Χρειάζονται μέτρα ώστε ο Μύτικας να καταστεί ένας βιώσιμος οικισμός για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες του.


ΕΦΘΑΣΕ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΧΑΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΡΑΜΠΑ, ΛΙΜΑΝΙ – ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΤΕ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ. ΕΦΘΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ, Ο ΜΥΤΙΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ.

Γράφει ο Γιώργος Πουρνάρας.
Πολιτικός Μηχανικός.

Εδώ και πολλά χρόνια στο Μύτικα επικρατεί ένα χαοτικό κυκλοφοριακό καθεστώς, ιδίως το καλοκαίρι. Χωρίς να έχουν ληφθεί ποτέ τα αυτονόητα μέτρα, που μια στοιχειώδης κυκλοφοριακή μελέτη θα υποδείκνυε, επικρατεί το απόλυτο χάος: Όλοι οι δρόμοι πλάτους 6-7 μέτρων είναι διπλής κατεύθυνσης (χωρίς πεζοδρόμια οι περισσότεροι, αν δεν έχουν καταλειφθεί και αυτά τα λίγα που υπάρχουν), δεξιά και αριστερά παρκάρουν αυτοκίνητα, ο λεγόμενος πεζόδρομος χωρίς κανένα λόγο είναι ανοιχτός όλη την ημέρα (αλήθεια τι νόημα έχει κάποιος να διασχίσει ολόκληρο το κέντρο για να φθάσει στον κάτω Μυτικα, εκτός βεβαία αν θέλει να παρκάρει σ' αυτόν!).
Το λεωφορείο διασχίζει σχεδόν όλο το Μύτικα για να φθάσει στο λιμάνι, αν καταφέρει και περάσει από τα παρκαρισμένα στις γωνίες αυτοκίνητα. Στο δρόμο από τα Βασιλακέικα μέχρι το λιμάνι επικρατεί το καλοκαίρι το απόλυτο κομφούζιο: Σε ένα δρόμο πλάτους μόλις 5,50 μ, χωρίς πεζοδρόμιο, διπλής κατεύθυνσης, εισέρχονται και εξέρχονται παντός είδους τροχοφόρα: Νταλίκες, λεωφορεία και Ι.Χ., με μεγάλες ταχύτητες πολλές φορές, τεράστια σκάφη σε τρέιλερ κλπ.
Παράλληλα, παρότι απαγορεύεται η στάθμευση σ' αυτόν τον πολύ στενό δρόμο που περνούν τέτοια μεγάλα οχήματα, οι συμπολίτες μας αγρόν αγοράζουν και σταθμεύουν δίπλα στα δένδρα, πάνω στην χωρίς ορατότητα στροφή, στο πεζοδρόμιο που δεν έχει επεκταθεί στον υπόλοιπο δρόμο από το 1990(!), όπου τους βολεύει δηλαδή. Έτσι δημιουργείται μια απαράδεκτη και επικίνδυνη για κατάσταση για τους πεζούς που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ιδίως το βράδυ λόγω και του ελλιπούς φωτισμού.
Κάποιοι μάλιστα μπαίνουν με τα οχήματα τους μέσα στην αμμώδη ακτή, κατασκηνώνουν κάτω από τα δένδρα της στροφής και κοιμούνται σ' αυτά, αποπατώντας μέσα η δίπλα στα αποδυτήρια της πλαζ. (δείτε φωτογραφίες).



Το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς η ύπαρξη της ράμπας στο λιμάνι οδηγεί όλα τα σκάφη για καθέλκυση και ανέλκυση μέσω αυτού του στενού δρόμου. Τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση δεν ελέγχεται, πρωί και απόγευμα Κυριακής δεν μπορεί να περάσει πεζός από τη ράμπα του λιμανιού.
Η λύση βέβαια είναι η μεταφορά της ράμπας σε άλλη θέση, στο ΒΩΡΡΟ όπως έχουμε προτείνει γραπτώς κάποιοι πολίτες και έχει δεχθεί η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία από το 2011 περίπου.
Σχεδόν το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς επικρατεί και στην άλλη κύρια είσοδο του Μυτικα από την Δυτική πλευρά, στο ΒΩΡΡΟ. Διπλής κυκλοφορίας δρόμος, σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, μεγάλες ταχύτητες κλπ, δημιουργούν ένα αφόρητο και θορυβώδες περιβάλλον για τους κατοίκους.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Χρειάζονται μέτρα κυκλοφοριακών παρεμβάσεων άμεσα για τον Αύγουστο, και παράλληλα ανάθεση μιας πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης που θα υποδείξει επίσημα και νόμιμα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τον οικισμό συνολικά. Υπάρχουν λύσεις απλές που μπορούν να αλλάξουν εντυπωσιακά την κατάσταση, με ελάχιστο οικονομικό κόστος. Αρκεί οι αρμόδιοι να ενσκήψουν και να ασχοληθούν με το θέμα. Ο Δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, αλλιώς και το επόμενο καλοκαίρι τα ίδια θα επικρατούν. Το κυκλοφοριακό, η ράμπα και η εσωτερική οργάνωση του λιμανιού είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν ώστε ο Μύτικας να καταστεί ένας βιώσιμος οικισμός για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες του.
Χωρίς κανόνες όμως θα επικρατεί η σημερινή χαοτική κατάσταση που δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή.


