Το παράδειγμα της κοντινής Ιθάκης, με τη ρύπανση που προκαλούν οι ιχθυοκαλλιέργειες με φωτογραφίες και video.


Ένα παλιό βίντεο του 2020 με τον ενεργό πολίτη από την Ιθάκη Γιώργο Λίλα, ο οποίος μιλά στην ΕΤ3 και στην εκπομπή Ο3. Επαγγελματίας δύτης ο ίδιος, ο οποίος αναδεικνύει το πρόβλημα μίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Ιθάκη, η οποία έκλεισε, έφυγε και άφησε πίσω της μία απίστευτη ρύπανση, χωρίς καμία νομική συνέπεια.
Ο Γιώργος κάνει αναφορά και στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκονται απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία και στον Αστακό, για τα αντικείμενα των ιχθυοκαλλιεργειών που ταξιδεύουν στη θάλασσα και βγαίνουν στην Ιθάκη, όταν έχει καιρό προς τα έξω.

Ο Γιώργος Λίλας μιλά στην εκπομπή Ο3 στην ΕΤ3.

Δείτε 5 αναφορές μας στην υπόθεση, η οποία έληξε αισίως με καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Για την τραγική κατάσταση στον χερσαίο χώρο, δεν ξέρουμε αν έχει γίνει κάτι. Εκτιμούμε ότι έχει παραμείνει η ίδια.
Δείτε μόνοι σας τις σοκαριστικές εικόνες από τη θαλάσσια ρύπανση (εδώεδώεδώεδώ και εδώ) και ποιο είναι το πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ιχθυοκαλλιεργειών, το οποίο δεν το αποτυπώνουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) που βγαίνουν copy-paste, δεν το εντοπίζουν οι υπηρεσίες τις Αποκεντρωμένης και της Ελληνικής Πολιτείας, δεν το αναφέρουν οι ιχθυοκαλλιεργητές στα πλουσιοπάροχα συνέδρια τους και οι λομπίστες Δημοσιογράφοι που συμμετέχουν, δεν το αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι των πολιτών, δηλαδή οι Έλληνες Βουλευτές, εκτός ελαχίστων που τολμάνε.
Σήμερα που οικονομικά είναι υπό κατάρρευση η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, σύμφωνα με συνεχή δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, Βουλευτές έρχονται και ρωτάνε στην Ελληνική Βουλή και ανησυχούν για την πρόοδο επιδοτούμενων, δανειοδοτούμενων και με χρέη επί πολλά χρόνια ιδιωτικών εταιριών και γιατί καθυστερούν να ιδρυθούν οι ΠΟΑΥ(!!!), πριν την υποχρέωση μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε για το Θαλάσσιο Χωραταξικό Σχεδιασμό - ΘΧΣ (το κάρο μπροστά από το άλογο(!!!), ΠΟΑΥ μπροστά από το ΘΧΣ(!!!)), για την οποία αθέτηση της υποχρέωσης εκπόνησης ΘΧΣ, τρώμε ήδη πρόστιμα. 





















































































































































2 σχόλια:

  1. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνε οι ΥΚ εδώ και πολλά χρόνια.
    Αυτά που δεν συζητούνται μέχρι σήμερα είναι ότι οι αδειοδοτήσεις εγκρίνονται σε αποστάσεις απο την ακτή τα 50 μ και σε βάθος τα 18μ (τα ελάχιστα) έχει δει κανείς τέτοια εγκατάσταση?
    Όταν αναφέρονται σε ΠΟΑΥ που θα έχει και την ευθύνη για κάθε παράβαση ,μήπως μπορεί κάποιος να μας πει ,υπάρχει πιθανότητα όταν οι ίδιοι ΥΚ είναι οι εκπρόσωποι των ΠΟΑΥ να έχουν αντικειμενική κρίση? Εδώ αμφιβάλλουμε για ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ που οι ΥΚ χρηματοδοτούν τα προγράμματα.
    Δεν μιλάμε καθόλου για μετεγκαταστάσεις των ΥΚ εκτός κατοικημένων περιοχών και φτάσανε να αναφέρουν τα 500 μ που δεν επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη, Αναφέρουν για λόγους βιωσιμότητας το ελάχιστο τα 20 στρ. απο τα 15 που ήταν.
    Αναφέρουν ότι η δυνατότητα παραγομένων μπορεί να φτάσει τους 500 τ απο 190 τ που ήταν μέχρι σήμερα στα 15 στρ.
    Αναφέρουν ότι τα ελεύθερα ψάρια τρέφονται απο τις τροφές που διαφεύγουν ,και στις σχετικές αδειοδοτήσεις υπάρχει όρος που απαγορεύει το ψάρεμα σε απόσταση 200 μέτρων απο τους κλωβούς (ακατάλληλες οι τροφές για τα ελεύθερα ψάρια)
    Αποφεύγουν να πουν ότι η λεγόμενη ρύπανση είναι προσθετική και ότι δεν υπάρχει μόλυνση, θα ήθελα να ρωτήσω σε κλειστούς κόλπους όταν ολόκληρος ο βυθός του έχει γίνει λάσπη αυτό τι είναι? όταν αναφέρονται ότι για να επανέλθει ο βυθός στην προηγούμενη κατάσταση χρειάζονται 30 χρ. Γι αυτό εφεύρανε την ταχύτητα των ρευμάτων για να παρακάμψουν τα υπόλοιπα την μόλυνση.
    Τουριστική ανάπτυξη και ΥΚ δεν μπορούν να συμβαδίζουν, είναι αστείο το επιχείρημα της προσφοράς στην τοπική απασχόληση & οικονομία, διότι ελάχιστη είναι οι τοπική εργαζόμενη.
    Θα πρέπει να επικεντρωθούμε με σύνθημα την μετεγκατάσταση και όχι στην λογική όχι άλλες ΥΚ. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα και για λόγους βιωσιμότητας δεν θα δοθούν με διάφορα τεχνάσματα το μεγάλωμα κλωβών και παραγομένων?
    Οι διάφοροι εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων αυτά επεξεργάζονται γι αυτό χρηματοδοτούνται υπερ της ανάπτυξης των ΥΚ για μεγαλύτερη παραγωγή και για μικρότερο κόστος εγκατάστασης (κλειστεί κόλποι)
    Γιατί δεν συζητάμε μέχρι σήμερα πως γίνεται η πάχυνση ?γιατί γίνεται έρευνα για τις τροφές που θα έχουν μικρότερο αποτύπωμα ?Μέχρι σήμερα που εδώ και 35 χρόνια λειτουργείας των ΥΚ ποιες είναι οι επιπτώσεις, γιατί χρειάζονται άραγε οι υδραναπαύσεις ?
    Γ.Ψ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτη η κατασταση ηταν 10 χρονια εκει
    οι υπηρεσιες τι κανανε;
    κανενα προστιμο επεσε;
    καμια ποινικη διωξη για εσκεμενη υποβαθμιση περιβαλλοντος εγινε;;;;
    στον παραλιακο αξονα αστακος μυτικας ελεγχοι γινονται;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.