποχή που τέτοιες υποδομές χρηματοδοτούταν γενναία; Γιατί;

    Με σεβασμό στις απόψεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πάθημα του λιμανιού στον Αη -Νικόλα καλώς έγινε μάθημα...Στά πρώτα τρία χρόνια ο Πουνέντες κι ο Μα'ί'στρος το σήκωσαν όρθιο.....Αν λοιπόν ο Μύτικας ήθελε _ και διακιούται να θέλει _ ανάπτυξη απ την μεριά της θάλασσας, η ενδεδειγμένη λύση ήτανε ο κάτω Μύτικας..το πού ακριβώς έχει λιγότερη σημασία..πάντως απ τον Φαρο ώς της Πανάγως , εκ παθήματος δεν μπορούσε να γινει...Σαφώς και γίνανε κακοτεχνίες, αλλοίμονο..Αλλά με συμβατική και ομογενή συμπεριφορά του συνόλου των κατοίκων , θα μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή..Με την προσφυγή όμως -κάποιων- απωλέσανε αυτό το δικαίωμα πλέον...και τώρα ψάχνουμε μάγισσες και φαντάσματα....Κάθε χρόνο και περισσότερο, διαπιστώνετε ότι η Μαρίνα είναι πρωτεύων ζήτημα για το Μυτικα, και έπονται οι όποιες προσωπικές μικροενστάσεις...που πάντα θα υπάρχουν....Οσο για τον Βούλκο, απ την στιγμή , γνωρίζω αρκετές αντικειμενικές αδυναμίες του που δεν ήταν τότε-πολλοίς δε τώρα - προσοδοφόρες, όπως η διαρκής λάσπη που κατεβάζει και εναποθέτει στη θάλασσα το ρέμα που ειναι στο μπαζωμένο τώρα χωράφι πρίν την Αγία Τριάδα, αν και εκει είναι οριακά πιο έξω απ το απάγιο του...Στο απόλυτο απάγιο και με αρκετό νερό , ειναι η ξέρα, και πιο πέρα είναι ήδη το ιχθυοτροφείο που επιβάλει απόσταση....Οχι δεν ήταν ενδεδειγμένη λύση ο Βούλκος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όταν συζητιοταν ο βουλκος δεν υπηρχε ιχθυοτροφειο και μαλλον δεν τα ξερεις καλα. στο βουλκο πηγαιναν καικια και βαρκες οταν ειχε καιρο απο τα παλια χρονια. τα νερα ειναι βαθια εκει ου ειναι το ιχθυοτροφειο και κανενα ποταμι δεν ενοχλουσε. ο βουλκος δεν προχωρησε γιατι ετσι αποφασισε η κοινοτητα μυτικα.

      Διαγραφή
  7. θά σεβαστώ το δικαίωμα στην άποψη σου,(για την αποφυγή άσκοπων λόγων) ότι ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ.... πάντως ξαναρίξε μια ματια στα σχόλια μου με προσοχή , και θα διαπιστώσεις για ποιούς χρόνους μιλάω , για να καταλήξω στο τωρινό ιχθυοτροφείο...μπορώ να σου αναφέρω ένα πρός ένα τα κα'ί'κια που ξεχειμωνιάζανε σχεδόν στην Αγία Τριάδα γύρω απ την ξέρα, !!!τουλάχιστον απ το 1962 και ενταυθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.