Η υπόθεση της Π.Ο.Α.Υ. είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να σπεκουλάρουν πάνω της πολιτικές επιδιώξεις, οι κύριοι υπεύθυνοι αυτού που αντιμετωπίζουμε σήμερα.


Προσωπικά θεωρούμε το θέμα της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, ένα από τα πιο σοβαρά, αν όχι το πιο σοβαρό που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή μας και θα καθορίσει την φυσιογνωμία του τόπου μας τα επόμενα πολλά χρόνια, σε μία κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Ένας συνδυασμός λαθών, παραλείψεων, κάποιων φανερά υπέρ αυτής της ανάπτυξης, αλλά και άγνοιας για να είμαστε δίκαιοι τα πρώτα χρόνια εμφάνισης των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, επέτρεψαν μετά από 35 χρόνια να είμαστε στο σημερινό σημείο, όπου διακυβεύεται ακριβώς αυτό, να μετατραπεί η περιοχή μας σε ένα τόπο με μοναδική αναπτυξιακή κατεύθυνση την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική κλίμακα, εις βάρος κάθε άλλης δραστηριότητας, λέγε με Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
Ο σχεδιασμός της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας ξεκίνησε το 2015, με το στάδιο της διαβούλευσης να γίνεται τα επόμενα έτη και αρχές του 2019 όλα να έχουν τελειώσει, με το Δήμο Ξηρομέρου απόντα και τη τοπική κοινωνία στα σκοτάδια. Ο Δήμος Ξηρομέρου για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα δεν άκουσε τίποτα. Το πιστεύει κανένας;
Ο Δήμος Ξηρομέρου έλαβε ένα e-mail στο προσωπικό mail του Δημάρχου κ. Γαλούνη, κάπου αυτό «παράπεσε», οι τοπικές κοινότητες δεν ενημερώθηκαν για να εκφράσουν γνώμη, ούτε τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά κυρίως δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία.
Η νέα Δημοτική Αρχή βρήκε το θέμα τελειωμένο, εκτός διαβούλευσης και χωρίς την δυνατότητα εκκίνησης ενός θεσμικά κατοχυρωμένου διαλόγου, με την Π.Ο.Α.Υ. να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις και σε τελικό στάδιο να εκκρεμεί μία γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. για να πάει για Προεδρικό Διάταγμα. Δηλαδή παρέλαβε τον Αύγουστο του 2020 στο θέμα μία ήττα, χωρίς αγώνα, ή για να το πούμε καλύτερα, παρέλαβε μία ήττα σε ένα αγώνα που κάποιοι έμειναν στα αποδυτήρια εσκεμμένα και δεν βγήκαν ποτέ να παίξουν, ένα αποτέλεσμα αγώνα σικέ, με το αποτέλεσμα προκαθορισμένο και παιγμένο και στο στοίχημα και με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών, να περιμένουν την είσπραξη (κοινοτικές επιδοτήσεις).
Η Δημοτική Αρχή αυτό παρέλαβε και επέλεξε μαζί με την Επιτροπή Αγώνα να βγει να αγωνιστεί για το σοβαρό αυτό θέμα, παρότι οι διαιτητές είχαν από καιρού σφυρίξει την λήξη, με ήττα άνευ αγώνα και όλοι είχαν αποχωρήσει και είχαν πάει στα σπίτια τους.
