Η βόμβα των ανταποδοτικών τελών, παραδόθηκε με εμφανή σκοπό να εκραγεί στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής και στα κεφάλια των δημοτών. Οι αλήθειες...


Το πρόβλημα με τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Ξηρομέρου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να λύσει η νέα δημοτική αρχή και φυσικά για εμάς λύση δεν είναι η λογιστική ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων, που πρόσφατα επιτεύχθηκε με την ψήφιση των τελών της ύδρευσης, του φωτισμού και καθαριότητας.
Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες, που σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια έχουν αναλυθεί και εξηγηθεί πάρα πολύ καλά και επαρκώς από πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, τόσο στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, αλλά και σε αυτή την δημοτική περίοδο και εμείς δεν θα προσθέσουμε κάτι για το τι πρέπει να γίνει. Τα έχουν πει πολύ καλά οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Βέβαια στα λόγια λύσεις υπήρχαν, όμως η πρακτική της απελθούσας δημοτικής αρχής στο θέμα των ανταποδοτικών ήταν: «Το πρόβλημα κάτω από το χαλί και βλέπουμε...., έχει ο Θεός».
Έτσι λοιπόν μετά από 2 χρόνια διοίκησης «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», όπου θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες ώστε το θέμα να αρχίζει να μαζεύεται, να μπαίνει μία τάξη και ένα νοικοκυριό, ήρθε το οικονομικό έτος 2017, που για να ισοσκελιστούν τα ανταποδοτικά τέλη, με το μαχαίρι στο λαιμό και τις ευθύνες να βαραίνουν εξ ολοκλήρου την διοίκηση «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», συνέβησαν τα εξής δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
  • Έγινε λήψη 10ετους δανείου 1.000.000 € περίπου, με επιτόκιο 5,02 % τα 3 πρώτα χρόνια και 6,02 % τα υπόλοιπα 7 επόμενα χρόνια, με μία ετήσια δόση πάνω από 130.000 € (έξοδο κάθε χρόνο στα ανταποδοτικά).
  • Επίσης αυξήθηκαν όλα τα δημοτικά τέλη, με συνολική επιβάρυνση για τους δημότες 341.882,42 € το χρόνο. Από την αύξηση του τέλους Φωτισμού και Καθαριότητας, προέκυπτε αύξηση εσόδων 131.882,42 € το χρόνο και από την αύξηση του τέλους Ύδρευσης, προέκυπτε αύξηση εσόδων 210.000 € το χρόνο. Δείτε εδώ το τέλος Φωτισμού και Καθαριότητας 2017. Δείτε εδώ το τέλος Ύδρευσης 2017.
Σημείωση: Το 2016 είχαμε και τεράστιες αυξήσεις στο τέλος κοινοχρήστων χώρων, όπου τότε οι αυξήσεις ήταν (για τις δύο ζώνες του Μύτικα που γνωρίζαμε):
Α' ζώνη: Από 2,5 €/τ.μ. πήγε σε 9 €/τ.μ., δηλαδή αύξηση 260%.
Β' ζώνη: Από 2 €/τ.μ. πήγε σε 7 €/τ.μ., δηλαδή αύξηση 250%.
Γ' ζώνη (δεν αφορά τον Μύτικα): Από 1,5 €/τ.μ. πήγε σε 5 €/τ.μ., δηλαδή αύξηση 233%.
Για τις άλλες δύο ζώνες Α' και Β' στα άλλα μέρη του Δήμου, δεν ξέρουμε τι τέλη κοινόχρηστων χώρων ίσχυαν πριν.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο.

Μετά από την δύσκολη αυτή χρονιά του οικονομικού έτους 2017 και την επιβάρυνση των δημοτών με 1.341.882,42 €, δόθηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ρητή διαβεβαίωση και υπόσχεση από τον τότε Δήμαρχο, ότι πλέον τα ανταποδοτικά θα είναι η πρώτη του έγνοια και μέχρι να παραδώσει, δεν θα χρεώσει στα ανταποδοτικά ούτε ένα ευρώ. Μηδενίσαμε μας είπαν και πλέον καθαροί από χρέη στα ανταποδοτικά θα προχωρήσουμε.
Το παρακάτω βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο απτή απόδειξη. Μετά από 2 χρόνια αποτυχημένης οικονομικής διοίκησης στα ανταποδοτικά, το δάνειο του 1.000.000 € ελήφθη επιτέλους και οι δημότες χρεώθηκαν, όλα τα τέλη αυξήθηκαν με επιβάρυνση 341.882,42 € για τους δημότες και η ρητή υπόσχεση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου δίνεται μέσα σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση...



