*Του Βασίλη Σούλα.
Θα καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο την επώνυμη υποκειμενική μας γνώμη, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και μακριά από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, χωρίς να έχει καμία σχέση με τα δημοτικά πράγματα στο Ξηρόμερο, την διαχρονική μας άποψη για μία ουσιαστική και πραγματικά εμβληματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση Α' βαθμού, η οποία έχει μηδενικό οικονομικό κόστος και σίγουρα μετρήσιμο και σοβαρό οικονομικό όφελος, χώρια τα άλλα πολλά οφέλη που αναφέρουμε παρακάτω.
Μιλάμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ξεχωριστό ψηφοδέλτιο κοινοτικών συμβούλων και ξεχωριστό ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψήφιων Δημάρχων, χωρίς την παρουσία συνδυασμών δημοτικών παρατάξεων.
Είναι μία πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι το 2016, με Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Μιχελάκη, αλλά δεν περπάτησε γιατί αντέδρασε η ΚΕΔΕ εκείνη την εποχή.
Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για αυτή τη μεταρρύθμιση, ο Υπουργός Εσωτερικών που θα το πράξει θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου. Η συγκεκριμένη πραγματική μεταρρύθμιση θα προσφέρει πάρα πολλά, θα ωφελήσει τα μέγιστα την λειτουργία των Δήμων και θα καταστεί μοχλός υποβοήθησης της ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Θεωρούμε ότι μία τέτοιου είδους μεταρρύθμιση, θα είχε πολλαπλά οφέλη και συγκεκριμένα:
- Απελευθέρωση δυνάμεων και παρουσία ποιο ποιοτικών υποψηφιοτήτων και ποιο ποιοτικών παρουσιών που θα εκλέγονται στα δημοτικά συμβούλια και στη θέση του Δημάρχου.
- Άμβλυνση συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο, όπου συγγένειες και φιλίες χαλάνε, ιδιαίτερα σε μικρού μεγέθους Δήμους. Οι πάσης είδους «πιέσεις» και «υποχρεώσεις» θα εκλείψουν και οι επιλογές των πολιτών θα είναι πολύ πιο σωστές, με πιο ελεύθερη σκέψη χωρίς επηρεασμούς.
- Απαλοιφή του Β' γύρου των εκλογών και των συναλλαγών και συνεννοήσεων, που πραγματοποιούνται πολύ συχνά όπως έχει δείξει η εμπειρία.
- Δημοτικά Συμβούλια και Επιτροπές που θα λειτουργούν για το καλό τόπου, χωρίς τις παθογένειες των μικροπαραταξιακών τακτικών και αντιπαραθέσεων, απλά για να δημιουργήσει η κάθε παράταξη πρόβλημα στην άλλη.
- Θα μπει τέλος στα προβλήματα της κατάληψης θέσεων ευθύνης, στις υποσχέσεις, στις συναλλαγές και στις υποχρεώσεις. Τέλος στους πάσης φύσεως εκβιασμούς αν δεν μου δώσεις θέση ευθύνης, φεύγω από την παράταξη και πάω απέναντι. Τα έχουμε δει αυτά να γίνονται, τα ξέρουμε όλοι.
- Το οικονομικό κόστος συμμετοχής στις εκλογές σχεδόν θα μηδενιστεί, δεν θα χρειάζονται πλέον όλα αυτά τα έξοδα που απαιτούνται να κάνει ένας Δήμαρχος και ο συνδυασμός του (εκλογικό κέντρο, αφίσες, διαφημιστικές καταχωρήσεις, λεωφορεία ετεροδημοτών, μικροφωνικές κ.λπ) και κάθε υποψήφιος θα κάνει την προσπάθεια του για την δική του εκλογή, πληρώνοντας μόνο το παράβολο συμμετοχής του.
Γνώμη μας είναι ότι θα αποτελέσει για την Ελλάδα μας μεταρρύθμιση ολκής, η ακομμάτιστη, ανεξάρτητη και διεκδικητική τοπική αυτοδιοίκηση, παράλληλα με την περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και απαραίτητα με απόδοση των προβλεπόμενων οικονομικών πόρων, που εδώ και πολλά χρόνια και έως σήμερα, παρακρατούνται από το κεντρικό κράτος.
Για να γίνει κατανοητό, οι αποδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού στους ΟΤΑ για το 2025, σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 θα έπρεπε να είναι 8,3 δις ευρώ και αυτά που αποδόθηκαν στους Δήμους είναι 2,3 δις ευρώ.
Πρέπει λοιπόν, παράλληλα με την μεταρρύθμιση του Α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, να λάβει τέλος και η υποχρηματοδότηση των Δήμων που ξεκίνησε από το 2010, για να μπορέσουν και αυτοί να επιτελέσουν το ρόλο τους και να μπορέσουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με αποτελεσματικότητα.
Με άλλα κριτήρια, εκτός της κομματικής ταυτότητας, πολίτες ενός τόπου θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και δρώντας συλλογικά, να προσπαθούν να πάνε τον τόπο τους μπροστά.
Το πάθημα της χρεοκοπίας της χώρας, μας το 2010, είναι ένα ισχυρό σοκ για να μας κάνει να σκεφτούμε σε πολλά θέματα τι είχε πάει λάθος όλα αυτά τα προηγούμενα πολλά χρόνια και ένα από αυτά είναι και η επιρροή των κομμάτων στα πάντα και μιλάμε για την κομματοκρατία
Εάν τα κόμματα, ως απαραίτητοι φορείς για να λειτουργήσει η Δημοκρατία, δεν περιοριστούν στα δικά τους πεδία, που είναι η παραγωγή πραγματικής πολιτικής και λύσεων στα πολύπλοκα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και ειδικά των αδυνάτων, των αδικημένων και των αποκλεισμένων σήμερα συμπολιτών μας και συνεχίσουν να έχουν λόγο για το κάθε τι στον κοινωνικό βίο, στο στρατό, στο συνδικαλισμό, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στην υγεία, στους πολιτιστικούς φορείς, στις επαγγελματικές ενώσεις, στα σωματεία, στην δημόσια τηλεόραση, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στην εκκλησία, στην Δικαιοσύνη, στον αθλητισμό και σε όσα άλλα πλείστα, που θα σας κουράσουμε να τα αναφέρουμε όλα, δεν υπάρχει προοπτική η πατρίδα μας, με καλές πιθανότητες να πάει μπροστά.
* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.


0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.