Η μηχανή του χρόνου: Η είσοδος του Μύτικα από τον «Βορό».


Μια κλασική καρτ ποστάλ από την είσοδο του Μύτικα από τον «Βορό» σας παρουσιάζουμε σήμερα. Είναι τέλη δεκαετίας του '80 και διακρίνεται ο μεγάλος Ευκάλυπτος, που από κάτω υπήρχε η σιδερένια βρύση που πίεζες τον μεταλλικό διακόπτη από πάνω και έτρεχε νερό.
Ο συγκεκριμένος Ευκάλυπτος ξεριζώθηκε ένα βράδυ, όταν πέρασε μέσα από τον Μύτικα ένας πολύ δυνατός και καταστροφικός ανεμοστρόβιλος, ο οποίος δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στον οικισμό, που την άλλη ημέρα το πρωί έμοιαζε ωσάν βομβαρδισμένος.
Δεκάδες κεραμοσκεπές σπιτιών αλλά και της Εκκλησίας του Άη Νικόλα κατεστραμμένες, μπάζα στους δρόμους, βουλιαγμένες βάρκες, ακόμα και το θρυλικό Καραφανταλέικο καραβόσκαρο αναποδογυρισμένο.
Παρατηρείστε το πλάτος της παραλίας και συγκρίνατε το με αυτό που υπάρχει σήμερα. Δυστυχώς ο Μύτικας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα διάβρωσης, τα οποία αν δεν υπάρξουν δράσεις, το χωριό μας στο άμεσο μέλλον θα κινδυνεύσει από την θάλασσα.
Πριν τις δράσεις βέβαια χρειάζεται να μελετηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και είναι πράγματι ευχής έργο που για πρώτη φορά για τον Μύτικα, μέσω του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο για μελέτες 219.751,55 €, ένα ποσό που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο Μύτικας όσον αφορά μελέτες για βελτίωση λιμενικών υποδομών (δείτε εδώ).


Η σημαντικότατη μελέτη της ''Ακτομηχανικής Διερεύνησης'', θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στη παράκτια ζώνη του Μύτικα και θα καθορίσει εκείνα τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Οι μελέτες αναμένονται να δημοπρατηθούν κατόπιν της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Την καρτ ποστάλ μας την παραχώρησε ευγενικά ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Σπύρος Ζέρβας (τον ευχαριστούμε πολύ), από το αρχείο του αείμνηστου Μυτικιώτη Στρατηγού Δημήτρη (Τάκη) Ζέρβα.

3 σχόλια:

  1. Η πιό απάνεμο θέση για νέο αγκυροβόλιο ιστιοφόρων
    και για την ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού τουρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η βαρκα του νικου γεροντη (μπεκρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μετατοπιση της θαλασσας παρατηρειται μονο στον πανω Μυτικα. Μηπως εχει σχεση νε την δημιουργια του λιμανιου στον κατω Μυτικα; Αντιθετως η παραλια περα απο το λιμανι αυξηθηκε σε πλατος ή εμεινε η ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.