Ο δικός μας Παναγιώτης Τελλίδης, στην κορυφή του βουνού Ras Dashen της Αιθιοπίας, 4543 μέτρα υψόμετρο.

Φωτογραφία αρχείου: Ο Παναγιώτης Τελλίδης στην κορυφή του Μπούμστου.
Ο Παναγιώτης Τελλίδης κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και έχει ισχυρούς δεσμούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον Μύτικα, μιας και η γυναίκα του η Νέλλη Σκαρογιάννη, κατάγεται από τον Μύτικα. Είναι τακτικός επισκέπτης του τόπου μας και δεν χάνει ευκαιρία όταν βρίσκεται εδώ να οργανώνει εκδρομές στους πανέμορφους ορεινούς όγκους των Ακαρνανικών (δείτε εδώ και εδώ), μυώντας στα μυστικά της ορειβασίας πολλούς ντόπιους.

Αναφορά - κείμενο: Ηλίας Τσίκας.

Το φετινό Νοέμβριο, το διάστημα 22/11 έως 3/12/2018, 4μελής ορειβατική ομάδα αναχώρησε για τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, με στόχο την ανάβαση στην κορυφή Ras Dashen 4543m. της οροσειράς των Simien mountains, είναι η ψηλότερη κορυφή της χώρας και 4η ψηλότερη της Αφρικής.
Στην ομάδα συμμετείχαν οι ορειβάτες: Ηλίας Τσίκας (αρχηγός αποστολής - Ν. Αγχίαλος Μαγνησίας), Στέλιος Τσίκας (Ν. Αγχίαλος Μαγνησίας), Παναγιώτης Τελλίδης (Θεσσαλονίκη) & Λυδία Σιδέρη (Αθήνα).





Η ομάδα έφτασε αεροπορικώς (μέσω Ρώμης), στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Addis Ababa (Αντίς Αμπέμπα) τα ξημερώματα της Παρασκευής 23/11/2018, το μέσο υψόμετρο της Αddis βρίσκεται στα 2400m. με ανώτερο τα 2800m.
Αφού παρέμεινε για μία ημέρα στην πρωτεύουσα της χώρας, γνωρίζοντας τα μνημεία και τους ανθρώπους της, η ομάδα αναχώρησε την επομένη 24/11/2018 αεροπορικώς για την πόλη Bahir Dar (1750m.) χτισμένη δίπλα στη λίμνη Tana, στα βορειοδυτικά.
Η λίμνη Τάνα είναι η μεγαλύτερη της χώρας και από εκεί πηγάζει ο Γαλάζιος Νείλος. Ο Γαλάζιος Νείλος συνεχίζει την πορεία του νότια και αφού ενωθεί με το Λευκό Νείλο (πηγάζει από τη λίμνη Βικτώρια) κοντά στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, συνεχίζουν από κοινού την πορεία τους ως μεγάλος Νείλος πλέον, μέσα από τις εκτάσεις του Σουδάν και προχωρεί στην Αίγυπτο όπου και εκβάλλει με το δέλτα του, στη Μεσόγειο θάλασσα. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής αλλά και του κόσμου. Η ομάδα επισκέφτηκε τους καταρράκτες 50 περίπου μέτρων που σχηματίζει ο Γαλάζιος Νείλος, νότια της λίμνης Τάνα.
Στις 25/11/2018 νωρίς το πρωί η ομάδα ξεκίνησε για την οροσειρά των Simien οδικώς, κάνοντας μια στάση στην παλαιά πρωτεύουσα Gondar (2200m.) για προμήθειες, έφτασε στην πόλη Debark (2700m.) όπου βρίσκεται η είσοδος του πάρκου των Simien mountains, που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της Unesco.