Με αφετηρία την ομόφωνη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο μπροστάρης Δήμαρχος, με τη Δημοτική Αρχή, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές αναφορές όσον αφορά τις θέσεις τους κοινωνικά, μορφωτικά, επαγγελματικά, κομματικά, ιδεολογικά, στα δημοτικά, ανέδειξαν το θέμα παντού, σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, σε εφημερίδες, ενημέρωσαν κόμματα, βουλευτές, περιφερειακούς συμβούλους, πολιτικούς αρχηγούς, όμορους Δήμους, την ΚΕΔΕ, έκαναν επισκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία και συζητήσεις, ενημερώθηκαν για πρώτη φορά οι πολίτες, προσέλαβαν επιστήμονες, προσέλαβαν δικηγόρο μαζί με τους 2 εξαίρετους συμπατριώτες μας νομικούς, έκαναν εν μέσω covid εκδηλώσεις ενημέρωσης ζωντανές και διαδικτυακές, έφεραν στην περιοχή το Ινστιτούτο ''Αρχιπέλαγος'' για να διαπιστώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών, πιστοποιημένο φορέα Πανελλαδικά και Διεθνώς αναγνωρισμένο για τη δράση του στη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, επίσημο σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας και συνεχίζουν τον αγώνα καλώντας τον κόσμο να ενεργοποιηθεί πιο πολύ και έχοντας ήδη προετοιμάσει τις προσφυγές στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή ‘’Φύση 2000’’ και φυσικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκαναν λοιπόν όσα δεν έγιναν ποτέ.
Το τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε ότι η ομόφωνη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν και τόσο ομόφωνη. Μάλλον κάποιοι δεν ανέμεναν το θέμα να πάει τόσο μακριά, λόγω των ισχυρών τετελεσμένων που είχαν δημιουργηθεί και πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από την ομόφωνη απόφαση και αναγκάζονται να φανερώσουν τις πραγματικές τους θέσεις, επιτιθέμενοι προσωπικά στον Δήμαρχο και στη Δημοτική Αρχή για τη θαρραλέα θέση και στάση που έχουν στο θέμα, να εξαιρεθεί από την ίδρυση ΠΟΑΥ το παράκτιο κομμάτι, ώστε να μην οδηγηθεί ο Δήμος σε μονόπλευρη ανάπτυξη. Αν αυτό το έδιναν οι ιχθυοκαλλιεργητές, σε οποιοδήποτε στάδιο ενός ανεπίσημου διαλόγου, το θέμα θα είχε λήξει άμεσα. Κάποιοι τελευταίοι συνεχίζουν να κρύβονται, ενώ όλοι γνωρίζουν τις πραγματικές τους θέσεις και απόψεις. Φυσικά κανένας δεν αφαιρεί το δικαίωμα σε κάποιον να έχει τις όποιες σεβαστές απόψεις νομίζει και να τις εκφράζει καθαρά, και τότε κρίνονται και οι θέσεις και αυτός που τις εκφράζει.
Παράλληλα με αυτό, πλέον ενοχλεί και η Επιτροπή Αγώνα, η οποία δέχεται προσωπικές επιθέσεις, της οποίας τα μέλη είναι άνθρωποι με κοινωνική παρουσία, με επάγγελμα, μορφωμένοι πολύ ή λίγο, άνθρωποι σοβαροί και με τη δική τους αξία και διαδρομή ο καθένας, που εθελοντικά προσπαθούν την ήττα άνευ αγώνα που παρέλαβαν, να την μετατρέψουν σε άρση των σοβαρών τετελεσμένων και σε νίκη, σε μία αποστολή πολύ δύσκολη, όπου απέναντι τους έχουν τεράστια συμφέροντα και μία σαφή κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλες αυτές οι επιθέσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες, εκπορεύονται από αυτούς που επέτρεψαν και έδωσαν την αμέριστη στήριξη τους για να φτάσουμε εδώ σήμερα και τώρα έρχονται με απύθμενο θράσος να κουνήσουν και το δάχτυλο, σε αυτούς που τρέχουν όλη μέρα για να ευνοήσουν την υπόθεση, ενώ αυτοί είναι αμέτοχοι σε κάθε ενέργεια και δεν ξεκουνάνε ούτε πόντο και εγκαλούν την Επιτροπή Αγώνα δήθεν ότι στενοχωριούνται ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα. Υποτίμηση της νοημοσύνης μας το λιγότερο.
