Η ΕΛΟΠΥ χορηγός στο Blue Economy Forum του Οικονομικού Forum Δελφών. Θα θέλαμε τα πρακτικά με τα συμπεράσματα του Forum, για να απαντηθούν τα ερωτήματα μας για την πορεία του κλάδου.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Δελτίο τύπου πήραμε από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), με αφορμή την χορηγία της στο Blue Economy Forum του Οικονομικού Forum Δελφών, στο οποίο κεντρικό θέμα ήταν η εξέλιξη καινοτόμων τεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, η εφαρμογή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων διακυβέρνησης των εταιρειών του κλάδου, οι ορθές πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία της Μεσογείου, καθώς επίσης και ο τρόπος που ο κλάδος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις την περίοδο της πανδημίας.

Θα θέλαμε τα πρακτικά του Forum να δούμε:
  • Ποια τα συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του κλάδου, πως μπορεί ο κλάδος να επιβιώσει οικονομικά, πουλώντας σήμερα στις αγορές κάτω από το κόστος;
  • Γιατί επιμένουν στο μοντέλο της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, χωροθετημένο στο παράκτιο κομμάτι, σε ρηχά νερά, ερχόμενοι σε σύγκρουση με άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (τουρισμός & παράκτια αλιεία), με τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν, έχοντας μεγάλες θνησιμότητες και αναγκαστική χρήση αντιβιοτικών και δεν ακολουθούν το καλό παράδειγμα της Κύπρου και άλλων χωρών για ιχθυοκαλλιέργειες ανοικτής θαλάσσης (αυτή είναι η παγκόσμια τάση στις ιχθυοκαλλιέργειες), για την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας προϊόντων; Αυτός δεν είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο;
  • Ποια τα συμπεράσματα και ποια η αξιολόγηση της πορείας του κλάδου όλα αυτά τα πολλά προηγούμενα χρόνια, όπου οικονομικά πορεύεται με κόκκινα δάνεια και Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με διαδοχικές χρεοκοπίες, αλλάζοντας συνεχώς «επενδυτές» και έχει εκφυλιστεί ουσιαστικά σε ένα κλάδο παραγωγής και εμπορίας χαρτοφυλακίων μετοχών, αντί παραγωγής και εμπορίας ενός διατροφικού προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας;
  • Ποια είναι τα συμπεράσματα τους, όσον αφορά την εμπειρία στον κλάδο για τις πρόνοιες στην προστασία του περιβάλλοντος, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας αυτών;
Θα περιμέναμε να δούμε τα πρακτικά συμπερασμάτων του συγκεκριμένου Forum, για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα μας.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου που πήραμε από την ΕΛΟΠΥ, με τις δύο φωτογραφίες παράκτιων ιχθυοκαλλιεργειών.

-----------------------------------

Αθήνα, 03 Μαρτίου 2021

Η ΕΛΟΠΥ χορηγός στο Blue Economy Forum του Οικονομικού Forum Δελφών.

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ήταν χορηγός και συμμετείχε στις συζητήσεις του Blue Economy Forum – της ψηφιακής διάσκεψης με θέμα “Ο Δρόμος για την Πράσινη Ανάκαμψη”, που διοργανώθηκε στις 2 Μαρτίου 2021 από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.
Όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, τόσο αυξάνει και η αναγνωρισμένη ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφών. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το ψάρι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης σε διεθνές επίπεδο, μια ενότητα του Forum ήταν αφιερωμένη στην Αλιεία και την Ιχθυοκαλλιέργεια. Στη σχετική συζήτηση έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, η Lara Barazi-Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), ο Houssam Hamza, Πρώτος Αντιπρόεδρος στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) και η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΕΛΟΠΥ, με συντονιστή τον Φίλιππο Παπαγεωργίου, Διευθυντή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης της Αλιείας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας της Σαουδικής Αραβίας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η εξέλιξη καινοτόμων τεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, η εφαρμογή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων διακυβέρνησης των εταιρειών του κλάδου, οι ορθές πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία της Μεσογείου, καθώς επίσης και ο τρόπος που ο κλάδος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις την περίοδο της πανδημίας.
Η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς, στην Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε με διαφάνεια στους πελάτες και στους καταναλωτές ακριβή επιστημονική πληροφόρηση, ώστε να επιλέγουν συνειδητά τα ψάρια των μελών μας. Για τον σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα εξελιγμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας, οδηγούς καλών πρακτικών και το ιδιωτικό πρότυπο Πιστοποίησης Fish from Greece, το οποίο, μέσα από εντατικούς ελέγχους διασφαλίζει την ασφάλεια τροφίμων, την υγεία και την ευζωία των ψαριών μας, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και το σωστό περιβάλλον εκτροφής τους».