18 σχόλια:

  1. Αυτά είναι φυσιολογικά αποτελέσματα για κάθε μικρό μέρος που 10πλασιάζει τον πληθυσμό του για ένα μήνα. Σίγουρα χρειάζονται όλα τα μέτρα που αναφέρονται για να απαλυνθεί το πρόβλημα και όχι για να λυθεί, γιατί λύση είναι να εξαφανισθούν όλα τα πάρα πολλά αυτοκίνητα και σκάφη που αυτό δεν γίνεται, κάπου θα πάνε και το μέρος είναι μικρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δήμος ίσως πρέπει να βάλει δύο άτομα να ρυθμίζουν την κίνηση στο λιμάνι και στην ράμπα να μην υπάρχει αυτή η αναρχία. Ο καθένας κάνει ότι θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Μπουλιέρης31 Ιουλίου 2021 στις 4:30 μ.μ.

    Πολύ σωστά περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον Μύτικα όλο το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τα Σαβ-κα ο κύριος Πουρνάρας.
    Μια απλή σκέψη θα ήταν η μονοδρόμηση και η κυκλική διαδρομή όπως γίνεται σε όλα τα τουριστικά μέρη, πχ νησιά, με στενούς δρόμους και μεγάλη κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η καλύτερη λύση είναι η μονοδρόμηση κατα την είσοδο και έξοδο των οχημάτων στην κοινοτητα
      και ας ειναι η κυκλική διαδρομή μεγαλύτερη σε χιλιόμετρα, αρκει ομως να βρεθουν οι δρομοι της κυκλικης δισδρομής και να συμφωνήσει ολο το τοπικο συμβουλιο της κοινοτητας.

      Διαγραφή
  4. Πόσα χρόνια φωνάζουμε για το λεγόμενο λιμάνι.
    Άκουσε κανένας; ΟΧΙ
    Μία ράμπα στην είσοσο του Μύτικα, θα ήταν καλή λύση.
    Τώρα ομως είναι αργά. Αλλο ένα καλοκαίρι
    μπάχαλο.Στην Ελλάδα ζούμε, έτσι λειτουργούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τουλάχιστον πάμε καλά στο θέμα καθαριότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η τουριστικη αναπτυξη εχει και αυτη τα κατα της . οταν τοσοι πολλοι επισκεπτες ερχονται φυσιολογικα θα υπαρξει και οχληση οσα μετρα και να παρεις γιατι πολυ απλα ο κοσμος ειναι πολυς . τα μετρα πρεπει να παρθουν σιγουρα αλλα και εμεις δεν μπορουμε να ζηταμε επισκεψιμοτητα και ταυτοχρονα να θελουμε και την ησυχια του χειμωνα . και θορυβος θα υπαρξει και πολλα αυτοκινητα και σκαφη και συνωστισμος . δεν μπορει ο μυτικας να φισκαρει τον αυγουστο κοσμο και καποιοι να θελουν ησυχια νεκροταφειου. καποιοι παραξενοι λοιπον να κανουν υπομονη για 20 με 30 μερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουρισμός = όχληση,θόρυβοι,μουσικές, περατζάδες μέχρι τις πρωινές ώρες.
    Νέοι που ξενυχτούν,μιλάνε δυνατά και σίγουρα ενοχλούν.
    Όμως ο Μύτικας όλοι ξέρουμε ότι τουριστική σεζόν έχει το πολύ 25 μέρες.
    Υπομονή λοιπόν απ' όλους.

    Είμαστε 11 μήνες το χρόνο νεκροταφείο.

    Οι ντόπιοι θέλουμε και λίγη φασαρία να ζωντανέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει ρε Φίλε ολα αυτά τα καλά. Και όσοι πανε το πρωί στην δουλειά ? να πηγαίνουν για 25 ημερόνυχτα άϋπνοι ?

