Τα μεγάλα Όχι ή Ναι.


Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας.

Είσαι δόλιος, θεομπέχτης, υποκριτής και άτιμος! Μη ξεγελάς τον εαυτό σου. Δεν τιμάς κανένα κουνώντας σημαιάκια. Δεν έχουν ανάγκη τις τιμές σου εκείνοι. Που σε είδαν που σε ξέρουν …. έτσι ένιωθαν έτσι έπραξαν.
Να σέβεσαι τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να κρυφτείς από κανένα. Ότι έχεις και σε τρώει είναι μέσα σου. Όπου και αν πας θα σε ακολουθεί. Κάνεις δε σε σώζει από αυτό. Μόνο εσύ ξέρεις ποιος σε επιβουλεύεται, ποιος σε ευνουχίζει, ποιος σε βιάζει, ποιος σε εξουσιάζει, τι ανέχεσαι … σε ποιον ξεπουλιέσαι, σε ποιες μάχες κιότεψες και δε δίνεις. Δεν γιορτάζεις κανένα έπος. Το σπαραγμό σου γιορτάζεις. Είτε στέκεσαι σα χάνος σε εξέδρες, ή στις άκρες του δρόμου, είτε περνάς καμαρωτός.
Κλείσε τα μάτια, αφουγκράσου. Σώπασε να ακούσεις τα μέσα σου, σώπασε να ακούσεις τους Μεταξάδες, τους Καρασεβδάδες, τους Άρηδες τι σου ψυθιρίζουν; Ποιο είναι το μεγάλο συλλογικό ναι ή όχι; Γιατί θα μάτωναν; Γιατί θα ξενυχιάζονταν στο βούρκο και στο κρύο; Τι θα ´καναν στη θέση σου;
Δεν τους τιμάς με στολές και ταμπούρλα, γιατί δεν λογοδοτείς σε κανένα παρά στον εαυτό σου. Στα μεγάλα ναι και όχι που πρέπει πεις. Ατομικά ή συλλογικά!
Παραδέξου το επιτέλους. Δεν γίνεται για αυτούς η γιορτή για σένα γίνεται. Όχι για να φωτογραφηθείς σαν παγώνι π´απλώνει τα φτερά σου στα ιντερνέτια αλλά για να σταθείς μπρος στα διλήμματά σου!
ΟΧΙ ή ΝΑΙ δεν έχει σημασία. Εκείνο που μετρά είναι η συνειδητή απόφαση σου! Όχι για να τη δαφνοστεφανώσουν κάποιοι άλλοι μια μέρα, παρά για το δικό σου λυτρωμό!
Και αν εγώ που στα λέω είμαι μικρός και ασήμαντος άκου τον ποιητή:

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι να πούνε.

Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησή του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Καβάφης

Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τα όσα γίνονται τα τελευταία δυο χρόνια στο Δήμο και τη χτεσινή γιορτή. Απευθύνεται πρώτα σε μένα ως φωνή συνείδησης και μετά σε όλους τους άλλους!

-----------------------------

Το ψωμί μου (την κουραμάνα έλεγε ο πατέρας μου) τη βγάζω ως Αναλυτής Εγκληματολογικών Πληροφοριών στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος ή το έλεγχο συνόρων της ΕΕ. Τώρα ποιος είμαι και πως με λένε; Εγώ είμαι "Ου Νίκους". Όταν έφυγα που το χωριό για την Αθήνα αυτή ήταν η απάντηση μου στην ερώτηση της δασκάλας μου, που την έβλεπα να χαμογελά και μου πήρε κάμποσο καιρό να καταλάβω το γιατί. Για όσους δυσκολεύονται να το αντιληφθούν, στο Ξηρόμερο αλλά και σε αλλά μέρη της χώρας μας "Ο Νίκος" μπορεί και να είναι και ..."Ου Νίκους"! Αν μπορούσα να απαντήσω σε κείνη τη δασκάλα μου και στην ίδια ερώτηση "πώς σε λένε και ποιος είσαι;" Θα της έλεγα "Είμαι ο Νίκος, ένας ουτοπικός τοπικιστής" και για να χαμογελάσει όπως τότε θα το ξεκαθάριζα: "Ου Νίκους Ου..τοπι(κι)στής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.