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).
Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ιδρύθηκε το 2016, όταν τα πρώτα 21 μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές.
Σήμερα, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. αποτελείται από 23 μέλη, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα.
H αποστολή της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και η προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού, που χαρακτηρίζεται από τη συλλογική σήμανση Fish from Greece, μέσω της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες: fishfromgreece.com

11 σχόλια:

  1. Εγώ θα ήθελα επίσης να γνωρίζω τι είπαν οι επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι συμμετείχαν. Πχ ο κύριος Αγγελόπουλος του Aldemar. Είναι πολύ πιο σημαντικό πιστεύω σε σχέση με το τι θα πεί ο ΕΛΟΠΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι θα βαλουν κλουβια εξω απο τα ξενοδοχεια του μηπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν είναι ακριβώς αυτό φίλε μου. Αν ο Αγγελόπουλος του Aldemar στηρίζει τις ιχθυοκαλλιεργειες αυτό σημαίνει ότι η περιβόητη ανάπτυξη κατοικίας και τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα το μόνο μέρος που δεν θα αφορά είναι η διαδρομή μυτικας αστακός. Τόσο απλά. Ξέρεις δεν έχω δει κάποια καλλιέργεια σε εκείνα τα μέρη της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας. Και όταν ξέρεις ότι δεν έχεις τον καημό στο σπίτι σου απέξω, είναι εύκολο να κάνεις υψηλή κριτική και τοποθετήσεις με ύφος διανοουμενου. Είναι λοιπόν ιδιαίτερης αξίας η τοποθέτηση Αγγελοπουλου. Όπως και των υπολοίπων του κλάδου. Αλλά και κάποιων περιβαλλοντικων οργανώσεων που συμμετείχαν. Όλων τα λόγια έχουν σημασία. Στο δια ταύτα αγαπητέ όλων τα λόγια και οι πράξεις έχουν σημασία.

      Διαγραφή
    2. δεν γνωριζω κατα ποσο στηριζει ή οχι ο αγγελοπουλος τα κλουβια. το θεμα ειναι οτι σε καμια περιπτωση δεν θα βαλουν κλουβια διπλα απο τους μεγαλους ξενοδοχειακους ομιλους.
      Με αυτο το σκεπτικο, ποσως τους αφορα εαν θα μπουν κλουβια και που θα μπουν. Για το κρατος ειναι ενα σημαντικο εσοδο οι ιχθυοκαλλιεργειες κακα τα ψεμματα. Συν το γεγονος οτι υπαρχουν μεγαλα funds απο πισω.
      Δεν υπαρχουν κλουβια σε ολη την ακτογραμμη της δυτικης πελοποννησου και λογω γεωγραφιας (εκτεθειμενη στον δυτικο καιρο) ειναι πιθανο να μην ειναι στις περιοχες που θελουν να επεκταθουν. Επειδη πιασαμε aldemar, εχει κ ενα στη κρητη και δεν εχει ουτε εκει κλουβια. εαν δεις ξανα το χαρτη με τις προτεινομενες περιοχες, αυτες αφορουν περιοχες χωρις μεγαλες τουριστικες υποδομες.

      Στο δια ταυτα οι πραξεις εχουν μονο σημασια. Οι δικες τους, και οι δικες μας.....γι αυτο ας συνεχισουμε τον αγωνα μεσω της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της περιοχης μας

      Διαγραφή
    3. Αυτό που έχει σημασία και κάνουμε πως δεν το βλέπουμε είναι το μέγεθος. Των επιχειρήσεων, του οφελους, της δραστηριότητας, της θυσίας. Για να μην το χαλάσω στην επιτροπή αγώνα δεν το συνεχίζω, αλλά καλό είναι να αφήσουμε τα ηρωικά τσαμικα και να δούμε με ποιους έχουμε να τα βάλουμε για να βρούμε το σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Αν πάμε και αρχίσουμε τα ηρωικά, θα χάσουμε από τα νούμερα.

