Η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O», αγκυροβολημένη χτες ανοικτά του Μύτικα.

Φωτογραφία από κ. Βασίλη Μπανιώτη.

Φωτογραφίες:
κ. Βασίλης Μπανιώτης & κα Βάσω Παππά.

Η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O», αγκυροβολημένη χτες ανοικτά του Μύτικα. Το μήκος της «Christina O» φτάνει τα 99 μέτρα, ενώ έχει πλάτος 11 μέτρων και εκτόπισμα 2.250 τόνων. Δεν κατασκευάστηκε για σκάφος αναψυχής. Αντιθέτως, ήταν ένα… πολεμικό πλοίο. Επρόκειτο για μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα καναδικής κατασκευής που μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απόβαση στη Νορμανδία πουλιόταν για παλιοσίδερα (σκραπ).
Από το 2005 είναι διαθέσιμη για ναύλωση, ενώ σήμερα το ποσό ενοικίασης για μία εβδομάδα ξεπερνά τα 450.000 ευρώ.
Από το κατάστρωμά του και τους πολυτελείς χώρους του έχουν περάσει ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φράνκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι.

Φωτογραφία από κα Βάσω Παππά.
Φωτογραφία από κα Βάσω Παππά.
Φωτογραφία από κα Βάσω Παππά.

1 σχόλιο:

  1. Η θαλαμηγός, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο (Προεδρία της Δημοκρατίας). Τον Ιούλιο του 1978 την παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό, στο οποίο ανατέθηκε ή ενεργοποίηση , η λειτουργία και η συντήρηση της θαλαμηγού. Στις 25 Αυγούστου του 1978 μετονομάστηκε σε «ΑΡΓΩ». Το 1998 η θαλαμηγός πουλήθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Τζων Πωλ Παπανικολάου, ο οποίος επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας το Ο «ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ο».
    Η Βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη ήταν η πρώτη από τις προσωπικότητες που φιλοξενήθηκαν στην Θαλαμηγό «ΑΡΓΩ» κατά το χρονικό διάστημα που το σκάφος άνηκε στο Ελληνικό δημόσιο. Οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Δημήτριος Παπασπύρου, Τοντόρ Ζίφκοβ, Νικολάε Τσαουτσέσκου, ήταν μεταξύ των πολιτικών που φιλοξενήθηκαν στην «ΑΡΓΩ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.