Η μεταβολή των απ' ευθείας αναθέσεων στα πέντε χρόνια διοίκησης της τέως δημοτικής αρχής Ξηρομέρου. Δύο λόγια δικά μας για τις απ' ευθείας αναθέσεις.


Σας παρουσιάζουμε το γράφημα της μεταβολής των απ' ευθείας αναθέσεων κάθε χρονιάς, στην διάρκεια των πέντε ετών διοίκησης της τέως δημοτικής αρχής, ώστε να δείτε πως εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση τα 5 χρόνια.
Το γράφημα αντλεί δεδομένα από το αρχείο Excel που σας παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες (δείτε εδώ), το οποίο είναι τροφοδοτημένο με στοιχεία από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Ξηρομέρου.
Πρόκειται λοιπόν για στοιχεία ήδη δημοσιοποιημένα, απλώς εμείς κάνουμε την δουλειά να σας τα παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά, γιατί έτσι βλέπεις την συνολική εικόνα και βγάζεις συμπεράσματα.
Πρόκειται για 717 απ' ευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 5.504.752,12 €. Τώρα αν η συγκεντρωτική παρουσίαση των στοιχείων των πεπραγμένων της τέως δημοτικής αρχής, ενοχλεί τον τέως Δήμαρχο, αυτό εμάς δεν μας αφορά, τα στοιχεία είναι από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και είναι πραγματικά και δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.
Στο γράφημα αυτό δεν έχουμε περιλάβει τις 15 περιπτώσεις αξίας 500.419,77 €, για εργασίες και προμήθειες που εκτελέστηκαν στην διάρκεια της τέως δημοτικής αρχής με προφορικό τρόπο, χωρίς εγγραφή τους στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς να μπορεί να ελέγξει κανείς τίποτα (μη θεσμοθετημένη, αδιαφανής και απαράδεκτη διαδικασία απ' ευθείας ανάθεσης), για τις οποίες συγκεκριμένες περιπτώσεις, κανένα είδος εξήγησης δεν έχουμε ακούσει ποτέ και από κανένα τέως διοικούντα, μία εκκωφαντική σιωπή για 500.414,77 € δημόσιο χρήμα, και πιθανόν να ευθύνεται και γι αυτό το ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS.
Επειδή στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, έγινε εκτεταμένη αναφορά σε εμάς (περίεργο, γιατί καμία θεσμική ιδιότητα δεν έχουμε, ούτε εξωθεσμική για τους καχύποπτους, παρά μόνο του ενεργού πολίτη που εκφράζεται δημόσια), με αφορμή την δημόσια έκφραση της πολιτικής μας άποψης για τις απ' ευθείας αναθέσεις, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα των απ' ευθείας αναθέσεων, γιατί κάποιοι, με σκοπιμότητα και με στόχευση, διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας, θολώνουν τα νερά, γιατί έτσι διευκολύνονται να ξεφεύγουν από την ουσία του θέματος, έχοντας αναγάγει μόνοι τους ως θέμα το ψευτοδίλημμα, αν θέλουμε να γίνονται απ' ευθείας αναθέσεις ή όχι ή το άλλο εξόχως παραπλανητικό, αν οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι νόμιμες ή παράνομες, ενώ το θέμα όπως διαχρονικά το βάζουμε εμείς είναι τελείως σε άλλη βάση, που εκεί είναι η ουσία και θίγονται τα συμφέροντα των δημοτών όπως εμείς πιστεύουμε.
Επίσης για αυτές τις δημόσιες πολιτικές μας απόψεις, δεχτήκαμε αναφορές με χαρακτηρισμούς από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, του οποίου οι συγκεκριμένες αναφορές δεν μας αγγίζουν καθόλου. Εμείς θα επιμένουμε να τοποθετούμαστε πολιτικά, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης προς απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στο Blog μας φροντίζουμε να μην υπάρχουν ανώνυμα σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά εναντίον κανενός, όλα τα σχόλια φιλτράρονται υπέρμετρα αυστηρά και με μία απλή ματιά στο Blog αυτό μπορεί να το δει ο καθένας. Δεν υπάρχουν ούτε 50, ούτε 100 ανώνυμα σχόλια λοιπόν και ούτε ανώνυμος είπε..., ότι γράφουμε έχει την υπογραφή μας και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Άρα για ότι μας αφορά, δεν απολογούμαστε για πράγματα που κάποιοι φαντάζονται και ψευδώς αναφέρουν και συκοφαντία είναι αυτό ακριβώς, να γενικεύεις και να λες κάτι για κάποιον, το οποίο δεν το κάνει, παραπλανώντας και παρουσιαζόμενος ως θύμα και ότι δέχεσαι χτυπήματα κάτω από την ζώνη. Προσωπικά θα επιμένουμε πάντα να τοποθετούμαστε πολιτικά.
Στο προκείμενο των απ' ευθείας αναθέσεων τα θέματα που βάζαμε και βάζουμε για τις απ' ευθείας αναθέσεις είναι δύο, πολύ συγκεκριμένα και ευτυχώς υπάρχουν τα κείμενα του παρελθόντος προς απόδειξη.
