Αιτωλοακαρνανία: Ανέτοιμοι για επενδύσεις – Υπηρεσία Δόμησης με ένα μηχανικό…


Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
26 ΙΑΝ 2022 20:46

Ανέτοιμοι για επενδύσεις – Υπηρεσία Δόμησης με ένα μηχανικό…

Δύο πολύ μεγάλες επενδύσεις για τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται αυτή την εποχή στα σκαριά.
Ωστόσο την ίδια ώρα οι Υπηρεσίες Δόμησης στην Αιτωλοακαρνανία μαστίζονται από ελλείψεις προσωπικού και ο κρατικός μηχανισμός σε τοπικό επίπεδο μοιάζει ανέτοιμος να υποδεχθεί ακόμη και μικρότερες ιδιωτικές ή δημόσιες επενδύσεις.
Η πρώτη επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πογωνιά του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων ήδη από το 2020.
Πρόκειται για μια επένδυση που αφορά τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος με ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 121 δωματίων και πάνω από 40 τουριστικές κατοικίες (συνολικής δυναμικότητας 580 κλινών) σε έκταση 182 στρεμμάτων.
Η επένδυση αυτή με το σήμα της Banyan Tree και ανήκοντας στην ευρύτερη αλυσίδα του ξενοδοχειακού κολοσσού Accor, φιλοδοξεί να βάλει για τα καλά την Αιτωλοακαρνανία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Η δεύτερη επένδυση, μπορεί να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά κατά τα φαινόμενα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακοίνωση και πρόκειται για μια ακόμη μεγαλύτερη επένδυση.
Αφορά το λιμάνι στο Πλατυγιάλι του Αστακού και τη δημιουργίας μαρίνας για Mega Yachts που θα εξυπηρετεί κότερα πολυτελείας μεγάλου μήκους (με όλες τις συνοδές υποδομές) και ανάλογες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
«Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «κολλάνε», επειδή η αρμόδια υπηρεσία δεν μπορεί να προχωρήσει τους φακέλους».
Στους Δήμους Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας όμως Υπηρεσίες Δόμησης δεν υπάρχουν και η περιοχή εξυπηρετείται από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μεσολογγίου.
«Με εξαίρεση το Αγρίνιο, όλες οι υπηρεσίες Δόμησης στην Αιτωλοακαρνανία υπολειτουργούν» ανέφερε μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» o πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας.

«Το πρόβλημα προϋπήρχε και η πανδημία το ενέτεινε. Η ΥΔΟΜ του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου υπολειτουργούν. Η ΥΔΟΜ της Αμφιλοχίας έκλεισε και εξυπηρετείται από το Αγρίνιο, η ΥΔΟΜ της Βόνιτσας επίσης έκλεισε και εξυπηρετείται από το Μεσολόγγι, που είναι σε τραγική κατάσταση, καθώς δεν έχει υπαλλήλους και δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα» ανέφερε ο Λίνος Μπλέτσας και πρόσθεσε «μπορεί πλέον οι νέες άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά στην υπηρεσία, γιατί είναι τα αυθαίρετα, οι καταγγελίες, οι αυτοψίες, που πρέπει να γίνουν.
Αν γίνει μια καταγγελία σε ένα χωριό της Βόνιτσας θα πρέπει να φύγει ο υπάλληλος από το Μεσολόγγι για να κάνει την αυτοψία, ένας υπάλληλος υπάρχει και αντιλαμβάνεται κανείς ότι κλείνει εκείνη την ημέρα η υπηρεσία».
«Το πρόβλημα» κατέληξε ο Λίνος Μπλέτσας «είναι τεράστιο και για τους πολίτες, αλλά και για τις επενδύσεις και τις δημόσιες και τις ιδιωτικές.
Μια σειρά επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν, αυτές «κολλάνε», επειδή η αρμόδια υπηρεσία δεν μπορεί να προχωρήσει τους φακέλους, έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε επενδύσεις, να χάσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Ανάσα» τουλάχιστον για τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Ενδεχομένως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι για τις μεγάλες επενδύσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων και έχουν κάποιου άλλου είδους διευκολύνσεις, ίσως το πρόβλημα να μην είναι περισσότερο σε ένα «συμβολικό» επίπεδο.
Αλλά και συμβολικά να το δει κανείς, όταν τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, η πιο αναπτυσσόμενη περιοχή του νομού, εξυπηρετούνται από μια υπηρεσία δόμησης στο Μεσολόγγι, που υπολειτουργεί, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου μικρό.
Όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο και για τις δημόσιες επενδύσεις και αυτό δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες δόμησης, αλλά και τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Επί χρόνια οι Δήμοι και ιδίως οι μικροί Δήμοι σε όλη τη χώρα ζητούσαν ενίσχυση του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών για να μπορούν να ωριμάζουν έργα για το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Και τώρα, μόλις πριν τρεις εβδομάδες, με χαρακτηριστική καθυστέρηση εκδόθηκε η 13Κ/2021 προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.468 μόνιμες για θέσεις τεχνικών ειδικοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Η προκήρυξη αυτή μάλιστα κατανέμει περίπου 30 θέσεις στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.