Ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας με μόνιμο υπάλληλο με απόσπαση από Δήμο της Αττικής.


Πληροφορηθήκαμε με χαρά κοιτάζοντας στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας με μόνιμο υπάλληλο με απόσπαση από Δήμο της Αττικής (δείτε εδώ).
Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πήρε η νυν δημοτική αρχή τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν να προχωρήσει στην αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλο τον Δήμο Ξηρομέρου με ίδια μέσα, υλοποιώντας και τηρώντας άμεσα την προεκλογική της δέσμευση, όπως σαφώς αναφερόταν στις προγραμματικές θέσεις, που ενέκριναν με την συντριπτική πλειοψηφία οι δημότες του Ξηρομέρου, στις εκλογές στις 26 Μάη 2019.


Δήμαρχος Ξηρομέρου 31.1.2020: Απλά και καθαρά, να γιατί πάμε στην δημόσια αποκομιδή των απορριμμάτων.

Μέχρι τώρα στον Δήμο Ξηρομέρου η αποκομιδή στις Δ.Ε. Αλυζίας και Φυτειών γινόταν από τον Δήμο, με την Δ.Ε. Αλυζίας να έχει μόνο ένα μόνιμο εργάτη καθαριότητας το 2019 και για την Δ.Ε. Αστακού η αποκομιδή δινόταν για πολλά χρόνια σε ιδιώτη, με κόστος 180.000 €/έτος περίπου και για το 2020 σε μία συζήτηση που έγινε, φέρεται να ζητήθηκαν 233.000 €/έτος και για την Δ.Ε. Αλυζίας που έγινε μία διερευνητική συζήτηση, 160.000 €/έτος. Μιλάμε λοιπόν για ένα ενδεχόμενο κόστος 413.000 €/έτος για τις Δ.Ε. Αστακού και Αλυζίας.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς δεν έγινε καμία προσπάθεια για να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής των σκουπιδιών του Δήμου, παρά του ότι αυτό ήταν μέρος του προεκλογικού προγράμματος της τέως δημοτικής αρχής.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της συνειδητής πολιτικής επιλογής, ήταν η υπηρεσία της καθαριότητας να απαξιώνεται με τον χρόνο και μαθηματικά να οδηγούμαστε και για την Δ.Ε. Αλυζίας και για όλο τον Δήμο σε ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε αυτό να το αλλάξει και να προχωρήσει πολύ σωστά κατά την προσωπική μας γνώμη, στην αποκομιδή των σκουπιδιών με ίδια μέσα, σε ένα δρόμο πολύ δύσκολο ειδικά στην αρχή του, ξεκινώντας να στήνει με μεγάλες δυσκολίες την υπηρεσία καθαριότητας, έχοντας στο σχεδιασμό της ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό, με καινούργιους κάδους, με μόνιμο προσωπικό (ζήτησε μόνιμο προσωπικό από την ουρά της προκήρυξης 3Κ/2018), προσωρινά με εργαζομένους με δίμηνα και παραχώρηση δωρεάν εξοπλισμού από όμορους Δήμους, με προσπάθεια ενεργοποίησης του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αστακού (Σ.Μ.Α), που ήταν χρόνια στα αζήτητα και σάπιζε, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα από τα λιγότερα δρομολόγια προς τον ΧΥΤΑ Στράτου (δείτε εδώ), κάτι το οποίο τελικά το κατάφερε (δείτε εδώ), με όραμα και στόχευση την ανακύκλωση των σκουπιδιών στο μέλλον (δείτε εδώ και εδώ) και την εκμετάλλευση τους για αποκόμιση κέρδους, κάτι που η επιλογή του ιδιώτη δεν ευνοεί.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων ήδη υπάρχει σαφή βελτίωση που την αντιλαμβάνονται όλοι οι δημότες.
Στον Μύτικα η αποκομιδή και φέτος το καλοκαίρι, λειτούργησε αρκετά καλά, με αποκομιδές Σάββατο και Κυριακή και με την γενική εικόνα των κάδων να είναι πολύ καλή και φυσικά δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο η σημερινή κατάσταση, με τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Η δημοτική αρχή επέλεξε να βαδίσει στον δύσκολο δρόμο, αλλά που οδήγησε σε ξέφωτο. Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Πάνος Παληογιάννης πιστώνεται προσωπικά το καλό αποτέλεσμα, έτρεξε, κόπιασε, κουράστηκε. Ήδη υπάρχει η νέα χρηματοδότηση από το Φιλόδημος ΙΙ για δεύτερο καινούριο απορριμματοφόρο, μετά το πρόσφατο πολύ μεγάλο που εξασφάλισε χρηματοδότηση και ήδη το πήρε και λειτουργεί και βλέπουμε συνεχώς τα τελευταία 3 χρόνια, την υπηρεσία καθαριότητας να ενισχύεται.
Σίγουρα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αλλά η βελτίωση και η κατεύθυνση προς το θετικό είναι σαφής και κανείς, όσο κακοπροαίρετος και να είναι, δεν μπορεί να την αρνηθεί.
Χρειάζεται λοιπόν αυτή η προσπάθεια διαχείρισης των σκουπιδιών την στήριξη των πολιτών, αποβάλλοντας όλοι μας τις κακές συνήθειες, ώστε να έρθει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους δημότες του Ξηρομέρου.
Ο Δήμος Ξηρομέρου θα πρέπει να σχεδιάσει στρατηγικά την διαχείριση των σκουπιδιών του και για πρώτη φορά να δώσει βάση στην ανακύκλωση και στην διαλογή στη πηγή, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας τοπικό σχέδιο διαχείρισης.
Δουλειά, δουλειά, δουλειά..., για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μικρό δείγμα από φωτογραφίες αρχείου 2015-2019, που μας έστελναν πολίτες από τον Μύτικα. Εμείς αποφεύγαμε πάντα να βάζουμε φωτογραφίες κάδων.
























5 σχόλια:

  1. Ως απλός υποστηρικτής της δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας :《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》 θεωρώ σωστή την άποψη του δημάρχου του δήμου μας,
    για δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας , για τους δημοτικούς χώρους των κοινοτήτων του δήμου μας.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δήμος έχει Δήμαρχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά λέτε και το ποσοστό εκλογής του : Με 76 %

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δήμαρχος με σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το ποσοστό αυτό... οφείλει να κάνει ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.