Τα δύο θέματα που βάζαμε και βάζουμε είναι:
1. Η απ' ευθείας ανάθεση ως κατ' εξαίρεση διαδικασία, όπως είναι το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη, πρέπει να μην είναι ο κανόνας και να γίνεται λελογισμένη χρήση τους, ενώ στο δικό μας Δήμο τα 5 αυτά χρόνια έγινε ο απόλυτος κανόνας, ο απόλυτος κανόνας. Δεχόμασταν πάντοτε και το γράφαμε διαχρονικά, ότι όσο πιο μικρός και υποστελεχομένος είναι ένας Δήμος, τόσο πιο πολύ χρειάζονται οι απ' ευθείας αναθέσεις για να λειτουργήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απ' ευθείας αναθέσεις πρέπει να γίνουν ο κανόνας. Με 6+ εκατομμύρια ευρώ, έγινε ο κανόνας στον Δήμο Ξηρομέρου ναι ή όχι; Να το πρώτο θέμα που βάζουμε. Λελογισμένη χρήση και απ' ευθείας αναθέσεις με εκ των προτέρων γνωστοποίηση, με ανοικτή και καθαρή διαδικασία και όλοι χωρίς εξαιρέσεις ισότιμα στο παιχνίδι. Όποιος δίνει την καλύτερη προσφορά να παίρνει την δουλειά.
2. Το δεύτερο και πιο σημαντικό, ήταν ότι μας ενοχλεί τρομερά να βλέπουμε απ' ευθείας αναθέσεις περίεργης μεθόδου και ποιότητας, να συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, οι οποίες δεν λύνουν πραγματικά προβλήματα του Δήμου και των δημοτών και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα, θα φέρουμε ως παράδειγμα το λιμάνι του Μύτικα που το ζήσαμε, που ευτυχώς για κάποιους δεν έχει μιλιά να μιλήσει. Υπάρχει κάποιος που αυτό το θέμα δεν το γνωρίζει ή το ακούει πρώτη φορά;
Αν θέλετε να σας πούμε τις διαχρονικές μας θέσεις πιο σύντομα  και με πιο πιασάρικη γλώσσα, δεν θέλουμε πακτωλό απ' ευθείας αναθέσεων αλλά λογική χρήση τους, με όλους ισότιμα στο παιχνίδι, δεν θέλουμε απ' ευθείας αναθέσεις περιέργων μεθόδων και ποιότητας.
Επίσης πολιτική μας θέση για την νέα δημοτική αρχή, είναι ότι στο κομμάτι των απ' ευθείας αναθέσεων θα κριθεί πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα, από δύο πράγματα:.
1. Να πετύχει να μειώσει σημαντικά την χρήση και το ποσό των απ' ευθείας αναθέσεων σε σχέση με την τέως δημοτική αρχή και όχι να εξαλείψει τελείως τις απ' ευθείας αναθέσεις, όπως κάποιοι λένε ότι έχουμε πει στο παρελθόν ή ζητάμε (ποτέ δεν έγινε αυτό), γιατί έτσι τους βολεύει να πηγαίνει εκεί η συζήτηση για να βρίσκουν άλλοθι, λέγοντας κάναμε απ' ευθείας αναθέσεις εμείς, τώρα κάνετε και εσείς ή αλλιώς η κολοβή η αλεπού, θέλει να τις βλέπει όλες κολοβές. Η διαχρονική μας θέση είναι ότι χρειάζονται οι απ' ευθείας αναθέσεις και όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, τόσο πιο πολύ χρειάζονται, αλλά λελογισμένη χρήση τους και όχι ο κανόνας. Πρώτο στοίχημα για την νέα δημοτική αρχή λοιπόν είναι αυτό, λελογισμένη χρήση απ' ευθείας αναθέσεων, εκ των προτέρων γνωστοποίηση, όλοι ανεξαιρέτως ισότιμα στο παιχνίδι και όταν με το καλό η νέα δημοτική αρχή συμπληρώσει 1 χρόνο θητείας, θα δημοσιεύσουμε την λίστα των απ' ευθείας αναθέσεων (ναι κύριοι ανησυχούντες θα το κάνουμε), για να δούμε αν τις χρησιμοποίησε λελογισμένα ή όχι.
2. Όταν γίνονται απ' ευθείας αναθέσεις να είναι πραγματικές, δηλαδή να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του Δήμου και των δημοτών και όχι να είναι εικονικές και υπερτιμολογημένες απ' ευθείας αναθέσεις, που αυτό είναι ότι χειρότερο και ενοχλεί. Αν μία απ' ευθείας ανάθεση είναι πραγματική, με εύλογο κόστος και καλύπτει πραγματική ανάγκη του Δήμου, προσωπικά καθόλου δεν μας ενοχλεί και αυτή είναι διαχρονική μας θέση. Αυτό είναι το δεύτερο και δεν είναι στοίχημα, αλλά υποχρέωση της νέας δημοτικής αρχής. Ως εδώ και μη παρέκει σε αυτό το θέμα.
Όλα τα παραπάνω είναι συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και φυσικά η νέα δημοτική αρχή θα κριθεί για τα δύο τελευταία που αναφέραμε και προσωπική μας γνώμη είναι ότι θα τα πράξει και τα δύο. Αυτό θα το δείξουν οι αριθμοί στο τέλος της πρώτης χρονιάς, θα γίνουν οι συγκρίσεις και τότε κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν και να απολογηθούν στους πολίτες, πως αυτοί σπαταλούσαν τόσα χρήματα για να έχουν το αποτέλεσμα που όλοι ξέρουμε και πως η νέα δημοτική αρχή, με πολύ λιγότερα χρήματα πέτυχε το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα και εκεί η θέση τους θα είναι πολύ δύσκολη, μα πάρα πολύ δύσκολη.