      Διαγραφή
  7. δέν είναι τα προβλήματα τόσο, όσο είναι η ασυνεννοησία που υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν υπαρχει μια δημοτικη αρχη που καθε μερα δουλευει και λυνει προβληματα ειναι αυτη του τριανταφυλλακη. μονο θετικα δειγματα δειχνει ως τωρα και σιγα σιγα βαζει ταξη στην απολυτη διαλυση που παρελαβε σε ολα . ενας δημος με περιορισμενες δυνατοτητες γιατι ετσι τον ειχαν εσκεμενα καποιοι που καθε μερα που περνα ανανυπτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ , ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΝΝΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Ο ΚΟΥΤΟΕΓΩΙΣΜΟΣ.

      Διαγραφή
  9. Αν φίλε μου 8:24
    πιστεύεις οτι τουρισμός είναι ολα
    αυτά που αναφέρεις, τότε κάτι δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι στην αρμοδιότητα και ευχέρεια της Κοινότητας να αποφασίσει τα μέτρα κυκλοφοριακής αποσυμφώρησης και να τα εισηγηθεί στον Δήμο και η δημοτική αποφάση να εχει αυστηρό χαρακτηρα με αντιστοιχες σε παραβαση ποινές του κ.ο.κ.

      Διαγραφή
  10. Γιώργος Μπουλιέρης31 Ιουλίου 2021 στις 11:22 μ.μ.

    8:24 ξέχασες να αναφέρεις στον ορισμό σου για τον τουρισμό και τα μηχανάκια με τις σπασμένες εξατμίσεις.
    Αν αυτό και όσα περιγράφεις είναι τουρισμός τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάθε χρόνο οι ίδιες κουβέντες και οι ίδιες συζητήσεις. Τίποτα δεν άλλαξε. Έχει αναχθεί σε μείζον θέμα η καθαριότητα και οι λάμπες. Τα αυτονόητα. Γίνονται εκλογές και το κριτήριό μας είναι οι λάμπες και η καθαριότητα. Ήμαρτον. Αν θέλετε να το δημοσιεύσετε, μόνο η λειτουργία του βυτίου από τον ιδιώτη ήταν μια πραγματική βοήθεια στον τουρισμό του Μύτικα. Από εκεί και πέρα, για το Μύτικα, πραγματικά τίποτα. Για ακόμα μια φορά. Και να έχει μεσολαβήσει και ένα καλοκαίρι ηρεμίας (2020) λόγω κορωνοϊού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήμουνα νιος και γέρασα με τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.. Όταν καταλάβουμε ότι το μπάχαλο που επικρατεί, βολεύει οικονομικά πολλούς επισκέπτες του χωριού και ειδικότερα επισκέπτες οι οποίοι διατηρούν εφημερες φιλικές σχέσεις με της τοπικές κάθε φορά αρχες, τότε θα καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε.
    Γιατί αν βάλεις κανόνες και μέτρα στο λιμάνι, στην ράμπα, στο παρκάρισμα, στις μονοδρομησεις, αν υπάρχει αστυνομία έστω και δημοτική να κάνει τα απαραίτητα, τότε θα αλλάξει άρδην η φάση στον Μυτικα. Ο μισός "τουρισμός" θα φυγει αλλά για εμένα θα έρθει άλλος πιο ποιοτικός. Το ότι δουλεύουμε έναν μήνα σεζόν και πρέπει λόγω της μικρής σεζόν το χωριό να είναι μπάχαλο είναι στρουθοκαμιλισμος. Ναι στον τουρισμό και στην ανάπτυξη αλλά με κανόνες. Τους κανόνες μπορεί να τους αποδεχθεί και να τους τηρήσει ο μέσος νοήμων άνθρωπος που θα έρθει στον Μυτικα επειδή τοου προσφέρει ένα ποιοτικό προϊόν. Δεν μπορεί να τους τηρήσει όμως αυτός που επωφελείται από το μπάχαλο, γιατί στην πραγματικότητα δεν τον νοιάζει ο Μυτικας για διακοπές. Τον νοιαζουν όλες οι λοιπές τζαμπε ευκολίες που του προσφέρει ο Μυτικας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μαζί σου. Το περιέγραψες εύστοχα και απόλυτα.

      Διαγραφή
    2. Εάν θελουμε να επιμηκυνθεί η τουρισυική σεζόν θα πρεπει να ξεκινησει η προσπαθεια λειτουργιας του τουρισμου με κανονες κσι τηρηση των κανόνων. Ειδάλλως ας παραμεινουμε στον ενα με εναμιση μηνα τουριστικη σεζόν.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.