«Βαπτίζεται Χριστός μεθ΄ ημών...». Τα Φώτα στον Μύτικα (βίντεο και φωτογραφίες).


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης. 

Την καθιερωμένη ώρα, εβδόμη πρωινή, χτύπησε χαρμόσυνα η καμπάνα του Αγίου Νικολάου. Ξεκινήσαμε νωρίς - νωρίς για την εκκλησία. Η μέρα είναι τσουχτερή. Ο ουρανός γαλανός πλαισιωμένος από ολίγα συννεφάκια, ο ήλιος λαμπρός και το βοριαδάκι στα φόρτε του. Ελαφρύ στρώμα χιονιού κάλυπτε την Ψηλή Κορφή, τον Μπούμστο και τα Σώματα. Ήπια καιρικά φαινόμενα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εξάλλου ευθυνόταν ο Ηφαιστίων… 
Είναι η μέρα των Θεοφανείων, η μέρα των Φώτων!
Ώσπου να φθάσουμε στην εκκλησία, η φαντασία μας ξαναφέρνει στη μνήμη τα περιστατικά της Βαπτίσεως του Κυρίου. Ο Χριστός, τριάντα χρονών περίπου, προχωρεί προς τον Ιωάννη και ζητά να τον βαπτίσει. Κι ο Βαπτιστής, με δακρυσμένα μάτια, με βαθιά γνώση της Αγιότητας του Ιησού, φαίνεται πως αντιδρά:
«Εγώ έχω ανάγκη να βαπτισθώ από σένα και συ έρχεσαι σε μένα;» του λέει.
Πρέπει να κάνεις αυτό που είναι γραμμένο, του απαντά ο Κύριος.
Με σεβασμό παραμερίζει ο Ιωάννης και υπακούει.
Και την ώρα, που ο Χριστός μπαίνει στα κρυσταλλένια νερά του Ιορδάνη, αυτά αποτραβιούνται, λες και φοβούνται να αγγίξουν τον Πλάστη τους. Την ίδια στιγμή βροντή ακούγεται δυνατή και ένα περιστέρι κατεβαίνει από τον ουρανό και στέκεται πάνω απ΄το πανάχραντο κεφάλι του Ιησού. Ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή του Πατέρα:
«Ούτος εστί ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα, αυτού ακούετε». 
Στον οίκο του Θεού έγινε αναπαράσταση όλων αυτών που ζήσαμε με τη φαντασία μας. Οι γλυκόφωνοι και μελιστάλακτοι παπα - Γιώργης και οι ιεροψάλτες Νίκος Μπάκας και Γιώργος Καραβιάς επαναλαμβάνουν το τροπάριο της ημέρας:

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε,
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις.
Του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι,
αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα.
Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός,
και τον κόσμο φωτίσας, δόξα σοι».

Στο κρηπίδωμα έμπροσθεν του ναού ο παπα - Γιώργης ρίχνει τον Τίμιο Σταυρό στο νερό. Οι Άρης Αποστολάκης, Νίκος Καρδής, Γιάννης Χάνδρας και Δημήτρης Ζέππος, καλοί κολυμβητές, βουτούν στα κρύα μα αγιασμένα νερά της θάλασσας για να τον βρουν. Ο τυχερός Νίκος Καρδής (κορυφαία κολυμβητική τεχνική στο πιάσιμο), παίρνει την ευλογία του παπά και ο κόσμος τον καλοτυχίζει. Ο πέμπτος κολυμβητής, ο Σωτήρης Πατρώνης -εξ Αγρινίου- προφανώς αιφνιδιασμένος από τη χρονική στιγμή του ριξίματος του Σταυρού δε βούτηξε.
Στο τέλος της ακολουθίας των Φώτων μοιράστηκε ο Αγιασμός. Πίνουν οι πιστοί για να εξαγνισθούν και ραντίζουν τα σπίτια τους.
Σημαντική η συμβολή στην ακολουθία του επιτρόπου Μήτσου Παπανικόλα (Γιαμάς) και του ιερόπαιδος Βλάση Πολίτη.
Παντού κυριαρχεί η χαρά και η ελπίδα. Είναι η ψυχική γαλήνη που δοκιμάζει ο άνθρωπος σκεπτόμενος τις ιερές στιγμές της Βαπτίσεως. Μετά τη Βάπτισή του ο Χριστός αρχίζει το κήρυγμα της μετάνοιας και της σωτηρίας των ανθρώπων. Μπαίνει στην εποχή του Δημοσίου Βίου Του. Εφανερώθη η Μεσσιανική αποστολή του Κυρίου.
Είθε η Βάπτιση του Κυρίου να γίνει αφορμή να στραφούμε στις ηθικοπνευματικές αξίες, γιατί αξίζουν περισσότερο στη ζωή μας από τις υλικές απολαύσεις. Οι ηθικοπνευματικές αξίες (γνώση, ελευθερία, αγάπη, αλήθεια, ανθρωπισμός, ηθική, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη κτλ) κάνουν τον άνθρωπο κοινωνό του πνεύματος. Του υψώνουν το πνεύμα στις ανώτερες σφαίρες του Θεού. Ο ωραίος στην ψυχή άνθρωπος είναι ευγενής, αλτρουιστής, ηθικός και τίμιος. Άξιος του ονόματός του. Υψώνουν τον άνθρωπο πάνω από την καθημερινότητα και τη χαμοζωή. Τον κάνουν ανώτερο άνθρωπο. Τον κάνουν να στέκεται πάνω στον βράχο των ιδανικών του, κρατώντας τον πυρσό της ανθρωπιάς. Καταξιώνεται στο κοινωνικό σύνολο. Τον ενεργοποιούν, τον κάνουν δυνατό, αισιόδοξο, θεματοφύλακα των αιώνιων Θερμοπυλών της Αρετής. Κατασιγάζουν τα πάθη του, ξεριζώνουν τα ελαττώματά του, αναπτύσσουν τα προτερήματά του.
Όλοι οι Άγιοι της εκκλησίας μας είχαν διαποτιστεί και γαλουχηθεί με τα νάματα του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και των υψηλών ηθικών αξιών της ζωής.
Και του χρόνου!











































2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια!!!!!!Πολύ ωραία η ανάρτησή σου ,συνάδελφε !!!!! Και του χρόνου να είστε όλοι καλά !!! Καλή Χρονιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρονου με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.