Το ΤΕΕ Αιτ/νίας για το ''Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ''.


Αριθμ. πρωτ.: 311
Αγρίνιο 06/03/2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Π. ΣΟΥΛΟΥ 11, 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ: (26410) 55755 , 56789 Fax: 31506
e-mail: tee_ait@tee.gr
Πληρ.: Κ. Κιτσάκη 
Τηλ. 26410-55755, 56789 
Προς:
1. Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Υπουργό κ. Σταθάκη Γεώργιο
Μεσογείων 119, Αθήνα
2. ΕΤΕΑΝ Α.Ε.
Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας
και Ανάπτυξης
Ξενίας 24, Αθήνα

Θέμα: "Προκήρυξη του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ".

Το πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ'' που πρόκειται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως προκηρύχτηκε με το ΦΕΚ 756/Β/ 2-3-2018, θεωρούμε ότι στηρίζεται σε λανθασμένη φιλοσοφία.
Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η σειρά προτεραιότητας της αίτησης υπαγωγής γεγονός, που απέχει σημαντικά από κάθε επιστημονική ή ενεργειακή τεκμηρίωση.
Η φιλοσοφία του προγράμματος θα έπρεπε να κινείται στη βάση της αντικειμενικής αξιολόγησης των προτάσεων, με μοναδικό κριτήριο το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Θα πρέπει να θεσπιστεί μοριοδότηση ανάλογη με το ποσοστό αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να κρίνονται το ίδιο δυο κατοικίες με διαφορετικές παρεμβάσεις, που θα έχουν ως συνέπεια διαφορετικό ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης.
Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας της πλατφόρμας, διότι είναι βέβαιο ότι λόγω του αυξημένου όγκου των προτάσεων θα υπάρξει δυσλειτουργία. Ήδη η πλατφόρμα του Buildingcert, στην οποία γίνεται η καταχώρηση από τους ενεργειακούς επιθεωρητές των στοιχείων κι αρχείων για την έκδοση των Ενεργειακών Πιστοποιητικών, έχει "πέσει" αρκετές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατή η χρήση της.
Με γνώμονα όλα τα προαναφερθέντα θεωρούμε, ότι θα πρέπει η φιλοσοφία του προγράμματος να εξεταστεί εκ νέου και να δοθεί παράταση έναρξης υποβολής τουλάχιστον μέχρι 15 Απριλίου 2018, κατά την διάρκεια της οποίας, θα είναι εφικτή η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας.

Για το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Μπλέτσας Στυλιανός
Πρόεδρος Δ.Ε.

Κοινοποίηση:
1. ΤΕΕ
2. Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.