Δυστυχώς η υπόσχεση καταπατήθηκε και την 1η Σεπτεμβρίου 2019, η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε νέα υπέρογκα ελλείμματα και χρέη προς ΔΕΗ, ΦΟΔΣΑ Παλαίρου και ΔΕΥΑ Αγρινίου πάνω από 650.000 €, αποκρύψεις εξόδων από τον Προϋπολογισμό και χρέη προς πιστωτές, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης ανύπαρκτα έσοδα στην ύδρευση, μιας και ούτε λογαριασμοί στους δημότες δεν πήγαιναν, έχοντας καταφέρει εισπράξεις στην ύδρευση τον Αύγουστο του 2019 μόνο 2.000 €!!!.
Έξοδα με απ' ευθείας αναθέσεις χωρίς διαπραγμάτευση και προσφορές, τις παράνομες παροχές δεν τις ακουμπήσαμε, οι εκ γενετής μπαταχτσήδες στο απυρόβλητο, ο κανονισμός ύδρευσης απλά ένα παλιόχαρτο και και και....
Με αυτά τα πραγματικά δεδομένα κλήθηκε να συντάξει Προϋπολογισμό η νέα δημοτική αρχή, μετά από μόλις τρεις μήνες τον Νοέμβριο, που θα έπρεπε λογιστικά να είναι εντάξει στο θέμα των ανταποδοτικών, δηλαδή ισοσκελισμένα τα έσοδα και τα έξοδα.
Έγινε μία αγωνιώδης προσπάθεια με τον Προϋπολογισμό να πηγαίνει προς τα πίσω, με δραματική περικοπή εξόδων ακόμα και στα απαραίτητα, με τους δημότες να είναι τα θύματα και να στερούνται υπηρεσίες, με προσπάθεια είσπραξης και αύξησης των εσόδων, με συνεχείς επισκέψεις στα Υπουργεία, με είσπραξη προκαταβολών από τους Κ.Α.Π. και πολλά άλλα, με ημιτελείς είναι η αλήθεια προσπάθειες να κόψουμε παροχές, ώστε να απενεργοποιηθεί και να μην σκάσει η βόμβα των ανταποδοτικών.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας, ήταν η αύξηση στο πάγιο της ύδρευσης 27 €/έτος + ΦΠΑ και όχι στα κυβικά, δηλαδή μία αύξηση 60% μόνο στο πάγιο, δηλαδή με σύνολο επιβάρυνσης για τους δημότες 214.893 € για όλο το 2020. Το τέλος φωτισμού και καθαριότητας επιτεύχθηκε να κρατηθεί ίδιο με πέρυσι.
Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι με αίτημα της προς το Υπουργείο Εσωτερικών, η νέα δημοτική αρχή ζητά έκτακτη επιχορήγηση 214.893 €, ώστε αυτή η αύξηση στο πάγιο της ύδρευσης να απαλειφθεί και να παραμείνει ίδιο με πέρυσι. Μακάρι το αίτημα να γίνει δεκτό.
Η δική μας γνώμη είναι ότι κανείς δεν ήθελε και ούτε θέλει αύξηση τελών, πρέπει να πάψει αυτή η λογική, οι δημότες να είναι τα εύκολα και συνήθη θύματα. Εννοείται ότι καμία αύξηση τελών δεν μας βρίσκει σύμφωνους, για ήδη αρκετά οικονομικά επιβαρυμένους δημότες και με κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Όμως η πραγματικότητα και τα δεδομένα είναι αυτά όπως σας τα παρουσιάσαμε και έπρεπε οι λύσεις να δοθούν άμεσα, εντός λίγων μηνών, για να συνταχθεί Προϋπολογισμός ώστε ο Δήμος να μπορεί λειτουργήσει και δυστυχώς οι λύσεις δεν είναι ούτε μαγικές, ούτε εύκολες και ο άκρατος λαϊκισμός και η θεωρία εύκολη και ανέξοδη, σε ένα δύσκολο πρόβλημα, που ενώ θέλει κάποιο αρκετό χρόνο για να λύνεται σταδιακά, εσένα σου ζητάνε εδώ και τώρα λύση και ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων. Το δύσκολο είναι να αναλάβεις την ευθύνη και να προχωρήσεις με λύση.
Ένα πρόβλημα βόμβα παραδόθηκε με εμφανή σκοπό να εκραγεί στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής και στα κεφάλια των δημοτών. Τα οικονομικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου, τα οποία γνωρίζουμε παρακολουθώντας με προσοχή τις επίσημες ανακοινώσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θέλουμε και δεν τολμούμε καν να σας αναφέρουμε σε τι αυξήσεις των δημοτικών τελών οδηγούσαν.