Μετά τις τυπικές άδειες εισόδου στο πάρκο συνέχισε οδικώς προς το Sankaber camp (3200m.) και λίγο μετά ξεκίνησε την πορεία της πεζοπορώντας προς τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που σχηματίζει ο ποταμός Jimbar και είναι το "απόλυτο" αξιοθέατο των Αιθιοπικών υψιπέδων, ονομάζονται Gich Abyss και το νερό πέφτει και χάνεται από τα μάτια, σε μια άβυσσο 500-600μ. χαμηλότερα μέσα στο φαράγγι του ποταμού.
Η ομάδα στη συνέχεια προσέγγισε το Gich camp (3600m.) με φακούς κεφαλής, αφού είχε ήδη νυχτώσει, όπου και διανυκτέρευσε σε σκηνές. Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο βουνό η ομάδα όντας τυχερή, συνάντησε και φωτογράφισε πολλά από τα ενδημικά είδη του πάρκου, όπως ορεινή λεοπάρδαλη, γυπαετούς, λευκοκέφαλα κοράκια καθώς και ορεινές πέρδικες και φραγκόκοτες που "χαλούσαν" τον κόσμο με τις φωνές τους.
Την επόμενη ημέρα 26/11/2018 στόχος της ομάδας ήταν να προσεγγίσει το Chennek camp (3700m.) με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν 3 αιθιοπικοί λύκοι (είδος υπό εξαφάνιση) και λίγο αργότερα πάνω στην διαδρομή, εμφανίστηκαν μέσα από τις δεκάδες τρύπες τους και τα μικρά τρωκτικά που είναι το κύριο ενδιαίτημα του μικρόσωμου ενδημικού λύκου. Μέσα σε "δάσος" από γιγάντιες Λαβέλιες (Lobelia rhynchopatalum) ενδημικό είδος φυτού στα αλπικά των Simien, συνεχίστηκε η πεζοπορία με ανάβαση εγκλιματισμού στην κορυφή Imet Gogo 3926m. και η ομάδα αφού πέρασε κατόπιν από το Inatye pass 4070m. έφτασε στο Chennek camp (3700m.) για διανυκτέρευση σε σκηνές. Το σκηνικό πραγματικά ήταν μεγαλοπρεπές, εγκάρσιες τομές 800μ. βάθος να σχηματίζουν τεράστια φαράγγια και οι κορφές σαν γίγαντες να στέκουν ψηλά, μετέωροι βράχοι. Υπέροχο αφαιρετικό τοπίο, οι φωτογραφικές μηχανές της ομάδας, πήραν φωτιά!!!! Μπαμπουίνοι Gelada, ένα ακόμη ενδημικό είδος των υψιπέδων, έβοσκαν σε μεγάλες αγέλες αποτελούμενες από ένα μεγάλο κυρίαρχο αρσενικό και πολλά θηλυκά με τα μωρά τους. Επίσης σχηματιζόταν και φασαριόζικες ομάδες μόνο με νεαρά αρσενικά,που ήθελαν στο μέλλον να διεκδικήσουν το καθένα την αρχηγία μιας αγέλης και το δικαίωμα στη γονιμοποίηση.
Tην 3η ημέρα στο βουνό 27/11/2018 η διαδρομή συνεχίστηκε από το Chennek camp (3700m.) με στόχο το Ambikwa camp(3200m.) Αμέσως μετά το ξεκίνημα της πεζοπορίας εμφανίστηκε το θηλαστικό που είναι το σύμβολο των Simiens mountains , το Walia Ibex, o ενδημικός αίγαγρος των βουνών!!!!
Στη συνέχεια οι Ηλίας Τσίκας και Πάνος Τελλίδης έκαναν μια παράκαμψη και ανέβηκαν στη 2η ψηλότερη κορυφή Bwahit 4430m. Η διαδρομή κατόπιν περνάει από το χωρίο Chiro Leba διασχίζει τον ποταμό Mesheha και ανεβαίνει επάνω στην κοιλάδα φτάνοντας στο μικρό χωριουδάκι Ambikwa (3200m.), όπου στήθηκε το 3ο camp της ομάδας, το τελευταίο πριν την κορυφή.
