Αμετροέπεια.Λόγια χωρίς μέτρο, αδιάκοπη φλυαρία, μεγαλοστομία και υπερβολές είναι η αμετροέπεια. Ἀ – στερητικό, μέτρον και ἔπος (= λόγος) τα συνθετικά της λέξης. Συνεπώς από αμετροέπεια διακατέχεται καθένας που διακρίνεται για την μεγαλοστομία του και μιλά, μιλά, μιλά χωρίς φρένο.
Αμετροέπεια είναι η ιδιότητα του αμετροεπούς. Αυτός, όμως, την αμετροέπειά του την δείχνει όχι μόνο μιλώντας ακατάπαυστα, αλλά και στην κολακεία, στον λαϊκισμό, τον φανφαρονισμό, την συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια δεν έχει φραγμό.
Όσοι βλέπουμε τηλεόραση, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με αμετροεπείς δηλώσεις δημοσίων προσώπων ή αμετροεπείς αξιώσεις, που, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, έχουν γιγαντωθεί.
Η λέξη είναι σχετικά πρόσφατη. Δημιουργήθηκε περίπου το 1887. Το επίθετο, όμως, ἀμετροεπής, όπως και άλλες λέξεις σχετικές με το ἔπος, το συναντάμε στην Ιλιάδα. Ἀμετροεπής είναι ο αντι - ήρωας της Ιλιάδας Θερσίτης (Ιλ. Β 212). Αυτός, όπως μαρτυρεί και το όνομά του, έχει θέρσος (θάρρος) και ἰταμότητα (θρασύτητα) και γι' αυτό διαρκώς προκαλεί με τα λόγια του. Δεν ξέρει πού να σταματήσει. Τα βάζει μάλιστα με τον Αγαμέμνονα και ο Οδυσσέας, για να τον συνετίσει, τον χτυπά με το σκήπτρο του. Στα ελληνιστικά κείμενα το αντίστοιχο ουσιαστικό ήταν η ἀμετροεπία, αλλά αυτή με την σειρά της έγινε ἀμετροέπεια, κατ' αναλογία προς τα ομόρριζα καλλιέπεια, ὀρθοέπεια.
Πρόσφατα γνωρίσαμε την πολιτική αμετροέπεια, την λογοδιάρροια για λόγους εντυπωσιασμού. Υπάρχει και η αμετροέπεια ως κομπορρημοσύνη, αλλά και η αμετροέπεια στους χαρακτηρισμούς μας προς τους άλλους, όταν είμαστε οργισμένοι ή πολύ θυμωμένοι.
Η αμετροέπεια λέγεται αλλιώς πάρλα, πολυλογία, περιττολογία. Αντώνυμα η αυτοσυγκράτηση, η λακωνικότητα, το μέτρο, το να βάζει κανείς τελεία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.