      Διαγραφή
    4. 100 φορές να χάσουμε τον αγώνα μας.
      Εμείς πάντως δέν παραχωρούμε μια Τουριστική Περιοχή μας
      να μετατραπεί η Τουριστικη Περιοχή σε Ιχθυτροφικη Περιοχή.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ, δεν βλέπω ούτε τσάμικα ούτε άλλα από τα "χαριτωμένα" σας. Η επιτροπή διεκδικεί με νόμιμα μέσα αλλά και την λαική βούληση τον επανασχεδιασμό των ΠΟΑΥ ώστε να συνυπάρξουμε όλοι ειρηνικά. Το ότι σε περιοχή NATURA φερ' ειπείν είχαμε τόσα χρόνια κλουβιά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε εμάς τους δημότες που μέσω της τότε "κοτζαμπάσικης" τοπικής αρχής ανοίξαμε τον δρόμο σε αυτούς που λέτε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν μεγάλα funds από πίσω, πρέπει να αφήσουμε τον καθένα να αλωνίζει

      Διαγραφή
    6. Μην είσαι εγωιστής. Δεν κερδίζουμε τίποτα τότε. Δεν γίνονται όλα αυτά για την ονείρωξη του καθενός μας.

      Διαγραφή
    7. Εν πάσει περίπτωση τώρα τι κάνουμε ως τοπικη κοινωνία αυτό έχει σημασία.
      Υπάρχει λύση να συνυπάρξουν σε διαφορετικό θαλασσιο χώρο όμως
      Και οι υδατοκαλιεργειες
      Και ο Τουρισμός
      Μπορεί να γίνει τώρα χωροθέτηση της ΠΟΑΥ εκεί που είναι συγκεντρωμένες οι πολλες μονάδες υδατοκαλλιεργειας. τα 2/3 από το σύνολο των υδακατοκαλλιεργειών στην περιοχή.
      Δηλαδή να γίνει νέα ΠΟΑΥ στις παραγωγικές ζώνες :
      Π.1
      Π.2
      Π.3
      Π.4
      Π.8
      αυτές οι ζώνες είναι τα 2/3 στο σύνολο της θαλάσσιας και παράκτιας έκτασης.

      Διαγραφή
    8. συμφωνώ πως μπορούν να συνυπάρξουν σε διαφορετικό χώρο. συμφωνώ ότι οφείλουν να τηρούν κάποιες προυποθέσεις, όπως υποχρεούμαστε να τηρούμε κι εμείς στο φινάλε (εφορία, πολεοδομία κλπ)

      Απο κει και πέρα, αγαπητέ, εγωιστής είναι αυτός ο οποίος "θεωρεί" ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι!!! Αγαπητέ, δεν λέω να φύγουν οι μονάδες επειδή αύριο θα πάω να ανοίξω ξενοδοχείο εκεί και να κονομήσω εγώ αντί των εταιριών. Θα πάω όμως να κάνω μπάνιο. Θα κερδίσω το χωριό μου και τις θάλασσες του. Θα κερδίσω να μην μολύνουν τον τόπο που ζω και τελικά θα κερδίσω την δική μου ποιότητα ζωής.

      Ο τρόπος που λειτουργούν μέχρι τώρα ρυπαίνει το περιβάλλον και δη, μια περιοχή NATURA, λόγω της οποίας εγώ και εσύ και όλοι μας, έχουμε περιορισμούς (και πολύ ορθά) σε δόμηση κλπ. Να τηρηθούν οι νόμοι για όλους και να μην εξυπηρετούνται συμφέροντα στις πλάτες μας, αυτό διεκδικούμε μεταξύ άλλων.

      Κάτοικος Καστού

      (και σχολιαστής των
      3 Μαρτίου 2021 - 10:50 μ.μ.
      4 Μαρτίου 2021 - 10:34 μ.μ.
      8 Μαρτίου 2021 - 10:01 π.μ.

      Διαγραφή
  3. Και κάτι ακόμα. Πολύ από αυτούς που το παίζουν τώρα εναντιοι στις ιχθυοκαλλιεργειεες πριν μερικά χρόνια είτε τις στηριζαν είτε σφυριζαν αδιάφορα. Σεμνά λοιπόν και ταπεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.