Φαγητό και γρήγορα για ύπνο στις σκηνές μέσα στους ζεστούς υπνόσακους. Οι θερμοκρασίες το βράδυ άγγιζαν τους 1C- 0C βαθμούς Κελσίου και το πρωί έκανε την εμφάνιση της πάχνη πάνω στις σκηνές, στη συνέχεια της ημέρας η θερμοκρασία ανέβαινε μέχρι τους 10 βαθμούς. Την Τετάρτη 28/11/2018 πριν ακόμα χαράξει οι ορειβάτες Ηλίας Τσίκας, Στέλιος Τσίκας και Πάνος Τελλίδης ξεκίνησαν να κάνουν τα 1.350m. περίπου υψομετρικής μέχρι τον τελικό μεγάλο στόχο, την κορυφή Ras Dashen 4543m. (Ras Dejen την αναφέρουν οι ντόπιοι).
O καιρός ήταν τέλειος χωρίς ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό, είχε ξαστεριά δεν υπήρχε ούτε η συνήθης ομίχλη που κάλυπτε την κορυφή τις προηγούμενες ημέρες. Μετά από επίπονη ανοδική πορεία και με τα τελευταία 60-70 μέτρα να χρειάζεται σκαρφάλωμα σε ένα όμορφο λούκι πριν το κολωνάκι της κορυφής, η ομάδα ανέβηκε στο Ras Dashen 4543m.
Έμειναν στην κορυφή λόγω του υπέροχου καιρού πάνω από 1 ώρα και θαύμασαν την απεραντοσύνη των Αιθιοπικών υψιπέδων μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και στις 4 πλευρές του μακρινού ορίζοντα, η μάνα Αφρική σε όλο της το μεγαλείο!!!! (Συνολική διαδρομή της ομάδας για κορυφή και επιστροφή στο Αmbikwa camp περίπου στα 22km.)Το επόμενο πρωί 29/11/2018 η ομάδα επέστρεψε οδικώς στο Gondar, αφού μοίρασε γραφική ύλη στους μαθητές του δημοτικού σχολείου του χωριού Ambikwa, όπως είχε συνεννοηθεί με το δάσκαλο του χωριού. 
Το Gondar παλαιά πρωτεύουσα της Αιθιοπίας με τη μεγάλη κεντρική πλατεία του βασιλιά Θεόδωρου, είναι ένα θέρετρο χαλάρωσης και διασκέδασης για όλους τους trekkers των βουνών Simien. Επίσης τα μεσαιωνικά παλάτια της πόλης έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Τις επόμενες 2 ημέρες η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε την ιστορική πόλη Lalibela με τους 12 περίφημους μονολιθικούς χριστιανικούς ναούς (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), οι οποίοι χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Τους εμπνεύστηκε το 1.159 μ.Χ και τους έχτισε μέσα σε 23 χρόνια, ο βασιλιάς Lalibela και έκαναν την ομώνυμη πόλη ιερό σύμβολο του χριστιανισμού στην Αιθιοπία.
Επίσης η ομάδα επισκέφτηκε μικρά χωριά & σπίτια ντόπιων ώστε να γνωρίσει από κοντά την κουλτούρα και τον πολιτισμό της μόνης ανεξάρτητης χώρας (δε γνώρισε αποικιοκρατία) της Αφρικής. Η Ελληνική Αποστολή αναχώρησε από την Αddis Ababa στις 2/12/2018 και μέσω Cairo έφτασε αισίως στην Αθήνα 3/12/2018 στις 6.50 π.μ, γεμάτη νέες πολύτιμες εμπειρίες ζωής!!!! 
Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας Τesla Batteries Greece και Cekta!!!!
Επίσης τον ντόπιο οδηγό μας στο βουνό Μelis Mulualem και την ομάδα του!!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.