Νέα πρόσκληση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τους Δήμους για αστικές αναπλάσεις. Προθεσμία ως 31 Μαΐου.


Στις 28 Φεβρουαρίου σας ενημερώσαμε για την ένταξη 10 Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΕΣΠΑ που αφορά αστικές αναπλάσεις (δείτε εδώ). Στην συγκεκριμένη ανάρτηση θίξαμε και το θέμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Αστακού, ανάδειξης ιστορικού κέντρου Αστακού και αισθητική παρέμβαση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης με την κεντρική πλατεία, για το οποίο θέσαμε κάποια εύλογα ερωτήματα.
Σήμερα σας ανακοινώνουμε ότι η Περιφέρεια έβγαλε νέα πρόσκληση για την συγκεκριμένη δράση και δείτε παρακάτω το επίσημο δελτίο τύπου.

----------------

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου.

Αστικές αναπλάσεις σε Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Νέα πρόσκληση.

Τα αναπτυξιακά τους σχέδια για ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω της νέας πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, που αφορά παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε πόλεις της Περιφέρειας εκτός αυτών που εντάσσονται σε περιοχές στρατηγικών ΟΧΕ και ΒΑΑ, όπως είχε δεσμευτεί εντός 15νθημερου.
Με τη νέα πρόσκληση προβλέπονται αστικές αναπλάσεις ιστορικών και εμπορικών κέντρων, πεζοδρομήσεις, παρεμβάσεις για τη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας για την βελτίωση του βιοκλίματος σε αστικές περιοχές, ποδηλατόδρομοι, αστικός εξοπλισμός.
Ο συνολικός προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 8.000.000,00 €.
Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να καταθέσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια μέχρι τις 31 Μαΐου 2018.
«Οι αστικές αναπλάσεις που υλοποιήσαμε με τους Δήμους στο προηγούμενο πρόγραμμα και αυτές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε σε αυτό, είναι το καλύτερο παράδειγμα αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιούμε στην Περιφέρειά μας και αφορά κάθε της γωνιά. Η συνεργασία με τους Δήμους δημιουργεί θετικά αποτελέσματα. Οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν τις δυνατότητες που διαθέτουν για έργο. Δουλεύουμε για να ενώνουμε υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, με τη διαβούλευση, τη συνεργασία, την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων και συνεχίζουμε» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται σε συνέχεια των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, οι οποίες αφορούν το Μεσολόγγι και Αιτωλικό, καθώς και αυτή του Πύργου Κατάκολου Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, έρχονται σε συνέχεια των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων (ΒΑΑ) που αφορούν την Πάτρα και το Αγρίνιο, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε φάση υλοποίησης. 
Επίσης, ακολουθούν τις αστικές αναπλάσεις σε δέκα Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που -όπως προ ημερών ανακοινώθηκε- μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης. Είναι συνολικού ύψους 16.429.644.38 €, κι έχουν ενταχθεί έπειτα από την υπογραφή των σχετικών Αποφάσεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν από τους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας).
Το σύνολο των Αστικών Αναπλάσεων σε συνδυασμό με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις (ΒΑΑ) έχουν στόχο την αναπτυξιακή προοπτική και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Συνολικά ο προϋπολογισμός που διατίθεται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014 - 2020 ξεπερνά τα 110.000.000 € και ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 € από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 € από το ΕΚΤ, ενώ για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ανέρχεται ενδεικτικά στα 58.500.000 € από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 €.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της πρόσκλησης.

4 σχόλια:

 1. Το ξαναλεμε για να γινει σε βαθος κατανοητό :
  Οι του δημου μας δέν ασχολουνται με αναμορρφωσεις και αναπλασεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αν βρεις κανενας μελετες εργων στα συρτιαρια του δημου, γράφτε το εδω στα Blog
  κι ας ειναι και ανωνυμα, δεν πειραζει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ σωστα θετεις τα θεματα μπλοκερ αλλα αποτι βλεπεις απαντησεις τιποτα.
  Ανυπαρξια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ελα ομως που το "κεφαλαιο" του Αστακου τους εδωσε την εξουσία

   Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.