Πρότυπο αυτοκινούμενο πλοίο ιχθυοκαλλιέργειας έλαβε έγκριση από τον νηογνώμονα RINA (Video+Photo).


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την παγκόσμια τάση που έχει επικρατήσει στις ιχθυοκαλλιέργειες, για χωροθέτηση αυτής της δραστηριότητας στην ανοικτή θάλασσα και όχι πλησίον των ακτών, όπως με εγκληματικό τρόπο προωθείτε στη χώρα μας μέσω του λαθεμένου σχεδιασμού των Π.Ο.Α.Υ., με τελευταία αναφορά μας εδώ.
Η κοινή λογική επιτάσσει να δημιουργηθούν Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
Αναζητείται λοιπόν κοινή λογική, αφού προηγουμένως αποσυρθούν αυτοί οι λαθεμένοι και αποτυχημένοι σχεδιασμοί κάποιων, που νομίζουν ότι σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν μόνο αυτοί και τα συμφέροντα τους.

---------------------------


Μια ομάδα με έδρα τη Χιλή έλαβε έγκριση σχεδιασμού για αυτό που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένα επαναστατικό πλοίο για τη βελτίωση της εκτροφής και της παραγωγής ψαριών. Το Ocean Ark, μια ιδέα για ένα πλωτό, υπεράκτιο, αυτοκινούμενο σκάφος υδατοκαλλιέργειας, έλαβε αρχική έγκριση από τον ιταλικό νηογνώμονα πλοίων RINA.
Το σκάφος, που είναι ένα κινητό ιχθυοτροφείο, είναι μια πραγματικά μοναδική ιδέα. Τα αρχικά σχέδια είναι για ένα πλοίο μήκους 170 μέτρων που χρησιμοποιεί ένα σχέδιο τριμαράν για τη δημιουργία μεγάλων δεξαμενών με μεταλλικά κλουβιά για να συγκρατούν τα ψάρια. Το πλοίο θα είναι αυτοκινούμενο με πετρελαιοηλεκτρικούς κινητήρες και θα μπορούσε να λειτουργεί με ταχύτητες τεσσάρων κόμβων. Οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι θα μπορούσε να λειτουργεί σε θάλασσες με κύματα άνω των 6 μέτρων.
Η Ocean Arks Tech of Chile (OATECH) σημειώνει ότι οι ωκεανοί μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μελλοντική ιχθυοκαλλιέργεια για την παραγωγή τροφής για την κάλυψη των αναγκών του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού του κόσμου. Πιστεύουν ότι το Oak Ark, με τη χωρητικότητά των 4.000 τόνων βιομάζας, έχει τη δυνατότητα να γίνει μια τεχνολογία που θα επιτρέπει την χαμηλής πυκνότητας παραγωγή υγιέστερων και ποιοτικότερων ψαριών, με χαμηλότερο κόστος από τα υπεράκτια, χερσαία, και παράκτια συστήματα υδατοκαλλιέργειας.
Το πλοίο ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύχθηκε σύμφωνα με τους Κανόνες του RINA και πληροί τους κανονισμούς Marpol, SOLAS και IMO. Αυτοκινούμενο, υποβοηθούμενο από τεχνητή νοημοσύνη, το σκάφος έχει σχεδιαστεί για να παράγει χαμηλές εκπομπές και να λειτουργεί σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία ή με πλήρωμα έως και 20 ατόμων. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τα αυτοκαθαριζόμενα κλουβιά ψαριών θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των ψαριών.
Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να ελίσσεται μακριά από απειλητικές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να είναι τα θαλάσσια κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες. Η Oak Arks σημειώνει ότι το πλοίο θα μπορούσε να επιχειρήσει κοντά σε Ασία, ΗΠΑ ή Ε.Ε. , μειώνοντας την ανάγκη μεταφοράς των ψαριών στην αγορά.
«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο πλοίο. Το AiP του αποτελεί ορόσημο τόσο για τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας όσο και για την ταξινόμηση πλοίων με αντισυμβατικό σχεδιασμό», δήλωσε ο Patrizio Di Francesco, RINA Marine Principal Engineer για τη Βορειοδυτική Ευρώπη. «Είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στη βιώσιμη συγκομιδή ψαριών για να συμβάλει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της κυριαρχίας και μπορεί να φέρει επανάσταση στην ιχθυοκαλλιέργεια για το μέλλον».
Η OATECH αναφέρει ότι έχει ήδη συμφωνήσει για την κατασκευή των Ocean Arks με μια σειρά από κορυφαία ναυπηγεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των China Merchants Industry Holdings, Tersan και CIMC Raffles.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.