Πρόταση για σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξηρομέρου.


Γράφει ο κ. Ηλίας Κοτρότσος.

Δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης του Δήμου και με ορατό το κίνδυνο επιτήρησης του, αισθητή είναι η απουσία ενός φορέα, ο οποίος αφενός θα οριοθετεί τους κανόνες ύδρευσης, επιτρέποντας παράλληλα ένα βαθμό ευελιξίας ώστε να λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες τοπικές ή άλλες ιδιαιτερότητες, αφετέρου να συμβάλει καθοριστικά με βάση τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία (οφειλές, διαρροές, παράνομες υδροδοτήσεις) στην προσπάθεια ανάνηψης που καταβάλει η Δημοτική Αρχή.
Οι Δ.Ε.Υ.Α. συνιστώνται, ύστερα από σύνταξη οικονομικοτεχνικής μελέτης, με απόφαση του οικείου ή των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, με την οποία ορίζεται η επωνυμία, η έδρα, οι λόγοι που δικαιολογούν τη σύστασή τους, τα περιουσιακά στοιχεία που παραχωρούνται σε αυτές, ο τρόπος εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων, των έργων και των υπηρεσιών τους και των εσόδων από αυτή, καθώς και η περιοχή αρμοδιότητάς τους.
Οι Δ.Ε.Υ.Α., εντός της περιοχής αρμοδιότητάς τους, είναι υπεύθυνες για: α) την παραγωγή και διανομή στους καταναλωτές του προϊόντος που καλείται «νερό ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, β) τη συλλογή των λυμάτων από τους εγκεκριμένους καταναλωτές του οικείου ή των οικείων Δήμων και την παραγωγή του προϊόντος που καλείται «επεξεργασμένα αστικά λύματα, κατάλληλα για ασφαλή διάθεση στο περιβάλλον», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, γ) τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των έργων υδροληψίας, έργων επεξεργασίας νερού, δικτύων μεταφοράς νερού, δικτύων διανομής ύδρευσης, δικτύων αποχέτευσης ακάθαρτων και ομβρίων υδάτων, μονάδων επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, καθώς και μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης του υπολείμματος των ανωτέρω διαδικασιών επεξεργασίας της περιοχής αρμοδιότητάς τους.
Το «ισοζύγιο νερού» είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο θέμα και οφείλουμε να το προσεγγίζουμε με επιστημονικά σωστό τρόπο και μεθοδολογία.

Είναι φανερό ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε:
  • τη διαφορά μεταξύ παρεχόμενης και καταμετρούμενης (στα υδρόμετρα) ποσότητας νερού.
  • τη διαφορά μεταξύ παρεχόμενης και απαιτούμενης ποσότητας νερού (διαρροές).
Οι απλουστεύσεις και οι αυθαιρεσίες, αποτελούν βάναυση μεταχείριση των εργαλείων και της μεθοδολογίας της υδραυλικής επιστήμης και σε κάθε περίπτωση αποπροσανατολίζουν, δημιουργούν σύγχυση, εκνευρισμό και το αίσθημα της αδικίας στους δημότες.
Επιπλέον η Υπηρεσία Ύδρευσης είναι αρμόδια για τον διαρκή έλεγχο της ποιότητας του νερού και την απολύμανση του σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διασφαλίζοντας στο ακέραιο από κάθε κίνδυνο για την υγεία των δημοτών.
Με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, που εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, μπορεί να διευρυνθεί ο σκοπός των επιχειρήσεων και να περιλάβει, εκτός από την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση και τους ακόλουθους τομείς στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους.
1. Τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων τηλεθέρμανσης, 2) τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, επίβλεψη, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, 3) τη διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προέρχονται από τα αντικείμενα δραστηριότητας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ή των δραστηριοτήτων των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

1 σχόλιο:

  1. Η πρόταση είναι πολύ σωστή, έχει βάση και πρέπει εκεί να οδηγηθεί κάποια στιγμή και ο Δήμος Ξηρομέρου, όμως όπως λέει και στην αρχή του το κείμενο του αρθρογράφου, ''Δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης του Δήμου'', αυτό είναι δύσκολο να γίνει άμεσα. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει πρώτα να μαζευτούν τα οικονομικά του Δήμου, να γίνει μία σοβαρή οικονομική εξυγίανση, γιατί ο Δήμος παρεδώθει διαλυμένος και ξεχαρβαλωμένος οικονομικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχει οργανωμένες υπηρεσίες, δεν έχει υλικοτεχνική υποδομή. Πιστεύω ότι από το δεύτερο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής, που όλο αυτό θα έχει μπει σε ένα νοικοκυριό και σε μία σειρά, θα πρέπει να ιδρυθεί η ΔΕΥΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.