Φυσικά δεν θέλουμε εμείς να πούμε οτιδήποτε γι αυτούς, που ενώ δημιούργησαν το θέμα, έρχονται σήμερα υποκριτικά και πουλάνε θεωρία. Αυτοί που λένε αυτό το πολύ συνηθισμένο, εμείς ότι κάναμε - κάναμε, στις εκλογές τιμωρηθήκαμε τώρα είναι οι άλλοι. Αν από οποιοδήποτε δημόσια θέση, εμείς είχαμε φέρει αυτό το τραγικό και καταστροφικό οικονομικό αποτέλεσμα, από πολιτική ευθιξία, ένα συγνώμη και παραίτηση. Υπάρχει και η παραίτηση από τα δημόσια αξιώματα.... Αντ' αυτού κούνημα του δακτύλου.... Οι νοήμονες πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέμε και τι συμβαίνει.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή της παράταξης «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει φύγει από την διοίκηση του Δήμου, με τα πεπραγμένα στο θέμα των ανταποδοτικών να είναι αυτά που σας παρουσιάσαμε.
Την ευθύνη όμως τώρα την έχει η νέα διοίκηση, αυτή διοικεί, αυτή θα κριθεί από εδώ και κάτω. Παρέλαβε αυτό που σας περιγράψαμε και σε ελάχιστο χρόνο έπρεπε να το διαχειριστεί.
Γνώμη μας είναι ότι σε ένα χρόνο από τώρα, όπου το θέμα θα το έχει χειριστεί πλέον αυτή, θα πρέπει στα νέα δημοτικά τέλη του 2021, όχι απλά να μην γίνει καμία αύξηση, αλλά θα πρέπει να αναιρέσει όλη ή μέρος της αύξησης στο πάγιο της ύδρευσης, συνολικής επιβάρυνσης 214.893 € και αν μπορέσει εντός της 4ετίας, να αναιρέσει μέρος ή ολόκληρη την συνολική επιβάρυνση 341.882,42 € του 2017, της διοίκησης «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», από την αύξηση σε όλα τα τέλη.
Για το δάνειο του 1.000.000 του 2017, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είναι το πεσκέσι του «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», που το πληρώνουν οι δημότες κάθε χρόνο θέλουν δεν θέλουν, οι οποίοι όταν ελήφθη το 2017, μετά από 2 χρόνια αποτυχημένης διοίκησης, δεν ρωτήθηκαν από κανέναν.
Για να πετύχει η νέα δημοτική αρχή να απενεργοποιήσει την βόμβα των ανταποδοτικών τελών, θα πρέπει να αποφύγει την πεπατημένη ως τώρα λογική:«Το πρόβλημα κάτω από το χαλί και βλέπουμε...., έχει ο Θεός» και να κάνει αυτά που πρέπει και έχουν ακουστεί απ' όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με τόλμη, θάρρος και χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, γιατί ο χρόνος περνά και πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα, που πλέον θα κριθεί με την σειρά της αυστηρά για τα πεπραγμένα της στο θέμα.
Αν δεν λάβει τα μέτρα που απαιτούνται, του χρόνου πάλι εδώ θα είμαστε και θα λέμε τα ίδια, αλλά αυτή την φορά η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική της.

2 σχόλια:

  1. Μπραβο Βασιλη.Σωστα τα λες.Συμφωνω απολυτα.Μετα απο ενα δυο χρονια αναμενουμε γενναιες μειωσεις αποτελεσμα σωστης διοικησης κ νυκοκοιρεματος.Προτασεις εχουμε κ αλλες..Ωτα ανοιχτα να υπαρχουν.Θοδ. Γκουρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απολυτα.Σωστα ολα.Και μετα απο 1-2 χρονια,μετα απο σωστη διοικηση κ νυκοκοιρεμα να γινουν οι ιδιες η και μεγαλυτερες μειωσεις.Γιατι οτι για το καλο αυξανουμε με την ιδια λογικη το μειωνουμε..Θοδ.Γκουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.