Υ.Γ.: Μία πολύ σύντομη αναφορά στις προσωπικές αναφορές που δεχτήκαμε από τον επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εξ αιτίας του θέματος του μεγάλου ύψους των απ' ευθείας αναθέσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που αναδείξαμε με πολιτικές θέσεις για πολλοστή φορά στην διάρκεια των 5 χρόνων (δείτε εδώ), αλλά τον 5ο χρόνο ξαφνικά ενόχλησε σφόδρα, ενώ και ο ίδιος έχει αναφερθεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν στις απ' ευθείας αναθέσεις της τέως δημοτικής αρχής, δείτε εδώ με πιο τρόπο, έτσι για να το θυμηθούμε όλοι.
Φιλοξενούμε επί 9 χρόνια στο Blog μας τα άρθρα του κ. Στάικου (έχει με διαφορά τα περισσότερα άρθρα από κάθε άλλον) και δεν τον έχουμε θίξει ποτέ και πουθενά, δεν έχουμε επιτρέψει σχόλια που τον θίγουν, ούτε στο απώτερο παρελθόν, ούτε στο πρόσφατο, τον έχουμε σεβαστεί απόλυτα.
Σταθμίζοντας με σοφία όλα τα δεδομένα και τις καταστάσεις, θα επιλέξουμε σε αυτή την χρονική στιγμή να πούμε μόνο το εξής: ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ και αυτό μόνο αδυναμία δεν φανερώνει.

3 σχόλια:

  1. Οπως το λες φιλε μπλοκερ
    η κολοβη η αλεπου ολες κολοβες τις θελει
    απευθειας αναθεσεις εμεις
    απευθειας αναθεσεις και αυτοι
    αρα ειμαστε ολοι ενταξει , ιδιοι ειμαστε και μην μιλατε

    οταν ομως μετα απο ενα χρονο ο εντιμος και λεβεντης δημαρχος γιαννης τριανταφυλακης , με σωστη , με το γραμμα και το πνευμα του νομου χρηση των απευθειας αναθεσεων , οπου θα κανει προσκλησεις ενδιαφεροντος και θα δινει τα εργα χωρις προτιιμησεις σε οποιον προσφερει τα λιγοτερα , θα εχει 400 χιλιαδες ευρω απευθειας αναθεσεις και θα εχει κανει και καλυτερο εργο για τα λαικα συμφεροντα , ενω οι προηγουμενοι ειχαν 1,1 εκατομυριο ευρω τοτε οι κολοβες αλεπουδες δεν θα ειναι ιδιες , γιατι 700 χιλιαδες ευρω ειναι μια διαφορα οπως και να το κανεις

    φιλε μπλοκερ ραντεβου εδω λοιπον στο φιλοξενο αυτο μπλοκ μετα απο ενα χρονο και συνεχισε με σοβαροτητα να σπρωχνεις τα πραγματα προς την σωστη κατευθυνση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη είσαι απόλυτα ξεκάθαρος με τις απόψεις σου. Είναι προφανές το πόσο ενοχλείς ορισμένους ώστε να ασχολούνται μαζί σου ακόμη και ακατάλληλες στιγμές . Όποιον δεν αντιπροσωπευουν τα γραφόμενα ενός blog, δε σπαταλα το χρόνο ομιλίας του αναφερόμενος σ αυτό και ειδικά μέσα σε ενα δημοτικό συμβούλιο που ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σαφης
    ακριβης
    και με την μπαλα στο γηπεδο

    σε ενα χρονο εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.