Προσπαθούν λοιπόν με εσκεμμένη παραπληροφόρηση, με ανύπαρκτα σενάρια, με αντιφατικές γνώμες από καιρού εις καιρού, με υπονοούμενα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, με ειρωνείες κ.λπ να διαβάλουν την Επιτροπή Αγώνα, ότι δεν τα κάνει καλά, ότι δεν έπρεπε αυτό αλλά έπρεπε το άλλο, ότι τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα είναι έτσι, είναι αλλιώς, είναι αλλιώτικα και γενικά χρησιμοποιούν την τακτική του διαίρει και βασίλευε, μία μέθοδος πολυδοκιμασμένη και διαχρονικά πετυχημένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιθανόν και η Επιτροπή Αγώνα να μην έχει κάνει τα λάθη της. Όταν είσαι παρών και ενεργείς σίγουρα κάνεις και λάθη και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μία υπόθεση με τόσο ισχυρά τετελεσμένα. Όταν το μόνο που κάνεις είναι να πίνεις καφέ στο καναπέ σου, δεν κάνεις λάθη, αλλά σίγουρα δεν ανήκεις και σε αυτούς που αγωνίζονται για να δικαιωθεί η τοπική κοινωνία. Την ιστορία σε αυτή την υπόθεση την γράφουν οι παρόντες και οι απόντες το πρώτο που πρέπει να πουν και να εξηγήσουν πριν απ' οτιδήποτε άλλο, είναι γιατί είναι απόντες από αυτό το σοβαρό θέμα. Γιατί είστε απόντες κύριοι; Τους απέκλεισε ποτέ κανένας; Ποτέ δεν απέκλεισε κανένας, κανέναν. Η Επιτροπή Αγώνα είναι ανοικτή πάντοτε σε όλους και μπορούν να μάθουν τα πάντα με σωστή απ' ευθείας ενημέρωση και όχι με ότι τους πασάρουν και το υιοθετούν χωρίς καμία διασταύρωση.
Κλείνοντας θα τονίσουμε ότι ο δύσκολος αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Δημοτική Αρχή και Επιτροπή Αγώνα πρέπει να οπλιστούν με κουράγιο και δύναμη, να κλείσουν τα αυτιά τους στις αναμενόμενες επιθέσεις και να προχωρήσουν μπροστά. Να κλειδώσουν τη καρδιά και το νου τους σε όσα αναληθή, πονηρά και ψευδή ακούγονται  για μετακύληση των ευθυνών, άκουσον άκουσον σε αυτούς που είναι παρών σήμερα και αγωνίζονται με κάθε μέσο, από αυτούς που δεν είναι πουθενά και που είναι άφαντοι σε όλα.
Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτα, γιατί δεν κουλαντρίζονται από κανέναν, γιατί δεν έχουν τίποτα εναντίον του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών και πολύ περισσότερο τίποτα προσωπικό, αλλά θα πρέπει να κατανοήσει καλά και ο κλάδος των Ιχθυοκαλλιεργειών, ότι αν δεν εγκαταλείψουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ. για το παράκτιο μέτωπο, πολύ σύντομα θα εμπεδώσουν ότι έχουν μπλέξει πολύ άσχημα.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να τοποθετούνται πιο ανοικτά στη θάλασσα, όπως γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο και όχι να καταλαμβάνουν, ακτές, παραλίες και κάθε κόλπο. Πρέπει να αναλάβουν αυτό το επιπλέον κόστος για χάρη του περιβάλλοντος, της ισόρροπης, πολύπλευρης και βιώσιμης ανάπτυξης και εκεί να αναπτυχθούν παράγωντας ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, να κερδίσουν χρήματα, να προσλάβουν και άλλους εργαζόμενους συμπατριώτες μας με καλές αμοιβές, με καλές συνθήκες εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

2 σχόλια:

 1. Αγώνας αγώνας αγώνας
  και μαύρο στα κόμματα
  της συμφωράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου μας:
  << Δυνατό Ξηρόμερο Πρώτα ο Πολίτης >> και << Αναζωογόνηση Ξηρομέρου >>
  θα πρεπει να αναθεωρήσουν την λαθεμένη μέχρι τώρα πολιτικη τους και να υποστηρίξουν ουσιαστικά το έργο και την κοινωνική αποστολή της Επιτροπής Αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας για καλύτερη χωροθέτηση/επαναχωροθέτηση
  της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων κ' Αιτωλ/νίας
  απλός υποστηρικτής της δημοτικής και προοδευτικής παράταξης
  του δήμου μας: 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.